Randonée nasjonalpark

SPENT FORVENTNING:  På vei opp mot Ljosåbelgen.
SPENT FORVENTNING: På vei opp mot Ljosåbelgen. Foto: Live Andrea Sulheim

Aldri har lista vært lavere for de aller høyeste skiopplevelsene i Rondane ... unnskyld, Randonnée.

TEKST: SIGURD RØNNINGEN // FOTO: LIVE ANDREA SULHEIM // DNT ÅRBOK 2018 

Brått står jeg midt i følelsesregisteret til Aasmund Olavsson Vinje. Kneler ved hellige fjell etter tiår i urbant eksil ... Herlige Rondane.

Her i steinrøysa nord i Gudbrandsdalen fikk jeg mine første gnagsår. Felte tårer av bakglatt utmattelse, frøs meg blå på overmodige isfisketurer midtvinters. Oppdaget bokstavelig talt en høyere mening med friluftslivet. Rondane var himmelen over min oppvekst, springbrettet til mitt voksne friluftsliv. «No ser eg atter slike fjell og dalar» – og like fullt er skiopplevelsen en helt annen enn i min ungdom: Jeg skal debutere på rando. I Rondane. Kombinasjonen høres ut som både dikt og forbanna løgn, på samme tid.

Fjærlett frelse
– Jøss, hva er galt med skiutstyret?! Første gang du har randonnéeski på føttene dukker spørsmålet opp raskere enn du rekker å stave ordet «fjærlett». Men i det skituppene peker til værs opp den første kritthvite kneika mot Veslesmeden (2015 moh.), er du frelst. Superlett, robust og allsidig, åpner skiutstyret med den dysleksifremmende stavemåten «randonnée», en helt ny vinterverden. Uanstrengt legger vi høydemeter bak oss i et tempo til forveksling likt langrenn. Midt i Rondanes urørte himmelrike. Uten et skispor å se. Milde stålkant for et kick!

Fransk revolusjon
Alpint var i oppveksten forbeholdt dem som ikke orket å gå langrenn. Vinterstid var Rondane en arena for diagonalgang langs kvista løyper eller bølgende vidder. Snølaget var magert, krystallene vindpakket på de vide flyene – og med nær ti flate kilometer fra bilveien til foten av nærmeste 2000-meterstopp, var utsiktene til gnagsår langt større enn pudderparty for pionerer iført telemarkstøvler i stiv plast. Men nå er tiden inne for Rondanes ultimate revansj. Takket være en fransk revolusjon – og en gudbrandsdøl i imponerende toppform.

Oppturgaranti
Øystein Gården på Rondvassbu er ikke som hytteverter flest. Der vertskapet på andre fjellstuer har mer enn nok med å lage mat, vaske rom, frakte varer og veksle noen ord med gjestene, tar Gården dem med på topptur. Hver eneste helg vinteren gjennom forsvinner hytteverten ned i kjelleren på Rondvassbu og kommer opp igjen som toppturguide. Så bærer det ut og opp for egen maskin for alle påmeldte.

– Pågangen er til å bli svimmel av, forteller den topptrente hytteverten.– I vinter har vi ventelister på randonnéeturer hver helg. Selv med fire skiguider, blir toppturhelgene fulltegnet omtrent i det vi legger dem ut.

Men fortvil ikke: Har du lyst til å teste randonnéemoroa på egen hånd, er det fritt fram for å leie skiutstyr og skredsøkere på Rondvassbu alle ukedager. Svært stabilt vinterklima gjør at fjellområdet kan by på både gode snøforhold og hyppige dager med høytrykk. 

Les også: 5 toppturer

Artikkelen fortsetter under bildet.

OPP, OPP:  Fjærlett skiutstyr  og strålende vær gjør marsjen til topps helt overkommelig.
OPP, OPP: Fjærlett skiutstyr og strålende vær gjør marsjen til topps helt overkommelig. Foto: Live Andrea Sulheim

Fra fjern og nær
Denne dagen har vi det ikke travelt med å komme hverken opp eller ned. Det er asurblå himmel og totalt vindstille. Fem døsige ryper solbader i det vi siger komfortabelt forbi. 

