Stryk en klassiker av lista i sommer

Fjellnorge byr på mange klassikere. Men er det terrenget, hyttene, stiene eller vertskapet som gjør turene så populære? Test ut selv og finn ut hvorfor!

Romsdalseggen

Toppen i Rauma kommune byr på spektakulær utsikt over Romsdalsfjellene, med blant annet Trollveggen, Romsdalshorn og Vengetindene, i tillegg til en flott fjordutsikt. Turen tar 6-8 timer, og er middels krevende. Etter den første stigningen kan man velge normalruten over eggen, eller en litt enklere variant for å unngå de luftigste partiene. To timer med bil fra Ålesund, seks timer fra Oslo – eller ta toget. Raumabanen går fra Åndalsnes til Dombås og er kjent som en av Norges vakreste og villeste jernbanestrekninger. 

Aurlandsdalen

Kombinasjonen av spennende, vill natur og interessant kulturhistorie overvelder de fleste som tar denne turen. Her møtes Østland og Vestland i et særegent og vakkert fjellområde. Skarvheimen har vært brukt som gjennomfartsvei i generasjoner, for de som har gått fra Jotunheimen i nord til Hardangervidda i sør. Kontrastene i landskapet er store, alt fra goldt steinlandskap til frodige, dype daler, mektige fjell og buldrende fossestryk. Denne turen kan gås i flere varianter.

Trekanten i Trollheimen

Turen mellom Gjevilvasshytta, Jøldalshytta og Trollheimshytta er selve klassikeren blant turene i Trollheimen.  Trekanten kan du enten gå på egenhånd, eller bli med på en av flere fellesturer med turleder. På denne runden får du oppleve noen av Norges vakreste seterdaler omkranset av sagnomsuste topper, og får bo på staselige gamle hytter. Rett og slett en storslått naturopplevelse og en uforglemmelig kulturvandring. Og garanterer dessuten støle lår, topp utsikt og god stemning. Turen regnes som krevende, så det er bare å gå seg i form i tide.

Rondane på langs

En tur i Rondane gir deg en smak av Norsk fjellmiljø på sitt beste. Her er det storslagent, innbydende, variert og tilgjengelig. Runde, mektige fjell og et teppe av reinlav preger mye av landskapet her i Norges første nasjonalpark. Grimsdalshytta med gamle kulturbygninger og mektige Dørålsglupen er bare noe av det du kan glede deg til på denne populære klassikeren. Også hyttene er velrenommerte klassikere; Grimsdalshytta, Bjørnhollia og Rondvassbu. Rondvassbu er midtpunktet i Rondane og er en meget populær DNT-hytte med fristende topper og turalternativer på alle kanter. Hytta ligger vakkert til i sørenden av Rondvatnet. Rett bak hytta strekker den ene rondekjempen etter den andre seg mot skyene - Vinjeronden, Storronden og sjefen selv, Rondslottet (2178 moh.) Adkomst på egenhånd: Tog til Otta. Buss/taxi videre til Spranget, 6 km på vei til Rondvassbu. Eller bil til Otta og videre til parkering på Spranget. 

Norges høyeste fjell - Galdhøpiggen

Norges høyeste fjell rager over tindene rundt og gir en fantastisk utsikt over Jotunheimen. Galdhøpiggen er mer enn et fjell - det er også et symbol på forholdet mellom nordmenn og fjellet. Hvem vet ikke hva 2469 står for? Men selv om fjellet er det høyeste i Norge, er det ikke utilgjengelig. Turen passer også for turvante barn.

Besseggen

Det er en grunn til at dette er en av landets mest populære turer. Den fantastiske utsikten over ville Jotunheimen og bratte stier gir en god følelse av mestring. Turen er ikke spesielt vanskelig, og heller ikke utsatt, men gir likevel en luftig følelse med det grønne Gjendevannet 400 meter lenger ned på den ene siden, og det dypblå Bessvatn på den andre. Husk likevel at turen går i mye ur, og at den er lang. Pass derfor på å ha både gode, høye fjellsko, og at kropp og form er klar for tur!

Kjerag

Kjerag er majesteten i Lysefjorden. Med sine 1000 loddrette meter blir selv Preikestolen liten. Selve Kjeragplatået er goldt med mye stein og blankskurte berg. Den loddrette og blankskurte granittveggen har lenge vært beundret fra fjorden, men besøket til platået og Kjeragbolten har de siste årene tatt helt av. Terrenget er tungt og krevende, men vel fremme får du lønn for strevet.

Full jubel i frodige og spektakulære Aurlandsdalen
Full jubel i frodige og spektakulære Aurlandsdalen Foto: Marius Dalseg Sætre

Annonse

Skrevet av Mari Stephansen 13. juli 2017