De beste julegavene

Stein P. Aasheim gir en tur i Romsdalen.
Stein P. Aasheim gir en tur i Romsdalen. Foto: Sindre Thoresen Lønnes

Hva med å pakke inn en tur og legge den under treet? Eller et klatrekurs? Vi har snakket med fire tur- og fjellglade som gjerne gir naturopplevelser i julegave.

Hva skal vi gi? Til mor, bror, barn eller kjæreste? Glem den vanlige julegavehandlingen.

Med tur på gavelisten er mulighetene nærmest uendelige. Det er bare fantasien som setter grenser. Måneskinnstur med treretters over bålet, sykkeltur med innlagt overnatting

på en koselig hytte, en fjelltur dit du vil. Gavene krever litt planlegging, men til gjengjeld kan de deles.

Luftig topptur

Kristin Krohn Devold (51), generalsekretær i Den Norske Turistforening

I år skal jeg gi alt fra de små tingene som ullhalser og ulltrøyer, til turer og opplevelser. Det å kunne gi bort en topptur i Sunnmørsalpene eller en ukestur i Rondane, er ofte det lille sparket som skal til for at man tar med seg noen gode venner eller noen man er glad i på en hyggelig

turopplevelse. Vi mangler ofte det lille kicket som gjør at vi realiserer ting vi egentlig har lyst til. Et kurs kan også være en fin gave å gi. For eksempel et turlederkurs eller kajakk-kurs. Man kan dermed gi en gave som både gir en opplevelse og et lite hakk opp på kompetansestigen. Da får man inspirasjon til å ta med seg flere folk på tur og man føler at man har lært noe. Vi blir aldri for gamle til å lære noe nytt. Jeg tror folk vil sette pris på å få slike gaver. Det som er fint, er at en også kan gi seg selv den samme gaven, og dermed få tur- eller kursfølge. Vi har mange ting i skapene våre, nå er det opplevelser vi trenger. Og hvis folk trenger tips til hva de kan gi til venner og kjente, da tror jeg DNT kan tilby opplevelser som folk blir glade for.

Hyttetur i Romsdalen

Stein P. Aasheim (61), eventyrer og forfatter

Til jul har jeg lyst til å gi bort en hytte-til-hyttetur i Isfjordfjella, i indre Romsdalen. Jeg ser for meg en tur som starter i Grøvdalen, innerst i Isfjorden, et steinkast fra der jeg bor. Derfra går turen opp til Svartvassbu, videre til Vasstindbu og så til Måsvassbu og tilbake ned til Isfjorden. Det er en veldig fin tur. Isfjordfjella har fått litt legendarisk status de siste åra, primært på grunn av vinterforholdene. Særlig Vasstindbu er en fantastisk flott hytte som ligger tøft til. Høyt, vilt og vakkert. Det fine med en slik gave er at du kan gi den med deg

sjøl. Og for meg er turen lett tilgjengelig, like ved der jeg bor. Jeg vil gi den til noen som står meg nær og som betyr noe for meg. Det å gå på tur med dem er jo luksus. Jeg har med årene innsett at det mest verdifulle vi har, er minner fra opplevelsene vi har hatt sammen med de menneskene som betyr noe for oss. Så enkelt er det. Det er en mye mer varig gave enn noen gjenstand noen gang vil kunne være.

Kanotur med middag

Birgit Lovise Røkkum Skarstein (23), deltaker i «Ingen Grenser» og leder av velferdstinget i Oslo og Akershus

Jeg slutt et å gi ting i julegave for mange år siden. Jula er blitt altfor materialistisk. I år vil jeg blant annet gi bort en kanotur på et rolig, stille skogsvann. Det er en fin måte å få koblet av sammen med noen man er glad i. Gaven skal også inkludere en enkel treretters middag tilberedt i skogen. I dagens samfunn er det nettopp tid til å være sammen vi trenger. Å gi en opplevelse i gave kan være kjempefint å gi til kjæresten, for da har man tid til å slappe av sammen utenom hverdagen. Å gi en opplevelse til en venn kan gi tid til å få vite hva som rører seg i den andres liv, tid til å snakke sammen. Å gi en opplevelse til et familiemedlem, for eksempel en bror, kan gi tid til å bli kjent på en helt annen måte. Det er også mange andre opplevelser man kan gi, for eksempel konsertbilletter, en tur på kino eller en middag.

Jeg synes slike gaver har en helt annen verdi, en slags mental verdi hvis man kan si det på den måten. De gir et pusterom.

Klatrekurs

Quoc Thanh Le (29), sekretær i DNT ung Drammen

Jeg ønsker å gi bort klatrekurs i julegave. Et innføringskurs til en som er nybegynner. Til de mer erfarne gir jeg bort en tinderanglingstur eller isklatring. Jeg har selv klatra i mange år og det gir meg mye glede og utfordringer. Å få en god opplevelse og mestre noe nytt kan motivere til gjentakelse. Jeg er tilhenger av å gi folk litt actionfylte opplevelser. Toppturer kan være kulere enn å gå over Hardangervidda. En god opplevelse gir deg mer enn de tusen ord et bilde forteller. Ingenting måler seg med den «helt ekte-følelsen». Mange sitter altfor mye stille innendørs. I år skal jeg utfordre en kamerat som har grodd fast foran Playstation ved å gi han en opplevelse i julegave, og håper han blir mer med ut i naturen og på tur neste sommer.

Quoc Thanh Le gir bort klatrekurs.
Quoc Thanh Le gir bort klatrekurs. Foto: Sindre Thoresen Lønnes