Sikkerhetstips til fjellturer om høsten

Selv om noen områder i fjellet er uten mobildekning anbefaler DNT nå fjellvandrere om å ta med mobiltelefonen på tur. Foto: Ida Amelie Helgesen

Værforholdene i fjellet endrer seg ofte svært raskt, og det er viktig å være forberedt på uvær og snø, særlig på slutten av sesongen.

Klar høstluft og et vakkert fargespekter gjør denne årstiden til favoritten til mange fjellturister. Samtidig må man ta noen forholdsregler når gradestokken kryper nedover og sesonger nærmer seg slutten.

Sjekk vær- og føreforhold

Man må alltid huske å sjekke værmeldinger og gjerne forhøre seg med noen som kjenner området godt. Et godt tips kan være å sjekke webkamera fra området. Før turen kan du kontakte den lokale medlemsforeningen som ofte sitter med god, lokal kunnskap. I oktober kan det komme snø i høyfjellet. Likevel bærer ikke nysnøen godt nok til at man kan gå på ski, men gjør det vanskelig å ta seg frem til fots. På grunn av fare for lave temperaturer og frost må man også huske å ta med ullundertøy, gamasjer og ekstra varme klær. Det kan også være glatt, og da kan staver og brodder til sko kan være til god hjelp.

Åpne eller stengte hytter

8. oktober stenger de siste betjente DNT-hyttene, bortsett fra Haukeliseter fjellstue og Preikestolen fjellstue som holder dørene åpne hele året. Det er også noen få private hytter og hoteller som er åpne hele året. Før man drar ut på tur, bør man sjekke om hyttene er åpne på UT.no. Noen betjente hytter har egne selvbetjeningskvarter utenom sesong, mens andre er helt stengt. Skal man besøke en selvbetjent hytte må man huske å ha med seg DNT-nøkkelen.

Stor vannføring og stengte broer

Broene på fjellet i Sør-Norge tas som hovedregel inn når de betjente hyttene stenger. De lokale turistforeningene får ofte tilbakemeldinger fra frustrerte fjellturister som ikke kom seg tørre over elva.

- På rutebeskrivelsene på UT.no står det om broene er helårsbroer eller sommerbroer som nå er tatt inn. Det vises også på de fleste turkart, sier Nils Bloch-Hoell, rute- og kartansvarlig i Den Norske Turistforening.

Ta med mobil

Selv om mange områder i fjellet er uten mobildekning, anbefaler DNT nå fjellvandrere å ta med mobiltelefonen på tur.

- Mobiltelefonen kan være et nyttig hjelpemiddel, men det er lurt å sjekke dekningsgraden i det området man skal på tur, sier Merete Habberstad, kommunikasjonssjef i DNT.

Fjellvettreglene er like aktuelle

Uansett om du har lite erfaring med friluftsliv eller er en dreven fjellvandrer, er det lurt å ha fjellvettreglene i bakhodet underveis. Lær dem, husk dem og bruk dem!

1. Legg ikke ut på langtur uten trening.

2. Meld fra hvor du går.

3. Vis respekt for været og værmeldingen.

4. Vær rustet mot uvær og kulde selv på korte turer. Ta alltid med ryggsekk og det utstyret som fjellet krever.

5. Lytt til erfarne fjellfolk.

6. Bruk kart og kompass.

7. Gå ikke alene.

8. Vend i tide. Det er ingen skam å snu.

9. Spar på kreftene og grav deg inn i snøen om nødvendig.