Klar for tidenes friluftssommer?

Naturen byr på fantastiske opplevelser, her fra Senja.
Naturen byr på fantastiske opplevelser, her fra Senja. Foto: Sindre Thoresen Lønnes

Ønsker du en aktiv sommer fylt med fjell, natur og friluftsliv?  DNT har turene og aktivitetene for deg. 

- Stadig flere vil ha en aktiv sommer i eget land. Antall deltakere på turer og overnattingstallene på hyttene våre har gått opp de siste årene, og vi ser at flere setter pris på å komme vekk fra hverdagen og koble av i naturen, sier Nils Øveraas, generalsekretær i DNT. 

Om du ønsker deg en ny opplevelse i sommer, har Den Norske Turistforening en rekke tur og kursalternativer, for barnefamilier, voksne og ungdom. Foretrekker du å styre dagene helt selv er de 542 ubetjente selvbetjente og betjente hyttene over hele landet et fint alternativ. Gå fra hytte til hytte, eller bruk en hytte som base for turer, fisking, lek og kos i fjellheimen.


FOR BARNEFAMILIER

Fine dager på Gjendebu i Jotunheimen.
Fine dager på Gjendebu i Jotunheimen. Foto: Trond Kristian Kalstø

Barnas Turlag arrangerer aktivitetscamper, fjelleirer og turer hele sommeren. Noen er ment kun for barna, mens andre legger opp til at barn og voksne bruker dagen sammen.  

- Vi stiller med dyktige ledere og spennende aktiviteter både på fjellet og i lavlandet. Naturen er en arena som er tilpasset alle. Her leker barna med hverandre på tvers av alder og bakgrunn, de lærer nye ting og får nyttige erfaringer, sier Kristin Oftedal, fagsjef for Barnas Turlag i DNT. 

Her får du tips til morsomme sommeraktiviteter over hele landet, både med og uten foreldre.

For barn uten voksne

Friluftsskole 
Friluftsskole er et aktivitetstilbud for barn på dagtid i skolens ferier. Det arrangeres flere steder i landet, blant annet på Camp Killingen ved Drammen. På friluftsskolen er det lek og moro, vi lærer om dyr i naturen, om fugler, vi klatrer i trær, leker i skogen, lærer å lage mat utendørs,  padler kano, går på skattejakt og mye mer. Finn flere friluftsskoler her.

Newton Camp 
Newtoncamp er et tilbud som gir barn og unge mulighet til å lære realfag på en ny måte gjennom friluftsaktiviteter. Noen arrangeres på dagtid, andre med overnatting. Gjennom lek, opplevelser og læring ute i naturen får barna innblikk i naturfag, matematikk og teknologi. En veldig populær camp som arrangeres flere steder i landet. Her blir det ofte fort fullt, så det gjelder å være rask med å melde seg på! Finn en Newton-camp her.

Fjelleir med overnatting 
Dette er leirtilbud med overnatting uten foreldre. Barna kan se frem til morsomme, aktive dager med turer, klatring, fisking, lek, padling og kortspill. 

  • Barnas Fjelleir på Glitterheim 25.-29. juni: Glitterheim og området rundt er perfekt som leirsted og Barnas Turlag arrangerer denne for 10. år på rad i 2018. Her er masse plass å boltre seg på uten foreldre! NB:Det er venteliste på denne.
  • Fjelleir i Bergsdalen 2.-6. juliBergen og Hordaland Turlag inviterer i tradisjonen tro til fjelleir i Bergsdalen. Endelig sommeferie og tid for en uke fullspekket med kule aktiviteter, uten foreldre! Fjelleiren er perfekt for deg som vil få nye venner som også er interessert i friluftsliv.  

  • Finn flere DNT Skolefri-tilbud her

Fjelltur for familier

Familieleir på Mårbu turisthytte 25.- 28.juni
Start sommeren med morsomme familiedager på fjellet! Sammen skal vi utforske den barnevennlige naturen rundt hytta, leke, klatre, orientere, gå på tur, kose med dyra, ha konkurranser og kose oss rundt bålet.

Familiens første fjelltur på Liomseter 26.-29.juni
En lærerrik ferskingtur for familier som er nybegynnere i friluftsliv og på fjellturer. På Liomseter er vi i overgangen mellom lun fjellbjørkeskog og det åpne snaufjellet - et bra utgangspunkt for lange og korte spennende turer. Vi orienterer med kart og kompass, følger merkede stier og fyrer bål.

Turbodager ved Gjendebu 2.-6.juli
Dagene innerst ved Gjende fylles opp med morsomme uteaktiviteter. Vi går på tur hver dag og finner en leirplass hvor vi finner på mye gøy sammen. Gjendebu ligger vakkert plassert i enden av Gjendevatn og er et barnevennlig sted og helt bilfritt. Her kan både barn og voksne få nye turvenner.
​​​​
Turbodager på Fondsbu 2.-6.juli
Bli med til Fondsbu i sommer! Vi går på toppene og ned i dalene, aker på snøen og finner på mange morsomme aktiviteter langs veien. Til lunsj fyrer vi opp bål, og kanskje tar vi i et bad i elva?


