Påsken som nesten ble avlyst

Kamp mot klokka: Få timer før de første påskegjestene skal komme, er det ikke vann på Nørdstedalseter.
Kamp mot klokka: Få timer før de første påskegjestene skal komme, er det ikke vann på Nørdstedalseter. Foto: Marius Dalseg Sætre

To ting er helt essensielle om en skal drifte en betjent turisthytte. Det ene er strømtilførsel, det andre er vann. Hva gjør du når det ikke er en dråpe å få tak i?

TEKST OG FOTO: Marius Dalseg Sætre. Fjell og Vidde nr. 2 2019

– Drømmen, sa du?

– Drømmen er at det hadde kommet vann her nå, men nei.

Lars Halvard Finskud ser oppgitt inn i mørket. Godt isolert av tre lag med ull og en gul arbeidsparkas sitter han i jordkjelleren under Nørdstedalseter. Det er torsdag før påske, og ute viser gradestokken 23 blå. Det brygger opp til å bli en fantastisk senvinter, men det har satt sine spor i vannledningen som går under den betjente hytta i Breheimen.

– Det har gått et døgn, og vi har fremdeles ikke vann. Det kommer snart gjester, så det begynner å bli litt krise, sier Lars Halvard. 

Utenfor allfarvei
Han og kona Maj-Britt Finskud jobber til daglig som bonde og regnskapsfører på Brårud i Nes kommune. Samtidig har de drevet Nørdstedalseter sammen de siste åtte årene. Den er en av 43 betjente hytter i DNT-systemet.

Et fåtall holder åpent utenfor ferieukene i vintersesongen, til gjengjeld blir påsken ekstremt viktig for å få driften til å gå rundt. Det er ikke alltid like lett.

– Vi ligger på 913 meter over havet, langt fra alle hytter, så vi har litt utfordringer med å komme hit om vinteren. Vi som bestyrere, med alt av utstyr og varer, er avhengig av helikopter for å komme oss inn. Det er én tur, og så blir vi her til vi stenger når påsken er over. For alle andre er det fjellski som gjelder, sier Maj-Britt.

Hun viser til de strabasiøse, men nydelige fjellturene fra Sota Sæter over Fortundalsbreen og ned, eller motsatt vei fra Sognefjellshytta over Tverrbyttfjellet. To turer som begge måler over to og en halv mil i krevende løyper.

Nå venter de to bestyrerne snart på første gruppe påskegjester. De kommer med en fellestur som nettopp har begynt på MASSIV, en av DNTs signatur-langruter. Målet er Fondsbu mot slutten av påsken.

– Vi frykter jo at vi må melde dem og gi beskjed om at vi ikke kan ta dem imot. Det har aldri skjedd før, sier Lars Halvard og er tydelig bekymret.

Les også: Fjellet er påskeklart

Artikkelen fortsetter under bildet

TUNGT: Mye arbeid gjenstår før hytta kan åpnes.
TUNGT: Mye arbeid gjenstår før hytta kan åpnes.
EKSTRAJOBB: Regnskapsfører og bonde til vanlig, hyttevert i feriene.
EKSTRAJOBB: Regnskapsfører og bonde til vanlig, hyttevert i feriene.

Nødløsninger
Det har faktisk ikke skjedd før at ei hytte har blitt stengt på grunn av tekniske problemer. I hvert fall ikke så lenge Jan Erik Reiten, hytte- og ruteansvarlig i DNT Oslo, kan huske.

– Vi drifter hytter som står kalde og nedsnødd store deler av vinteren, og jo lengre inn man er på fjellet, jo større vil utfordringene være. Det er gjerne intense dager for bestyrerne når de gjør seg klar for åpning, men vi har bestandig klart å løse teknisk trøbbel, sier Reiten.

– Kan man risikere å legge ut på tur og møte ei stengt hytte?

– Nei, det kan man ikke. Det aller meste som dukker opp kan løses på kort tid, og de fleste betjente hyttene i rutenettet vårt har også selvbetjente kvarterer, så turgåere vil få tak over hodet, forsikrer Reiten.

Én gang har ei betjent hytte måttet stenge uten at det samtidig har vært tilgang til et selvbetjent område. Liomseter i Langsua måtte holde stengt grunnet snømangel. Likevel hadde DNT Oslo folk som tilbragte påsken på hytta i tilfelle noen skulle komme traskende mellom snøflekkene. Ingen kom.

