Årboka 2012 er underveis

Årbokredaktør Hallgrim Rogn med den ferske utgaven av "Dine hytter - del 2".
Årbokredaktør Hallgrim Rogn med den ferske utgaven av "Dine hytter - del 2". Foto: Julie Maske

- Det er mye gull der ute som folk ikke er klar over, sier Hallgrim Rogn. Redaktøren for DNTs årbok 2012 blar storfornøyd i årets ferske bok som er underveis til medlemmene i disse dager. 

Når Hallgrim Rogn snakker om gull mener han hytter og hytteopplevelser, lange- og korte turer, kjente og ukjente naturperler og områder utenfor allfarvei. 

- Årboka 2012 tar for seg områdene sør for Jotunheimen. Det er kjente og kjære områder som Hardangervidda, Skarvheimen og Blefjell, og mindre kjente områder som Hedmarkssvidda, Setesdal Vesthei og Finnskogen, forteller Hallgrim. 

Han har selv hatt store opplevelser i Finnskogen og håper flere gjør som ham - velger seg ut nye steder de aldri før har vært og drar på oppdagelsesreise. 

Skape nysgjerrighet

Da DNTs landsstyre for få år siden bestemte at årbøkene for 2011 og 2012 skulle handle om alle foreningens hytter, var målet å skape nysgjerrighet rundt tilbudet og ikke minst øke besøkstallene. Nå er nærmere 500 hytter samlet mellom årbokpermene. 

- Ingen områder er viet mer oppmerksomhet enn andre. Vi har prøvd å trekke fram kvalitetene i hvert område for å skape nysgjerrighet hos folk. Mange medlemmer bruker allerede hyttene bra, men mange har bare vært på tur i det samme området. Kanskje mange år på rad. Ved å lese i hytteboka blir man forhåpentligvis inspirert til å dra enda mer ut og oppdage nye steder, sier Hallgrim. 

Mange detaljer

Å samle foreningens hytter i årbøker har vært en stor oppgave. Mye av informasjonen finnes på UT.no allerede, men oppdateringer, nye hyttetilskudd og faktasjekk har tatt mye tid for den unge redaktøren. 

- Å skaffe seg oversikt over DNTs enorme hyttetilbud har vært morsomt og interessant, men også overraskende. Når jeg trodde alt var under kontroll dukket det opp hytter ingen hadde hørt om. Nå skal alle høydemeter, åpningstider, antall sengeplasser og informasjon om mobiltelefondekning være på plass, sier Hallgrim. 

Alles bok

Årboka sendes ut i et opplag på 163 000 bøker til alle hovedmedlemmene i Turistforeningen. Har man ikke boka fra i fjor, med hyttene fra Finnmark til Jotunheimen, kan den bestilles i DNTs nettbutikk

- Det er et poeng å ha begge hytteårbøkene. Både for inspirasjonens- og oversiktens del. Vi hører stadig om folk som samler på hytter i hele Norge. Her er nesten 500 unike overnattingssteder å ta av, du har til og med egen nøkkel til dem alle. Alle hyttene i DNT-systemet tåler mer besøk og flere overnattingsgjester,  fastslår Hallgrim som stadig krysser av sin hyttesamlerliste. Han får stadig flere favoritter, men høyest på lista rager: 

- Trollfjordhytta. Foreløpig er det ingen som tangerer den i beliggenhet og sjarm, sier Hallgrim og smiler.  

Lang tradisjon  

DNTs årbøker har blitt utgitt i en ubrutt rekke fra foreningens stiftelse i 1868 fram til i dag, det vil si hele 144 år. 
De representerer et enestående kildemateriale både til DNTs egen historie og til landets historie innen friluftsliv, kulturhistorie og naturvern.
Årboka er et svært viktig ledd i den interne informasjonen overfor medlemmene. Leserkretsundersøkelser viser at praktisk talt alle medlemmene tar vare på årboka og tar den fram igjen for å lese i den senere, og at svært mange har stort utbytte av det de finner i disse bøkene. Undersøkelsen viser også at årboka er viktigere som lesestoff for medlemmene i DNT jo eldre de er, og jo lenger de har vært medlemmer.

Annonse

Skrevet av Julie Maske 1. november 2012