Slik vert du ein friluftsfamilie

Familien Kalstø/Amundsen i Bergen har knekt koden for korleis dei skal koma seg ut mest mogeleg òg i 2017.
Familien Kalstø/Amundsen i Bergen har knekt koden for korleis dei skal koma seg ut mest mogeleg òg i 2017. Foto: André Marton Pedersen

Testfamiliane har trilla terning for siste tur med DNT. No deler dei sine beste friluftstips med deg. 

Påsketur, kart og kompass-kurs, orrfuglleik, Kom deg ut-dag, seterliv og klatrekurs. DNT sine fem Testfamiliar har fått testa det meste dette året. Totalt har dei gjennomført over 30 turar og aktivitetar. Familiane, busett frå Tromsø i nord til Kristiansand i sør, har alle ulik bakgrunn frå tur og friluftsliv. Det dei hadde felles før teståret var kampen mot dørstokkmila..

I en hektisk småbarnshverdag blir det liten tid til å være sammen. Ofte er vi så slitne at vi ender dagen foran hver vår skjerm. Det er ikke slik vi vil ha det. Vi vil oppdage naturen sammen. Nina Guzman Toft

På denne tida i fjor søkte DNT etter testfamiliar som ville ha eit år utanom det vanlege. Noko slikt hadde DNT aldri gjort før, og responsen var enorm. Etter ein grundig prosess, vart 158 søknader skrelt ned til fem.

Oppdraget til dei fem familiane var klar: Å sjekka om tilbodet til barnefamiliar i DNT held mål. Er aktivitetane og turane som vert arrangert i regi av DNT i Norge kjekke og engasjerande for både foreldre og born? Passar det for familiar av ulik samansetning, interesse og erfaring?

Etter kvar tur har familiane trilla terning. Her er resultata oppsummert på ein skala frå 0 - 6: 

Kom Deg Ut - dagen: 4,4

Påsketur: 5,1

Sommartur: 4,9

Nærturar: 5,0

- Det har vore spennande å få tilbakemeldingar frå fem ulike familiar, som ikkje hadde veldig stor kjennskap til DNT frå før. Terningkasta me har fått viser at våre medlemsforeningar over hele landet gjer ein særs god jobb med å tilby turar for barnefamiliar, sier Kristin Oftedal, fagsjef for Barnas Turlag i DNT. Dei mindre gode terningkasta er viktige for oss for å bli betre. Får me ikkje konkrete innspel på kva som knirkar, vert det òg vanskeleg å gjera noko med, fortel Oftedal. 

Les dei beste tipsa frå Testfamiliane nedst i saka!

Null utsikt frå Preikestolen, men når ein når toppen er det jubel som gjeld - sjølvsagt!
Null utsikt frå Preikestolen, men når ein når toppen er det jubel som gjeld - sjølvsagt! Foto: Nina Guzman Toft


Unngå fersikingfella - 10 tips frå Testfamiliane

1. Ikke se begrensninger. Når barna først har kommet seg ut har de kost seg like mye i sol og 20 grader som i regn og vind.  Familien Aunegård, Tromsø

2. Ikkje gap for høgt for tidleg! Tur er tur; ein tur i skogen bak huset er vel so bra som å bestige Galdhøpiggen! Ha det moro og ta dykk tid til leik. Hugs å ta med nok varme kle og godis.  Øystein Bagle-Tennebø, Oslo. 

3. Få barna til å være med å bestemme hva slags turer dere skal dra på. Se på nettsidene, finn noen turer som er aktuelle og la barna velge. Om barna vet når og hvor dere skal er de mer delaktige og la de være med å bestemme turmat. Da har de noe å glede seg til. Velg turer med aktivitetsledere!! De er verdt sin vekt I gull! Om dere går alene, ikke gå et sted uten dekning. Eller vit at det går an å snu. Susann Widjegaard, Kristiansand

4. Det nytter å legge en overordnet turplan for året og så prøve å holde seg til den. Da får man dratt mye på tur. Og så trenger man jo egentlig ikke planlegge så mye heller så det er bare en dårlig unnskyldning. Familien Amundsen Kalstø, Bergen

5. Å dra på organisert tur er helt gull som alenemor! Da er alt man trenger å gjøre er å pakke, og å komme seg dit. Det å slippe å tenke på og å organisere matlaging og aktiviteter er helt fantastisk avlastende. Samtidig knytter barn bånd veldig lett, og er en fantastisk flott sosial trening. Susann Widjegaard, Kristiansand.

6. Begynn i det små, ikke ta for store og vanskelige turer med en gang. Bruk nærmiljøet, slik at man har kort vei hjem om ting skjærer seg. Ta middagen ute over bålet, overnatt i hagen, men samtidig må man ikke være redd for å utfordre seg selv. Med god planlegging klarer man mye mer enn man aner. Familien Aunegård, Tromsø.

7. Så utrolig mange flotte mennesker man møter på disse turene! Som voksen er det ikke alltid like lett å komme i kontakt med andre voksne utenom arbeidsplassen og andre avgrensede arenaer. Ut på tur har man et felles prosjekt, mål og ønske: å være ut på tur sammen, og at barna skal ha gode opplevelser og oppleve mestring. Det er utrolig hvor man kan utvikle seg som menneske om man åpner seg opp og deler med mennesker man har et felles prosjekt med. Susann Widjegaard, Kristiansand.

8. Det er gøy å gå på tur, og man får se mange dyr i naturen. Man blir sterk når man går, og får lære mange nye ting. Tara Widjegaard,  (7 år)

9. Tidligere la vi ut på ganske lange turer hvor barna ofte havnet i bæremeisen, sykkelvogna eller pulken mesteparten av turen. Nå har vi snakket ganske mye om hva som er en god tur fra barna sitt perspektiv. Føle mestring, oppleve spennende ting underveis, føle at vi gjør turen sammen, ha med noe godt å spise osv. Det er fint å være med på turer hvor barna får mulighet til å bli kjent med andre barn. Familien Guzman Toft, Oslo. 

10. Vi har lært at det viktigaste ikkje er alltid kvar turen går og at vi må gå so veldig longt. Det som tel er at vi kjem oss ut og brukar tid saman til leik og moro. Øystein Bagle-Tennebø, Oslo.


Tur til Dølerud i januar 2016. Familien Bagle Tennebø
Tur til Dølerud i januar 2016. Familien Bagle Tennebø Foto: Marius Dalseg Saetre

Klikk her for å skrive tekst.

Det er gøy å gå på tur, og man får se mange dyr i naturen. Man blir sterk når man går, og får lære mange nye ting. Tara Widjegaard, (7 år)
...vi trodde at DNT-hyttene lå et stykke fra allfarvei og at medlemmene stort sett var friskuser som fartet ut året rundt. Det viste seg altså ikke å stemme... Mange fine hytter som man kan kjøre nesten helt frem til og mange medlemmer som er helt nye i friluftslivet. Fredrik Aunegård, Tromsø

Annonse

Skrevet av Mari Stephansen 19. desember 2016