Les også: Drømmepåsken venter

Artikkelen fortsetter under bildet

Frykten: Uten vann kan de ikke åpne for påskegjester på Nørdstedalseter, men vet at turfolket allerede er på vei.
Frykten: Uten vann kan de ikke åpne for påskegjester på Nørdstedalseter, men vet at turfolket allerede er på vei.

En desperat kamp
På Nørdstedalseter har den første gjesten allerede dukket opp i påskesola. Tyske Owe Fugle har gått over Sognefjellet fra Krossbu. Det er fredag, og 53-åringen sitter alene i spisestua med havregrøt, melk og juice. Det lille vannet som er tatt i bruk er smeltet av snø som Lars Halvard har hentet opp fra nedsiden av hytta.

Selv står bestyreren fordypet i en telefonsamtale. Varmeovnen som har stått i grovkjelleren over natten, har ikke gitt resultater.

– Vi har diskutert muligheten for å få tak i vannet som ligger i sommerbrønnen, men det krever mye, og vi må også få inn en ny kabel. Det vil ta tid og bli dyrt, ikke vet vi om det fungerer heller, sier Lars Halvard, ganske fortvilet.

Isteden ringer han til hyttenabo Hans Kristian Sæta. Samme mann som tidligere i vinter tok med seg en liten gjeng for å få satt på varmen og begynne utgravingen av ei hytte som kan forsvinne helt i snømengdene i Breheimen. Håpet er at forholdene i dalen er gode nok til at han kan ta seg inn sammen med en lokal elektriker, og at det frosne røret ikke er så ødelagt at det må byttes ut helt.
Da får de ikke gjort noe med det før til sommeren.

– Den hjelpen vi får i lokalmiljøet, er uunnværlig. Uten naboer og personer som synes det er gøy at vi klarer å holde ei lita betjent hytte i gang, hadde det ikke gått opp. De er her og måker for oss, skrur på strømmen og tar seg turer innom for å se at det står bra til. Det gjør at vi kan legge ned all vår tid og alle våre krefter i å drifte hytta best mulig for påskegjestene. Den takknemligheten vi føler overfor alle de som er med å bidra, den er det vanskelig å sette ord på, sier Lars Halvard.

Les også: Påskemoro for hele familien

Artikkelen fortsetter under bildet

GODE HJELPERE: Eirik Hesjevoll Winge (t.v) og Hans Kristian Sæta (t.h) trådde til da Lars Halvor Finskud trengte hjelp.
GODE HJELPERE: Eirik Hesjevoll Winge (t.v) og Hans Kristian Sæta (t.h) trådde til da Lars Halvor Finskud trengte hjelp.

Håpet tennes
Fire timer senere, fremdeles dagen før det første storinnrykket ventes, er elektriker Eirik Hesjevoll Winge og hyttenabo Sæta på plass. De har avlyst møter og forlatt jobben for å ta turen inn fra Fortun. Samtidig, på andre siden av fjellet, har Sota Sæter fått
beskjed i tilfelle det må sendes ekstra mat med turfølget som skal legge i vei neste morgen. Det blir det heldigvis ikke behov for.

– Å høre vannet renne er helt fantastisk, utbryter en tydelig lettet Lars Halvard. Det næmest lyser utenpå ham.

– Det er tydelig noe galt med kabelen. Men det kommer vann nå, og det skal holde ut vinteren. Så får vi grave den opp og bytte den ut i sommer. Da går det bilvei helt til hyttedøra, sier han.

Redningsmennene selv er klare på at det var en selvfølge å komme bestyrerne til unnsetning.

– Det at man kommer inn hit og ikke har vann, er det verst tenkelige scenariet for en bestyrer, så det var klart at vi skulle hjelpe til. Og når vertskapet er som det er her, er det en stor glede å stille opp og sørge for at vi får inn fagfolk, sier hyttenabo Sæta. 
– Nå kan påsken bare komme!

Les også: Besøk ei betjent DNT-hytte i påsken

ENSOM I PARADIS: Nørdstedalseter ligger ensomt til langt inne i Breheimen en god dagsmarsj fra nærmeste bilvei.
ENSOM I PARADIS: Nørdstedalseter ligger ensomt til langt inne i Breheimen en god dagsmarsj fra nærmeste bilvei.

Annonse

Skrevet av Elizabeth Schei 12. april 2019