Folksom fjellsommer

Det var folksomt på Snøheim i sommer, spesielt da hytta ble gjenåpnet i juli.
Det var folksomt på Snøheim i sommer, spesielt da hytta ble gjenåpnet i juli. Foto: Helle Andresen

Åpningen av nye Snøheim turisthytte på Dovrefjell ga en opptur for årets fottursesong i fjellet.

Aldri har Den Norske Turistforening hatt så mange medlemmer som i år. I begynnelsen av september var det en medlemsvekst på 1,8 prosent sammenlignet med i fjor. Det er nå 242 631 medlemmer i DNT.

- Totalt sett i år er det 35 006 nye medlemmer, forteller Marianne Rønning, leder av medlemsavdelingen i DNT. Hun kan ikke si om det er de nye medlemmene som har funnet veien til Snøheim, men gleder seg over at den nyåpnede storstuen under Snøhetta er en publikumssuksess. 

Rondane og Jotunheimen er vinnerne

- Åpningen av nye Snøheim turisthytte på Dovrefjell ga en opptur for årets fottursesong i fjellet. Rundt 6000 har overnattet siden åpningen i juli, forteller Sverre A. Larssen, daglig leder i DNT Oslo og Omegn. Han kan fortelle at det til tross for en våt, kald og til dels snørik start på sommersesongen, har det vært bra besøk på turisthyttene i både Rondane og Jotunheimen. 

-Rondane nasjonalpark feirer 50 år i år. Det har gitt mye oppmerksomhet og besøksrekorder på flere av hyttene i området, forteller daglig leder i DNT Oslo og Omegn, Sverre A. Larssen.  

Grimsdalshytta økte mest 

Flere av de betjente hyttene har nå stengt dørene for sesongen. En opptelling viser at besøket på de betjente hyttene til DNT Oslo og Omegn har økt med 12 prosent i forhold til i fjor. I Rondane er økningen størst på Grimsdalshytta, som har 81 prosent flere overnattinger sammenlignet med i fjor. Rondvassbu har en vekst på 29 prosent, mens Bjørnhollia har en økning på 25 prosent i sommer.

Varierende i Jotunheimen

Hyttevertene i Jotunheimen kan også se tilbake på en bra sesong, men har ikke så stor økning som Rondane. Gjendesheim i Jotunheimen har en liten, men merkbar økning i besøkstallet på halvannen prosent fra i fjor. På Gjendebu er økningen ni prosent, mens Skogadalsbøen øker med 12,5 prosent. På Fondsbu er det registrert 26 prosent flere overnattinger i år. 

– På Sota Sæter i Breheimen har det vært mer snø enn på 40 år. Det førte til færre gjester i starten av sommersesongen, sier Larssen. 

Færre på Rallarvegen

Finsehytta har 16,5 prosent færre overnattinger enn i fjor. 

– Her har mye snø forsinket sommersesongen. Mange syklister på Rallarvegen

har snudd, sier Larssen. 

Nedgang i Trøndelag

Også Trondhjems Turistforening har opplevd nedgang i trafikken på sine seks betjente hytter  i Trollheimen og Sylane, til sammen 11 prosent. 

- Problemene startet ved påsketider da én meter nysnø skremte folk vekk fra fjellet, sier informasjonssjef Jonny Remmereit. 

Stølsheimen ned 20 prosent

Bergen Turlag har en nedgang i overnattinger på fem prosent på hyttene Hadlaskard og Stavali på Hardangervidda, og 20 prosent nedgang i Stølsheimen.

- Snøen lå lenge og halve juni gikk ut, sier hyttedriftsansvarlig i Bergen Turlag, Marit Djupvik. I Bergsdalen var det en økning i overnattinger på ti prosent i sommer.

– Årsaken til denne økningen kan være at området ligger nærmere de store byene og tettstedene. Er været ustabilt foretrekker folk å ta fjellturer i nære fjell, sier Djupvik.

Flere av de betjente hyttene er åpne til og med høstferien. Flertallet av de selv- og ubetjente hytter er åpne ut oktober. 

På vei mot Rondslottet forbi Svartnuten.
På vei mot Rondslottet forbi Svartnuten. Foto: Sindre Thoresen Lønnes

Annonse

Skrevet av Helle Andresen 24. september 2012