FOR UNGDOM

DNT ung har over 40.000 medlemmer mellom 13-26 år
DNT ung har over 40.000 medlemmer mellom 13-26 år Foto: Sindre Thoresen Lønnes

DNT ung har over 60 lokale grupper over hele landet som arrangerer varierte turer og aktiviteter for og av ungdom mellom 13 og 26 år. 
 
Basecamp i Breheimen 9.-14. juli  (16-19 år) 
På BaseCamp bor du på Tungestølen med høye topper, fosser, elver og Jostedalsbreen som nærmeste nabo. Her har DNT ung Oslo laget et eget sted med en liten hytte hvor vi kan arrangere teltleir. Dagene vil bli fylt av aktiviteter, og du kan velge selv hva du vil være med på: Klatring, brevandring, sykkeltur, kanopadling og toppturer.

Åtte dager i Rondane 25.juni-2. juli (13 år +)
Her går du i et lettgått terreng i vakker og variert natur, og bor på koselige, betjente hytter underveis. Dette er turen både for deg som ikke har så mye erfaring, og som ikke ønsker de altfor lange dagsetappene. 

Telttur i Rago nasjonalpark 30.juni-1. juli (16-22 år) 
71° nord-gjengen ble bergtatt av det vakre landskapet i Rago, og vi gleder oss til en eventyrlig teltur! Lyse sommernetter, fossefall, en sti som boltrer seg mellom skog og fjell, og tar oss med på vandring gjennom nydelig turterreng. 


FOR VOKSNE

På hytte til hytte-tur i Stølsheimen
På hytte til hytte-tur i Stølsheimen Foto: Sindre Thoresen Lønnes

Lokale medlemsforeninger, turlag og turgrupper over hele landet arrangerer hvert år flere tusen aktiviteter og fellesturer med turleder. Vi arrangerer både dagsturer, helgeturer og turer over flere dager. 

Helgetur med yoga på Svanstul 8.-10.juni
Bli med på en avslappende, spennende og morsom helgetur med Yoga! Skien Turlag arrangerer yogahelg på Fugleleiken, i samarbeid med to instruktører fra Yoga Grenland. 

Viking Challenge 16.juni
Motbakkeløp hvor man kan velge mellom to distanser, tilpasset ambisjoner, form og opplevelse. Viking Challenge utfordrer alt fra familier og mosjonister til de aller sprekeste fjellgeitene, med to ulike distanser som har felles målgang ved Gaustahytta på toppen.

Fjøsblues og Utladalen 23.-27.juni
En innholdsrik pakke: Fjøsblues på Avdalen gård, "hviledag" til Vetti gard og Vettisfossen og videre oppover på gode stier til 1.400 moh,  med alle kontraster og villskap naturen har å by på. Jotunheimen Vest, med Hurrungane på den ene siden og andre godbiter på den andre siden er noe av det vakreste fjell-Norge kan by på.

Trekanten i Trollheimen 28.juni - 1.juli
Dette er klassikeren i Trollheimen, en tur gjennom frodige fjelldaler med Trollheimens sentrale topper som kulisser. 

SAGA 30.juni-14.juli
SAGA er DNT Oslo og Omegns nye signatur fra Lillehammer til Snøhetta. 220 km over Ringebufjell, gjennom Rondane og Dovrefjell. Alt på Turistforeningens merkede stier, med overnatting på betjente og ubetjente hytter. En fantastisk langtur!

Langhelg i Bergsdalen 26.-29.juli
Bergen og Hordaland Turlag inviterer til en flott langhelg i Bergsdalen. Turen går innom tre hytter som ligger som perler på en snor; Vending, Gullhorgabu og Høgabu. 

KURS

Lær deg å ferdes trygt på breen med våre brekurs.
Lær deg å ferdes trygt på breen med våre brekurs.

DNT er Norges største arrangør av kurs innen klatring, bre, fjellsport og andre aktiviteter som krever spesiell friluftslivskompetanse.  
 
Klatring på naturlige sikringer i Hemsedal 28.juni - 1.juli 
Klatring på egne sikringer gir en helt annen frihet enn å klatre på bolter i etablerte klatrefelt. Våre erfarne instruktører gir deg en innføring i det håndverket dette er, slik at du får et godt og riktig grunnlag for å utvikle deg videre. 

Ferskingkurs
Ferskingkursene arrangeres over hele landert og er ment for personer som ønsker seg grunnleggende kunnskaper og ferdigheter innen friluftsliv. Dette er et praktisk kurs der målet er å skape trygghet, selvtillit og inspirasjon for å gå på tur i nærmiljøet. Du får blant annet prøvd deg på bålfyring, matlaging på stormkjøkken, kart og kompass. 

Brekurs på Hardangerjøkulen 10.-15-juli
Ønsker du å oppleve og utforske isbreeenes spektakulære landskap langt fra alfarvei? Eller må du ha brefører for å få samlet de siste 2000-meterne dine? Da er dette kurset for deg!

Annonse

Skrevet av Line Hårklau 4. juni 2018