Frivilligheten rett til værs

På Olavsbu i Jotunheimen jobber frivillige hytteverter i påsken.
På Olavsbu i Jotunheimen jobber frivillige hytteverter i påsken. Foto: Eva Cecilie Simensen

Aldri før har frivillige lagt ned flere dugnadstimer for Den Norske Turistforening. I disse dager jobbes det for fullt for å gjøre fjellet klart for påsketuristene. 

Frivillige jobbet 746.549 dugnadstimer for DNT i fjor. Det er en økning på hele 145.000 timer fra året før. 

- Dette er en imponerende økning. Dugnaden gjør at flere kommer seg ut, sier generalsekretær i DNT, Nils Øveraas. Jeg er stolt av alt arbeidet ansatte og frivillige i medlemsforeninger og turlag landet over legger ned for å tilrettelegge for friluftsglede.

Les mer: Her får du drømmepåsken

Påskefjellet er klart 

Det er bare få dager til påske, og DNTs medlemsforeninger har jobbet på høygir lenge. 

- 540 hytter over hele landet gjøres klare til storinnrykk, i tillegg arrangeres det aktiviteter og fellesturer over hele landet.  Det er en enorm innsats som legges ned, og en viktig del av arbeidet gjøres av frivillige, sier han.

- Men det er viktig å påpeke at mye av arbeidet vårt på vinteren også er lønnet arbeid. Vi er nødt til å bruke kjentfolk til å kviste de 4300 kilometerne med merkede løyper i vinterfjellet, for at folk skal kunne gå trygt i fjellet. Dette betaler vi mye for. Så vi er helt avhengige av støtten fra medlemmene våre for å gjøre fjellet trygt for påsketuristene, legger han til.
  
Sen påske betyr lange lyse dager og sol som varmer. DNT kan love klassisk påskestemning for alle de som drar til fjells.  

-  Fjellet har aldri vært så populært som nå, og vi merker at interessen er spesielt stor i påsken. Det er mange med nytt toppturutstyr som har fått med seg at våren er perfekt sesong for å gå til topps med ski i høyfjellet. Det meldes om meget gode snøforhold i mange fjellområder, flere steder får påfyll av snø denne uken og det spås finere vær i palmehelgen, sier generalsekretær Øveraas.  

Les mer: Her er DNTs påsketips!

Dugnadskø 

I motsetning til det mange andre frivillige organisasjoner rapporterer, har flere av medlemsforeningene i DNT venteliste for å  jobbe frivillig. Dette bekreftes av en undersøkelse TNS Gallup gjorde sommeren 2015, der det kommer fram at 600.000 nordmenn kan tenke seg å bruke ferien på frivillig arbeid for DNT. 

- Dette lover godt for hyttene og rutenettet vårt framover. Dugnad kan være tøft arbeid i all slags vær. Det at folk først er villige til å bruke sin fritid til gå på kurs for å lære seg å merke riktig, og så tar ferien med malerspann og hagesaks, viser at ønsket om å være til nytte og tilhøre et fellesskap er universelt, sier Øveraas.  

Les mer: Her finner du oppdaterte føremeldinger

 
For ytterligere info eller bilder, ta kontakt med DNT pressevakt på 48450526/mari.stephansen@dnt.no

Annonse