Kickstart på høsten

Ingenting å si på humøret for seniorer på fellestur.
Ingenting å si på humøret for seniorer på fellestur. Foto: Marius Nergård Pettersen

– Gi høsten en real kickstart. Bli med på Seniormarsj på mandag, oppfordrer spesialrådgiver Heidi Kristine Syrdahl Rustand i Den Norske Turistforening. Hun håper mange 60+’ere møter opp både i Bergen og Oslo for å markere FNs internasjonale eldredag. 

Skogen gulner. Gradestokken viser stadig færre varmegrader. Men årstidsvariasjoner er vi vant med i Norge. Det er tusen ting å finne på inne, men mandag 1. oktober, på Den internasjonale eldredagen, er ingen unnskyldning god nok. Det er bare å ta på seg turklærne og bli med: 

– Seniormarsjen går av stabelen for første gang i år. Vi håper dette kan bli et årlig arrangement for å få med eldre ut og i aktivitet, sier Syrdahl Rustand. 

– Ingenting er vel så herlig som litt vind i håret, frisk luft i lungene og å møte mange mennesker i samme livssituasjon.

Helt gratis

I Oslo er det DNT Oslo og Omegn som for første gang inviterer til Seniormarsj ved Sognsvann

– Bli med på en flott marsj med ulike lengder. Marsjen skal sette fokus på fysisk aktivitet hos eldre på en ny og morsom måte. Arrangementet er gratis og åpent for alle, sier May-Liss Hansen i DNT Oslo og Omegn. 

– Vi legger opp til tre ulike distanser. Kort distanse går ca. 2,5 km på grusvei. Mellomlang distanse går ca. seks km på samme underlag. Lang distanse går 12 km i hovedsak på sti, utdyper Hansen. 

Hun legger vekt på at arrangementet er helt frivillig. 

– Sannsynligvis gir det også mersmak å være med på tur. Kan hende finner man nye turvenner og får lyst til å være med på flere arrangement utover høsten. 

I målområdet vil det være spennende aktiviteter og kulturelle innslag som gammeldans, swing, trim for eldre, stands med informasjon om ulike senioraktiviteter og turmulighetene i Oslomarka. 

Medaljer til alle 

På vestlandet arrangerer Bergen Turlag i samarbeid med Bergen kommune sitt eldreråd og Fylkeseldrerådet i Hordaland Seniormarsj rundt Tveitevannet. Etter marsjen blir det stands, underholdning og markering i og ved FYSAKhallen på Slettebakken. 

– 2012 er EUs år for aktiv aldring og solidaritet mellom generasjonene. Alle som deltar på Seniormarsjen blir hedret med medalje, sier folkehelsekoordinator Guro Øvsthus i Bergen Turlag. 

Fakta om eldre

I 1950 var vel åtte prosent av Norges befolkning eldre enn 67 år og over. Etter 2010 vil denne andelen øke til 19 prosent i 2030 og 22 prosent i 2050. 

Andelen barn og unge under 15 år vil synke til om lag 17 prosent i 2050

I 2000 var det 600 millioner mennesker over 60 år. I 2025 vil det være 1,2 milliardar, mens det i 2050 vil være 2 milliarder.

I dag bor ca 30 prosent av alle eldre i utviklingsland. I 2025 vil det være 75 prosent.

I den industrialiserte verden er befolkningsgruppen 80+ raskest i vekst.

Kvinner blir eldre enn menn over hele verden. Blant 80+ er ratioen 2:1

Kilde: SSB og FN sambandet

Foto: Sindre Thoresen Lønnes

Annonse

Skrevet av Julie Maske 24. september 2012