De beste høstferietipsene

Høstferie i naturen byr på morsomme utfordringer og spennende opplevelser.
Høstferie i naturen byr på morsomme utfordringer og spennende opplevelser. Foto: Ken-Erik Larsen

Snart er det oktober og skolefri. Her er gode ideer til høstferie for hele familien.

Det er duket for årets kanskje siste uker i fjellet. En siste rast på en mosegrodd stein, en siste håndfull med vann fra bekken, et modent multebær og noen varme solstråler. Du kan plukke med deg en bukett lyng. Tenne et bål og steke pinnebrød. Og om været slår seg vrangt er det bare å ta på regnklærne, og så komme inn til hyttekos, stearinlys og spillkveld.

Gradestokken kan fort krype ned mot null og under, men med gode klær – kanskje en dunjakke til kalde kvelder – og riktig oppakning i sekken, er vi forberedt på det meste.

Her får du oversikt over hyttene som holder åpent i høstferien og flere gode tips for høstturen.


For familien

Fellesturer sammen med andre barnefamilier skaper som regel god dynamikk for barn som ikke alltid vil være med på tur. Plutselig går de hele veien selv, finner en kompis de småkonkurrerer med og spiser mat de aldri har likt.

Sjørøvertok i Jotunheimen
Det finnes en stor skatt i Jotunheimen! Vi kler oss ut som ekte sjørøvere og drar på tokt med Gjendeskuta for å finne skatten. Gjendesheim er basen vår hvor vi sover og nyter god mat. Siste natten blir det overnatting i lavo for dem som vil. Hi og hoi - dette blir gøy for store og små pirater!1.-4. oktober.

Høstferie med aktivitetsledere
Noen av våre betjente hytter har aktivitetsledere for barn fra 5 år med voksenfølge. Dere kan være med på lek og aktiviteter i hyttas nærområder. Dagsturer til barnas "basecamp", små toppturer, lek i bekker,  matlaging ute og mye mer vil stå på programmet.
Rondvassbu: 3.-7. oktober
Gjendesheim 4.-8. oktober
Haukeliseter byr på gratis overnatting for barn under 12 år på rom med foreldre i høstferieukene 40 og 41, og mange morsomme aktiviteter.

Villmarkshelg på Sæteren gård
Sæteren Gård i Bærumsmarka er et eldorado for små og store barn. På Villmarkshelg kan de minste barna få utforske denne perlen! Det blir lagt til rette for lek og aktiviteter som passer for de aller yngste barna. De som ønsker kan overnatte ute for en skikkelig villmarksnatt. Passer for barn fra 2-5 år med voksenfølge. 8.-9. oktober (flere mulige datoer).

Trolltunga med overnatting i telt
Dette er en telttur for spreke og turmotiverte barn fra 10 år og oppover sammen med foreldre. Opplev en av de heftigeste steinformasjonene i Fjord Norge med spektakulær utsikt! 8.-9. oktober.

Høstferie på Træet på Osterøy
Denne høstferien er det igjen hyttevert på barnas hytte Træet på Osterøy i Hordaland i siste delen av uke 41. Høstferie på Træet betyr hyttekos i nærheten av Bergen, lett tilgjengelig også for de minste barna. Her er det muligheter for mange forskjellige uteaktiviteter. 13—16. oktober.

Høstferie på Preikestolhytta
Med fantastisk natur og varierte aktivitets- og turmuligheter er området rundt Preikestolen et eldorado for barnefamilier. Bli med på "Høstferie på Preikestolhytta" - en av fellestur-klassikerne i Barnas Turlag.13.-16. oktober.


Læring og moro

På en Newtoncamp får deltakerne hjernetrim samtidig som de er ute på tur. Dette er et samarbeidsprosjekt mellom DNT og Tekna, og målet er å stimulere barn og unges interesse for friluftsliv og realfag.

Newton Camp på Lyngør fyr
For ungdommer mellom 12 og 15 år blir det til Newton Camp i Aust Agder 3.-5. oktober. Campen holdes på Risøya folkehøgskole og DNT-hytta på Lyngør fyr. Det blir kajakkpadling og klatring og innlosjering i lavvo.

Newton Camp på Bjørnevasshytta
Tur til Bjørnevasshytta i Setesdal for ungdom i alderen 12-16 år. Vi legger opp til flere spenstige aktiviteter i friluft og naturfag presentert på en ny og spennende måte. 3.-5.oktober.

Newton Camp på Alexander Grieg-hytta
13-15 åringer inviteres til Newton Camp i Bergsdalen 8.-12. oktober. Det blir eksperimenter, Newtonmat (mat i naturfags ånd), padling, fisking og utforsking.

Newton Camp på Skolla leirsted
Er du mellom 10 og 12 år, glad i å være ute og bitte litt nysgjerrig? Da er dette leiren på Skolla i Hedmark noe for deg. 10.-13. oktober.


Turer for ungdom

Ingen steder knytter man bedre vennskap enn på tur. Man må hjelpe hverandre, sove på samme rom og lage mat sammen. Det gir gode minner for livet.

Kajakk inn magiske Lysefjorden
Ryfylkeøyene er et paradis for kajakkpadlere. Bli med DNT ung på kosetur blant vakre øyer, holmer og skjær i Ryfylket. 16-19 år, 30. sept- 2. oktober. 

Høstferiedager på Hardangervidda
6.-9. oktober kan du være med DNT ung å gå 65km fra hytte til hytte på Hardangervidda. De sover på hyttene, men det vil også være mulig å sove i telt for de som ønsker det. Alder 16- 26 år.

Høstferietur til Etnefjellene
DNT ung Haugesund starter høstferien med tur i Etnefjellene. En veldig fin og sosial tur i flott terreng. Her kan du oppleve høstfjellet på sitt flotteste sammen med andre turglade ungdommer. 8. – 11. oktober. Alder 13-26 år.

Elvepadling med X-ung
Bli med DNT ung Stavanger på elvepadling i Bjerkreimselva. Vann, fart og moro!  Turen er for alle som går på ungdomskolen og har lyst å prøve noe nytt og spennende. Man trenger ikke å ha padlet før, dette er et kurs for nybegynnere. 8. oktober. Alder 12-16 år-

Prøv en betjent, selv- eller ubetjent hytte

Man må ikke ha egen hytte på fjellet for å oppleve fargepaletten på myr og mose i oktober. På UT.no kan familien og vennegjengen søke etter en hytte som de sammen kan oppsøke i høstferien.
Høsten i fjellet byr på nydelige farger og fantastisk høstluft.
Høsten i fjellet byr på nydelige farger og fantastisk høstluft. Foto: Frank Haugom

Annonse

Skrevet av Ingvild Lundberg Bakke 30. august 2016