– Dere får huske å spise litt da, sier Gården idet vi salige lar humla suse på en solvarm fjellrabb.

Det fjærlette utstyret og de fleksible plaststøvlene og bindingene gir assosiasjoner til langrenn. Først idet vi tråkker oss opp selve bratthenget mot toppen av Ljosåbelgen, merkes tyngdekraften. Nå kommer stålkanter og feller til sin rett! Like fullt kjennes det som oppturen knapt har begynt idet vi når toppvarden 800 høydemeter over turens startpunkt. Så ser vi utsikten – og Aasmund Olavsson Vinje treffer igjen: «Alt er som før, men det er meir forklåra, so dagsens ljos synest meire bjart.» Mens Jotunheimen og Dovrefjell lokker i det fjerne, rager Rondanes ti 2000-meterstopper rundt oss som et kompakt lekeland. Så mange høydemeter, så små avstander, så rikelig med terrengformasjoner dekket opp til pudderfest. Jøss, randorevolusjonen har faktisk gjort gamle ronder til toppturmekka!

Artikkelen fortsetter under bildet.

HIMMELSK: Å kunne sette utfor fjellsida er en solid belønning for strevet .
HIMMELSK: Å kunne sette utfor fjellsida er en solid belønning for strevet . Foto: Live Andrea Sulheim

Himmelsk nedtur
– Skal vi virkelig stå på ski ned igjen her? spør en av oss. Gården svarer med et lurt smil og nikker utover steile heng: – Etter to svinger er dere helfrelst. Så drar han vinterens største trumfkort ut av sekken: I stedet for å stå utfor tilbake til startpunktet ved Rondvassbu og ei påfølgende mil med trådt langrenn tilbake til bilveien, har han funnet en spektakulær snarvei: Drøye 1000 meter sammenhengende utforkjøring direkte tilbake til bilen. Først himmelsk utforkjøring ned fjellsidene fra Ljosåbelgen, så lagtempo langsmed Ljosåa, hockey over flyene forbi Smiubelgtjønne, og staking på sjarmøretappen fra Lurven til parkeringsplassen på Mysuseter hele 1100 meter lavere. Revolusjon! Rondane har nettopp byttet navn – til Randonnée.

Les også: Turen jeg aldri glemmer

Rute
LJOSÅBELGEN (1948 moh.)
Mysuseter–Rondvassbu– Ljosåbelgen– Rondvassbu
Lengde: 8,2 km., 1 dag
Nivå: Middels-krevende
Adkomst: Tog eller buss til Otta. Fra Otta til Mysuseter går det buss to ganger om dagen i vinter- og påskeferien. Det tar om lag 3 timer å gå de 11 kilometerne fra Mysuseter til Rondvassbu.
Opp: Fra Rondvassbu følger du skiløypa mot Peer Gynt-hytta og tar av ved Ljosåbotten. Gå opp i skaret mellom Ljosåbelgen og Smiubelgen.
Ned: Nedkjøringen går ned i Ljosåbotten og følger derfra den samme veien som oppstigningen.
Les mer: ut.no/tur/2.1858

Området
FELLESTUR OG KURS
Rondvassbu er et godt utgangspunkt for toppturer i Rondane. De arrangerer også en rekke kurs i vinter.
Les mer på rondvassbu.dnt.no
Grimsdalshytta i Grimsdalen holder skredkurs og introduksjonskurs til randonnee i mars. Les mer på grimsdalshytta.dnt.no Smuksjøseter arrangerer fellesturer og kurs gjennom vinteren og våren. Les mer på ut.no/hytte/3.2264

Forfatter
SIGURD RØNNINGEN 
Sigurd er tekstforfatter og driver blant annet mediebyrået Gull & Gråstein. Han flyttet med kone og barn fra snøfattige Stavanger til Vågå for å være nærmere naturen de elsker å ferdes i. Han var godt voksen da han oppdaget randonneéski, men nå er han helfrelst.

Annonse