Påskefjellet venter!

Drømmer du om dette i påsken? Drømmen kan bli virkelighet! Bildet er tatt midt i mellom Finse og Krækkja.
Drømmer du om dette i påsken? Drømmen kan bli virkelighet! Bildet er tatt midt i mellom Finse og Krækkja. Foto: Vegard Oen Hatten
Selv om fuglene synger og hestehoven spirer mange steder, meldes det om gode skiforhold i de fleste  høyfjellsområder.
De siste ukene har Den Norske Turistforening forberedt påskeinnrykk i fjellet med å merke nesten 4300 kilometer med vinterløyper med kvist, i tillegg til å sørge for at alle ubetjente, selvbetjente og betjente hytter er klare til å ta imot alle som vil til fjells. 

Plass til alle 

Generalsekretær i Den Norske Turistforening, Nils Øveraas, lover at alle får plass på DNTs hytter i påsken. 
- Overnatting kan bestilles på forhånd på de betjente hyttene våre, men du er uansett garantert å få husrom. Vi har hytter for alle. Både for de som vil ha sosialt fellesskap og for de som søker fred og ro. Våre betjente hytter sørger for god oppvartning med lokal mat og hyggelig stemning, mens du på de selvbetjente og ubetjente hyttene kan bo og bestemme selv, sier Øveraas. 

Les: Her får du drømmepåsken

Mye snø i høyfjellet

Det falt mye snø i fjellet i månedsskiftet februar/mars. Til tross for mildvær den siste uken er det mye snø i de fleste fjellområder.  

- Flere steder har snøgrensen krøpet oppover de siste dagene, og det har smeltet  i lavtliggende fjellområder. Noen vil kanskje oppleve at det ikke er snø rundt hytta deres, men det er fortsatt snø i høyfjellet. Da kan det være en fin mulighet å reise på en DNT-hytte eller flere i deler av påsken, for å få skikkelig påskefølelse i år også. Er du usikker på føret, ikke nøl med å ta kontakt med hytta du vil besøke. De vet best hvordan føret og forholdene er fra dag til dag og kan gi deg gode råd, sier Øveraas. 

Så lenge nattefrosten holder seg i ukene framover, har DNT grunn til å tro at det blir en super påskeuke i fjellet, selv om den kommer sent i år.

Les: Alt du trenger å vite før påsketuren

April er toppturmåneden

Stadig flere har oppdaget gleden ved å gå bratt på ski, flere kjøper seg randoneeutstyr, og interessen for toppturkursene til DNT har økt kraftig det siste året. April og mai er fantastiske måneder for toppturer. 

- Alle med nytt toppturutstyr må se sin besøkelsestid og utnytte lange dager, behagelig temperatur og gode snøforhold i påsken, sier Øveraas.

Se oversikt over føreforhold under bildet.
Sen påske kan gi mange varme dager i fjellet.
Sen påske kan gi mange varme dager i fjellet. Foto: Camilla Berg

Føreforholdene nå:

Skarvheimen 

Det er bra forhold i stort sett hele Skarvheimen. Det meldes om påskestemning ved Finse i dag. Minusgrader på natta og plussgrader på dagen. Fast føre om morgenen og det blir noe bløtere ut på dagen, så en tidlig start på turen er absolutt å anbefale. 

Breheimen

Til tross for noen dager med mildt vær er det fremdeles bra med snø i Breheimen. Nede i dalen rundt Sota Sæter ligger det gode 40 cm og når man beveger seg opp i høyden øker det betydelig jo lengre sør du kommer.  Strekningen Sota Sæter -  Nørdstedalseter-Sognefjellet, bør være en av de mer snøsikre turene for påsken 2017. Fra Fortundalsbreen og videre vestover er det veldig mye snø. Så i Breheimen får du drømmeforhold om dagen!

Jotunheimen

Det er mye snø vest i Jotunheimen, både i Uradalen og rundt Skogadalsbøen. Det er fortsatt greit med snø rundt Fondsbu og mer enn nok til fine skiturer. Flotte forhold for Høgruta meldes fra Glitterheim. Det har vært hardt føre nede i dalene noen dager, men i høyden er det fremdeles veldig bra. Rundt Gjendesheim har det minket på snøen den siste tiden, men det er meldt snøvær, så dette kan endre seg. Forhør deg med bestyrerne for å få siste rapporter fra Bygdin og Gjende-vannene. Det er fortsatt mulig å gå der, og isen sjekkes jevnlig.

Nord-Norge

Det har snødd masse i hele Nord-Norge i det siste, og det gode skiføret holder seg til påske. Bodø og Omegn turistforening melder om mye snø i fjellene og gode skiforhold , så med stabilt vær kan det bli knallforhold i påskefjellet i nord. Vær obs på skredfare, og sjekk varsom.no.

