Her får du drømmepåsken

En sen påske betyr varme dager og solbrilleskille.
En sen påske betyr varme dager og solbrilleskille. Foto: Sindre Thoresen Lønnes

Med aprilsol og skiforhold i høyfjellet ligger alt til rette for en fantastisk påske. Her er påsketipsene for deg som ikke har planlagt ferien ennå.

- Sen påske betyr ekstra lange dager og varme ettermiddager i solveggen. Og selv om snøen har forsvunnet mange steder i lavlandet er det nok snø i høyfjellet de fleste steder, sier generalsekretær i Den Norske Turistforening, Nils Øveraas.

LES: Føremeldinger fra ulike fjellområder

- På Østlandet har snøgrensen krøpet oppover de siste dagene, og det har smeltet  i lavtliggende fjellområder. Noen vil kanskje oppleve at det ikke er snø rundt hytta deres, men det er fortsatt snø i høyfjellet. Da kan det være en fin mulighet å reise på en DNT-hytte i deler av påsken, for å få skikkelig påskefølelse i år også, sier Øveraas. 

Alt klart til storinnrykk

DNT forbereder i disse dager påskeinnrykk i fjellet. 4300 kilometer med vinterløyper kvistes, og de betjente, selvbetjente og ubetjente hyttene skal ha nok ved, gass og proviant å huse alle som vil til fjells. Selv om årets påske kommer senere enn i fjor, tror Øveraas at folk vil benytte sjansen til lange, solrike aprildager i fjellet.

- Ikke pakk skiene vekk for tidlig, det er i denne perioden du kan få de flotteste fjellskiturene. I april kan det være ekstra flott i fjellet, og solen kan ofte varme skikkelig, sier han.

Les mer: Disse betjente hyttene er åpne i påsken.

På flere av DNTs betjente hytter er det aktiviteter for barn. Her møter barna nye venner.
På flere av DNTs betjente hytter er det aktiviteter for barn. Her møter barna nye venner. Foto: Marius Dalseg Sætre

Et barneeldorado

Flere av de betjente hyttene til DNT har egne aktivitetsledere- og veiledere i påskeferien. Aktivitetslederne tar barna med på skilek, skiturer, snøhulegraving, aketurer og annen moro både ute og inne. Alt ligger til rette for at både barn og voksne kan få nye venner og minner for livet. Aktivitetene passer for barn fra rundt 4 år med voksenfølge.

Disse hyttene har aktivitetsledere for barn:

Sota Sæter Aktivitetsledere torsdag 13. april til 16. april søndag. Området rundt hytta er variert og barnevennlig og gir mange muligheter. Vi drar til Turbos BaseCamp, hvor det blir bålkos, slalomløype, hopping og snøhulegraving.

Finsehytta: Vi har aktivitetsledere på hytta fra onsdag 12. april til søndag 16. april. Har en basecamp 1 km frå hytta med telt. Forskjellige aktiviteter fra 11 til 15. Litt på kveldstid, eventyrlesing og spill i peisestua.

Liomseter: Lek og familieaktivteter på langfredag og påskeaften.

Bjørnhollia: Har aktivitetsledere fra torsdag 13.april til 16. april som arrangerer mange morsomme aktiviteter rundt hytta.

Preikestolen Fjellstue: Bli med på den store påskejakten, kos i lavvoen og pynting av egg.

Haukeliseter Fjellstue: Byr på aktiviteter som påskeeggjakt, pinnebrødgrilling, quiz, skileik, påskeverksted og villmarksspa.

Kalhovd: På Kalhovd er det tradisjon med diverse aktiviteter for både små og store på påskeaften. Det blir arrangert hopprenn, skiløp, rebusløp og annen lek og moro.

Andre hytter med spennende aktiviteter:
Rondvassbu tilbyr gratis utlån av rando-utstyr i ukedagane. Hytta lager aktivitetspark på isen med pilking, grilling, kulebane, hoppbakke. På Sjodalsvatnet en kort skitur fra Gjendesheim feirer reinsdyret Iver og noen av hans firbeinte venner påske. Ta turen, hils på reinsdyrene og bli gjerne med på sledetur med Iver. I tillegg byr hytta på utleie av randoneeutstyr, fjellski og truger, skiturer for både store og små, badestamp og pump-track-løype for fatbike. Valdresekspressen kjører to daglige avganger Oslo-Gjendesheim i påska - og Valdresflya blir åpnet! Iungsdalshytta byr på isfiske, leik med hundene på hytta, turer på 3 km fra hytta, barneaktiviteter rundt hytta. Svukuriset har hundekjøringsturer for barn.

I tillegg arrangeres familieturer til ubetjente og selvbetjente hytter som Alexander Grieghytten i Bergsdalen og Ådneram i Ryfylkeheiene, og mange andre Barnas Turlag-aktiviteter.

- For barnefamilier er det særlig populært å bo fast på en betjent hytte. Du får maten servert, slipper oppvasken, og barna kan få nye lekekamerater. Samtidig har vi over 500 ubetjente og selvbetjente hytter å velge mellom, så det er mange muligheter for de som drømmer om hyttepåske, sier Nils Øveraas.  

ut.no finner kan du søke på ubetjente, selvbetjente og betjente hytter og finne din drømmehytte.

Det er ingenting som gir påskefølelsen som en tur fra hytte til hytte.
Det er ingenting som gir påskefølelsen som en tur fra hytte til hytte. Foto: Sindre Thoresen Lønnes

Ut på tur - aldri sur på fellestur

Det er ingenting som gir påskestemning som hytte til hyttetur med sola i ansiktet. Fellesturer i påsken er populært, men fortsatt er det en og annen ledig langturplass.

 • Trekanten i Trollheimen 7.-10. april (19-30 år)
  Klassikeren Trekanten i Trollheimen, turen innom Gjevilvasshytta, Jøldalshytta og Trollheimshytta, er en tur som mange "må ha med seg" enten det er sommer eller vinter. Vil du gå turen alene? Les mer på ut.no.
 • Påsketur over Hardangervidda 7. april - 12. april
  En fantastisk tur fra Finse til Solheimsstulen over nydelige Hardangervidda.
  Om du ønsker å utforske Hardangervidda alene, kan du for eksempel prøve denne turen. 
 • Påsketur i Jotunheimen 8.-13. april
  Denne påskeskituren går gjennom sentrale deler av Jotunheimen, fra Fondsbu til Sognefjellet. Fantastisk utsikt til majestetiske tinder, topper og breer i variert terreng.  Her finner du flere turforslag i Jotunheimen.
 • Påsketur i Breheimen 11.-17. april
  Har du lyst til å oppleve en skikkelig påskeskitur med gode motbakker, herlige utforkjøringer, utsikt til topper og tinder samt solide dagsmarsjer? Da er dette turen for deg. Turen går i et krevende terreng og vil gi deg nok av utfordringer!

dnt.no/aktiviteter finner du alle DNTs turer og aktiviteter. I påsken er det også mange nærturer, som trilletur, sykkeltur, tur i fjæra, fyrtur / sesongåpning, familietur og mye annet.

Les mer: Alt du trenger å vite før påsketuren.

DNT ung arrangere basecamper og turer for ungdom.
DNT ung arrangere basecamper og turer for ungdom. Foto: Oda Magrete Aarland

Aktiviteter for ungdom

Er du over 13 og litt lei familietur med foreldre og småsøsken? DNT ung arrangerer camper og turer til fjells i påsken.


Les mer om DNT ung