Et lite padleeventyr

OPPLEVElSE: Den lave sola smyger seg over tretoppene og treffer oss varm og glødende mens vi ligger og dupper i båtene.
OPPLEVElSE: Den lave sola smyger seg over tretoppene og treffer oss varm og glødende mens vi ligger og dupper i båtene.

En halvtime etter at vi dro hjemmefra, ligger en innsjø og et ukjent antall elver og tjern. Perfekt for to oppdagelseslystne padlere som oss.

TEKST OG FOTO: Mikkel Soya Bølstad.
​​​​​​​DNTs årbok 2016.

Vi myser mot den lave ettermiddagssola, rasker med oss de middelsstore sekkene og rusler over mot et lite rødmalt kaféhus som ligger for seg selv nede ved innsjøen på den andre siden av veien. Det er vindstille. Travle servitører haster fram og tilbake mellom kafébygningen og bordene i vannkanten.

Vi kjøper hver vår is og slapper av ved et bord i skyggen av en svær bjørk. Så drar vi i gang showet: Ut av sekkene våre trekker vi årer og oppblåsbare båter, fyller båtene med luft, legger sekkene i bunnen, jumper uti og forlater forbausede middagsgjester på land.

– Dette er gøy! utbryter den nybakte tenåringsdatteren etter ti tak med padleåra.

Dette lover godt, tenker jeg og lener meg bakover i båten.

PADLESELFIE: Siri Laming Churchward Bølstad og pappa Mikkel Soya Bølstad fant padleventyret kun en halvtime hjemmefra.
PADLESELFIE: Siri Laming Churchward Bølstad og pappa Mikkel Soya Bølstad fant padleventyret kun en halvtime hjemmefra.

Polygamisk ekteskap

Vi kunne valgt kano. Ja, vi kunne padlet av gårde på hver vår luftmadrass. Det spiller egentlig ingen rolle, så lenge vi er på vann. 

​​​​​​​Vann er alltid bra. Vann er enkel glede. Et polygamisk ekteskap mellom to hydrogenatomer og et oksygenatom, der hvert ektepar binder seg til naboene ved hjelp av hydrogenbindinger. Et skjørt naboskap som gjør at Siri og jeg akkurat nå svever av gårde på vannflaten og rett inn i padleeventyret.

Det er noen fordeler ved å være sent ute. Kveldslyset, for eksempel. Den lave sola smyger seg over tretoppene og treffer oss varm og glødende mens vi ligger og dupper i hver vår båt. Vi blir liggende og drive en stund.

MYTTERI: Et kort øyeblikk er det tilløp til mytteri da det viser seg at vi må la fiskestanga vente en stund til.
MYTTERI: Et kort øyeblikk er det tilløp til mytteri da det viser seg at vi må la fiskestanga vente en stund til.
«Det er litt med vann som med tid, det skal egentlig veldig lite til for å få til et eventyr.»

Med båten under armen

I sørenden av vannet dukker elva opp. Eller kanalen, som jeg kalte den da jeg viste Siri den på kartet og sa at «her skal vi padle» før avreise. Den viser seg å være litt for grunn og steinete til padling, selv med de små packraftene våre. Det gjør ikke noe. Packraftene veier nesten ingenting og vi slenger sekkene på ryggen, tar hver vår båt under armen og rusler i stedet ned mot neste tjern. 

I mellomtiden har sola nesten ubemerket sneket seg ned bak skogranden. Bare tretoppene i øst lyser gyllent oppe i åssiden. Foran oss bobler det langstrakte, grunne tjernet av lokkende småfisk. «Og så vil jeg bade», hadde Siri sagt før vi dro. «Og fiske». Okay, hadde jeg svart. 

Fiskestanga må likevel vente litt, for det begynner å bli på tide å finne en leirplass. I stedet padler vi mellom nøkkerosene og fristende fiskevak og nå snart sørenden av tjernet. Her ser utoset annerledes lovende ut.

– Åh, se, det går! utbryter Siri da den varsomme strømmen griper tak i båten og fører henne inn i den vesle kanalen ned mot neste vann. Det er nesten mer land enn vann og bare så vidt det er plass til de små båtene uten at de går på grunn.

MOTSTRØMS: Siri er like blid tross den grunne elva. Det betyr nemlig vassing.
MOTSTRØMS: Siri er like blid tross den grunne elva. Det betyr nemlig vassing.

Akkurat nok vann

«Flere voksne skulle leke med vann, da ville de få et forhold til vann og naturlige strømninger», skal Arne Næss ha sagt en gang. Jeg tror han var typen som ville sett moroa her. Bekken er ingen match for garvede elvepadlere, ja, ikke for noen, når sant skal sies. Men det er heller ikke det det handler om.

Her og nå er det nemlig som om eventyret er omvendt proporsjonalt med mengden vann som renner i elva, så lenge det akkurat går an å padle. Og det er nettopp det det gjør. Det er litt med vann som med tid, det skal egentlig veldig lite til for å få til et eventyr.

Kanskje det er når det umulige plutselig blir mulig, at vi setter aller mest pris på ting? Den vesle elva fører oss rett i favnen
på en bortimot perfekt leirplass oppe på en liten furumo. Reinsdyrlav og kvitkrull ligger som et mykt teppe over skogbunnen
og blir en fin madrass. Vi setter opp teltet mens rugda flyr over tretoppene. Spritbrenneren lyser opp i skumringen, og snart er maten på vei.

Les mer: Fem familieturer fra hytte til hytte

UT AV KANOEN. Vannet er vilt varmt etter en lang sommer. Og Siri vet å utnytte det.
UT AV KANOEN. Vannet er vilt varmt etter en lang sommer. Og Siri vet å utnytte det.

Helt magisk

Senere krabber fullmånen opp bak en åsrygg, blinker gjennom trekronene og gir ekstra lys til Siris nattfiske. Hun fisker seg langsomt bortover vannkanten, men fanger ikke annet enn et par myggstikk og krabber til slutt ned i soveposen.

Vi er godt på vei inn i drømmeland, da det lyder et dypt, høyt «plump» ute i den trange kanalen.
– Hva var det, pappa? spør Siri hviskende.
– Bever.
– Er du helt sikker?
– Mm.
Snart sover vi igjen begge to, bare avbrutt av et og annet «plopp» fra den plaskende, pelskledde entreprenøren et sted der ute i det smale innoset. 

Vi våkner til knallblå himmel utpå morgenkvisten. Det er nesten for godt til å være sant etter de siste ukene med gråvær. Det blir ikke bedre enn dette, tenker jeg for meg selv. Så feil kan man ta.
– Jeg har fått fisk! jubler Siri. Og badingen? Den tok hun på vei hjem.

SLIK KOMMER DU I GANG:

❱❱ Ikke gå over bekken etter vann. For barna er det stas bare å komme seg ut i båt.
❱❱ Mangler dere båt? Padling på luftmadrass er kjempemoro på stilleflytende elver.
❱❱ Ellers har kanskje DNT lokalt en kano dere kan låne?
❱❱ Padle nær land. Da er det kort vei å svømme om båten velter

Annonse

Skrevet av Elizabeth Schei 25. august 2017