Turresepten fikk Hjelpestikkeprisen

Glade mottakere av Hjelpestikkeprisen 2012. Fra venstre Torill Medrud, Kristin Krohn Devold,  Vibeke Clausen, Heidi S. Rustand, Sindre Flø, Henning Wikborg.
Glade mottakere av Hjelpestikkeprisen 2012. Fra venstre Torill Medrud, Kristin Krohn Devold, Vibeke Clausen, Heidi S. Rustand, Sindre Flø, Henning Wikborg.

DNTs lavterskeltilbud «Turresepten» ble denne uka tildelt Hjelpestikkeprisen 2012.

Turresepten har vært et treårig prosjekt for å utvikle et lavterskel turtilbud i de lokale turistforeningene. Turene er et tilbud for voksne som har fått aktivitetssresept og for andre som ønsker en mer aktiv livstil. I løpet av prosjektperioden er det startet Turresept-grupper i 12 fylker. Høgskolen i Buskerud evaluerte prosjektet og kom frem til at Turresepten har gitt svært gode resultater. Hjelpestikkprisen blir utdelt til en organisasjon eller person som har gjort en betydelig humanitær innsats. Prisen var på 400.000 kroner og med disse midlene kan prosjektet fortsette.

- Vi ønsker å starte lavterskelsgrupper i seks nye kommuner i Buskerud og Telemark. I tillegg sørger prisen for at vi kan fortsette dette viktige arbeidet og rekruttere enda flere deltakere og turledere, sier prosjektleder Heidi S. Rustand.

Noen ører små…

Hjelpestikkeprisen ble opprettet i 1922 og har siden den gang delt ut over 53 millioner kroner. Pengene kommer fra salget av Nitedals fyrstikker i Norge. For hver fyrstikkeske man kjøper går mellom fem og ti øre til fondet.  Under prisutdelingen løftet styremedlem Sverre O. Lie frem at mangel på fysisk aktivitet er blitt en stor utfordring i samfunnet vårt. Styret synes derfor det er svært positivt at Den Norske Turistforening viser samfunnsansvar ved å satse på lavterskeltilbud for dem som trenger å komme seg oftere i aktivitet.  Det var en stolt generalsekretær som tok i mot Hjelpestikkprisen.

- På fire-fem år har vi beveget oss fra å være en fjellorganisasjon for de spreke til å bli en turorganisasjon for flest. Vi skal fortsette med å arbeide for at stadig flere får oppleve hvor fantastisk det er å bruke naturen, sa generalsekretær Kristin Krohn Devold da hun mottok prisen.

Siden det i år var jubileumsår for prisen ble det delt ut tre premier. Sykehusklovnene ved Oslo universitetssykehus og Siri Grønhaug (som har gjort en enestående innsats for blødere i Norge) fikk begge 100.000 kroner hver.

Fra deltaker til turleder
Torill Medrud fikk Grønn Resept da hun ble sykemeldt i 2007. To år senere ble hun med «Turrresept»-gruppa til Drammen og Oplands Turistforening på tur. Nå er Torill blitt turleder i lokal turgruppe der hun bor, som heter DOT Eiker. Hver tirsdag samles rundt 25 stykker for å gå på tur sammen. Og tirsdagsturene har gitt mersmak. I høst dro DOT Eiker til Dovrefjell for å bestige Snøhetta som ruver 2286 meter over havet.

-    Vi kom oss dessverre ikke helt til topps på grunn av været, men det var en fantastisk tur likevel. Hver dag så vi store moskusflokker og det var veldig trivelig å være på langtur sammen. Men jeg må nok tilbake, for jeg vil gjerne komme helt til topps, sier Torill Medrud.

Suksessfaktorer for DNTs lavterskeltilbud:
  • Gode samarbeidsavtaler mellom lokal turistforening og kommune
  • Fokus på turglede, - ikke sykdom
  • Ingen påmelding
  • Åpen for alle
  • Faste turledere som motiverer deltakere
  • Fast oppmøtested og tid
  • Sosial pause med mat og drikke
  • God informasjon om turen i forkant
Torill Medrud har gått fra å være deltaker til turleder i prosjektet Turresepten.