Historisk godt år for DNT

Aldri før har DNT hatt så mange med på laget. Det jubler vi for!
Aldri før har DNT hatt så mange med på laget. Det jubler vi for! Foto: Sindre Thoresen Lønnes

Turgeneral Nils Øveraas har god grunn til å smile. 2016 er året med størst medlemsvekst på 148 år.

Den Norske Turistforening har en positiv medlemsvekst for 18. året på rad. I år slår DNT alle rekorder med 290.790 medlemmer, en økning på 7,6 prosent, eller 20 540 flere medlemmer fra i fjor.

- Dette er en flott romjulsgave til alle som er glad i naturen, sier generalsekretær Nils Øveraas. Aldri før har DNT hatt så mange medlemmer, og aldri før har økningen vært så stor i løpet av ett år.

Friluftsvind blant de unge
Det er spesielt mange mellom 13 og 26 år som har meldt seg inn. DNT ung har hatt en vekst på drøyt 15 %, og har nå 40 000 medlemmer.

- DNT ung blitt en av Norges største ungdomsorganisasjoner, og aktiviserer flest ungdommer i Norge, kun slått av fotball og håndball. Jeg tror den store interessen skyldes at det ikke finnes verken innbytterbenk eller tidtaking i friluftslivet.  Her  kan unge teste ut ulike friluftsaktiviteter sammen med jevnaldrende i trygge rammer, men uten innblanding av foreldre, sier Øveraas. 

Fantastisk sommer i fjellet
I takt med at medlemstallet vokser benyttes også DNTs tilbud i større grad. I løpet av juni og juli økte overnattingstallene til Den Norske Turistforenings hytter med 29 prosent fra året før. Det er det beste overnattingstallet i foreningens historie. 

Gjendesheim i Jotunheimen kunne smykke seg med rekordbesøk i løpet av måned på en DNT hytte, med 6162 besøkende i juli. Også Trollheimen og Sylane fikk rekordoppsving i besøket, i tillegg til Ryfylkeheiene, Lysefjorden og Hardangervidda. 

-  Med 538 hytter over hele landet, fra fyr ved kysten til tradisjonelle fjellhytter, arkitektoniske perler ved Helgeland og på Skåla og de mange hyttene i nærskogen, byr vi på noe for alle. Vi bor i et spesielt vakkert land med en helt unik natur som helt tydelig flere og flere bruker tiden sin i, sier Øveraas. 

Mål for 2017
Selv om organisasjonen seiler i medvind, har også DNT noen nyttårsforsetter. 

- Vi skal fortsette arbeidet for at enda flere oppdager de fantastiske turmålene som ligger rett utenfor stuedøra. I 2017 vil vi inspirere flest mulig til å komme til oss for ny friluftskunnskap eller for å friske opp tidligere kunnskap. Om det så er navigering, skredkurs, padling eller skiteknikk. Alle kan finne noe de liker å gjøre ute, og DNT er til for å vise deg hvordan! sier Nils Øveraas. 

Bla deg gjennom et knippe høydepunkt fra året under. 

Annonse

Skrevet av Mari Stephansen 28. desember 2016