Tafjordfjella 

I Tafjordfjella er det masse snø som garantert ligger til påske. Det er over en meter snø på Grotli, Bjorli og Billingen. Det blir kjapt mindre snø jo lenger øst du kommer, men innenfor DNTs rutenett er det nok snø i massevis.    

Sylan 

Det er bra med snø i fjellet i Sylan, men stedvis skareføre, spesielt over tregrensa. Snøen har minket den siste tiden, men det er allikevel godt med snø. Det er viktig å ha fjellski med stålkanter. De fleste traseene er vintermerket. 

Trollheimen 

Det er nok snø i Trollheimen, men det er stedvis hardt føre i fjellet. Mildværet har ført til at snøen har krympet, så enkelte barflekker finnes. Trekanten mellom Gjevilvasshytta, Jøldalshytta og Trollheimshytta er ferdig kvistet, men brua over Svartåa rett nord for Trollheimshytta er tatt av flom. Trondhjem turistforening jobber med alternativ kryssing av elva. 

Hardangervidda

Fine forhold og mye snø på hele påskeklassikeren, ruta Finse til Haukeliseter. Bestyrer på Sandhaug, Jan Tyssebotten, melder om skikkelig påskestemning fra Sandhaug som ligger midt Hardangervidda. Det er fine skiforhold og temperaturen på dagtid har ligget på rundt 0 grader. 
Bestyrer på Krækkja, Kjell Slåtten, melder om mildvær de siste dagene og sier man derfor gjør lurt i å starte tidlig på dagen før det blir bløtt.
- Vi hadde syv kuldegrader i natt, så det var hardt og fine forhold i dag tidlig. Så det er om å gjøre å starte tidlig om morgenen så man kommer langt før det begynner å bli bløtere. Helt øst på vidda har snøen minket de siste dagene.

Hedmarksvidda 

På Hedmarksvidda har det vært sammenhengende skisesong og flotte spor siden 1. november, og det er fortsatt bra med snø før påske. Med utgangspunkt Gåsbu eller Budor har man fine langrennsmuligheter. Alle Hamar og Hedemarken turistforenings tre serveringshytter er åpne i påsken: Stenfjellhytta, Målia og Lageråkvisla. 

Langsua 

Langsua byr på fine forhold! Det er mildt i lavlandet, men fortsatt godt med snø høyden. Det er kaldt om natten så det er  fint skiføre i Langsua. Så lenge man følger kvistaløypene er det fast.

Femundsmarka

Fint med snø rundt Svukuriset. Noe mindre litt her og enkelte steder i Femundsmarka, men helt greit å ta seg frem på ski (man må kanskje gå litt på beina nå og da).

Ryfylkeheiene 

Stavanger Turistforening melder om nok snø i Ryfylkeheiene, som holder seg til påske. Bekker kan slå seg opp, men det er allikevel flotte forhold. 

Setesdalsheiene 

Skiføre de fleste steder. Skiføre fra Evje i sør til Hovden i nord. Varierende snødybder alt etter hvor vinden har tatt og hvor det lokalt har kommet mer/mindre snø og hvor mye mildværet har tært på snøen.

Vestafjells

Skiføre i fjellet 5-600 moh i innlandet. Siste dagers mildvær gjør snøen våt og det kan fryse på i løpet av natten. Det er særlig viktig å ta høyde for elver og vann med tanke på isløsing.

Rondane

I sentrale Rondane er det nok snø, og snøen holder seg bra så lenge det er frost på natta, men nord og øst i Rondane har det dessverre smeltet mye snø i det siste. Grimsdalshytta vil være selvbetjent i påsken.

Lite snø på toppene på østsiden av Rondane, men Veslesmeden og Ljosåbelgen har fortsatt bra med snø. Det er bart enkelte plasser rundt Bjørnhollia og man må basere seg på å gå til fots et lite stykke til Rondvassbu. Trekanten i Rondane blir kvistet før helgen.
I Ringebufjellet, sør for Rondane, er det fine forhold.

Alvdal Vestfjell

Fine skiforhold fra Dølbekkseter og videre trekanten Korsberghytta - Storgrytdalseter - Breisjøeter og tilbake til Korsberghytta. Fra Storgrytdalen til Breisjøseter er det best å følge sommertraseen. Det er videre veldig fint å gå fra Breisjøseter til Atnsjøen. Rutene fra Grimsbu og Sølenseter mot Breisjøseter er derimot svært dårlige.

Les:  Her finner du de oppdaterte føremeldingene til enhver tid


Påske betyr for mange kosetid med familie og venner..
Påske betyr for mange kosetid med familie og venner.. Foto: Mette Øinæs Habberstad

Annonse