Skålabu åpnet for gjester

Skålabu turisthytte på Skåla, 1843 moh.
Skålabu turisthytte på Skåla, 1843 moh. Foto: Tore Johan Smidt

I dag åpner den splitter nye turisthytta Skålabu i Sogn og Fjordane. Hytta ligger ved siden av det kjente Skålatårnet, og skal avlaste det gamle tårnet.

– Skålatårnet, som ble kåret til Norges mest originale turisthytte i 2011, har fått en lillesøster, Skålabu. Jeg føler en enorm glede over at et slikt stort prosjekt som har gått over mange år endelig er realisert, sier daglig leder i Bergen og Hordaland Turlag, Helene Ødven.


Skåla (1843 moh) ligger ved Loen i Sogn og Fjordane, og regnes for Norges høyeste fjelltopp der turen opp starter ved foten av fjorden. Fra toppen er det en fantastisk utsikt over bre-, fjell- og fjordlandskap. Kloumanstårnet på toppen av Skåla er utvilsomt Norges, om ikke verdens mest eiendommelige turisthytte.


- Det har vært stor interesse for Skåla og Skålatårnet de siste årene, og målet er at den nye hytta skal avlaste det gamle tårnet. Vi har lenge slitt med frostsprengning i tårnet som følge av at besøkende fyrer om vinteren og våren, når det ennå er kaldt i steintårnet. Fra nå vil det ikke være mulig å fyre i Skålatårnet på vinterstid, men hytta vil være åpen for gjester, sier Helene Ødven.


Skålatårnet får avlastning
Den nye hytta har 19 sengeplasser og skal være åpen året rundt. Skålabu blir en selvbetjent hytte. Det vil si at det er proviant, ved, gass, dyner og puter på hytta. Selve byggeprosessen tok kun fire måneder. 


–Vi får en mer enn en dobling av kapasiteten i sommersesongen, og vil kunne ha hytteverter boende der oppe for å ta imot folk og sørge for at hytteanlegget er i god stand. Det er bare å melde seg hos Bergen og Hordaland Turlag hvis du vil være hyttervert kommende sommer, sier Ødven.


Offisiell åpning til sommeren
Selv om Skålabu nå er åpnet for gjester vil den offisielle åpningen av hytta bli søndag 2. juli 2017. Da blir det stor folkefest med spelemenn langs stien og konsert på toppen.

Skålatårnet og Skålabu, 1843 moh.
Skålatårnet og Skålabu, 1843 moh. Foto: Tore Johan Smidt

Annonse

Skrevet av Ingvild Lundberg Bakke 5. oktober 2016