Møt fjellfolket i Jotunheimen

Ingunn Hjellum og venninen Hanne Østenstad nyter middagen på Fanaråkhytta. Møt dem - og flere andre på tur i fjellet - i siste utgave av Fjell og Vidde. Foto: Marius Nergård Pettersen

Er du nysgerrig på hvem som finner veien til Jotunheimen? Om få dager kan du glede deg over å motta Fjell og Vidde nr. 3/2012. Der møter du blant annet Atle Hanstad, Ingunn Hjellum og spanske Eva Ortega som i fjor sommer brukte feriedager til fots i fjellet.

- Vi har blitt helt hekta, vi altså. Denne typen fjellferie er akkurat passe tung for oss som i utgangspunktet ikke er så turvante, forteller Ingunn Hjellum, 35, fra Stange, som er på fjellferie med tre venninner.

Fjell og Viddes journalist Marius Nergård Pettersen gikk fra Turtagrø til Gjendesheim. Han spurte de han møtte dette enkle spørsmålet: Hvorfor er du i fjellet? Det har blitt en fargerik og sterk reportasje over 15 sider. Gled deg til en berikende lesestund når du får det blodferske magasinet inn i stua.

Jubileumssommer

I 2012 fyller Stavanger Turistforening, Trondhjems Turistforening, Telemark Turistforening og DNT Sør 125. Vi tok turen til Stavanger og fikk en byvandring utenom det vanlig.

- 125 år etter oppstarten er sirkelen sluttet. Friluftslivet vender tilbake til byen, forteller daglig leder Kjell Helle-Olsen i Stavanger Turistforening og guider langs T-merkede stier rett gjennom Oljehovedstaden.

En annen  jubilant av året er Rondane Nasjonalpark. 50 år har gått siden ble Norges første nasjonalpark i 1962. Hvordan står det til i Rondane? Fredningen av Rondane førte til et langsomt skred av nasjonaparkvedtak, men fortsatt er det områder igjen å verne i Norge.

Fersk minister

I vår fikk Norge ny miljøvernminister. Ferskingen Bård Vegar Solhjell møter du i portrettet, der han forteller om sin første seier - Klimameldingen. Bli kjent med en politiker som er glad i å ha makt og som ikke er redd for å sette seg inn i kompliserte ting. Solhjell har foreløpig et år på å gjøre seg markert som miljøvernminister. Blant områdene han vil engasjere seg i er friluftslivet.

- Friluftsliv har et folkehelseperspektiv, og det er jeg veldig engasjert i, sier Solhjell til Fjell og Vidde.

Opplevelseskalender

En sommer er i startgropa. Har du ikke planene klare kan du fordype deg i sommerens opplevelseskalender, om det så er motbakkeløp, teater og kultur eller LandsBasecamp.

Sansespill

Hvordan det er å gå på tur uten å se naturen kan du lese om i den flotte reportasjen "Sansespill", skrevet og fotografert av Sindre Thoresen Lønnes. Han var med idrettslaget Hodr over Hardangervidda i fjor sommer, og lærte mye om hvordan sansene kan brukes til å nyte fjellet.

Test av telt

Tenker du å dra på telttur, men har enda ikke bestemt deg for hva slags telt du skal kjøpe og ta med? I så fall kan du fordype deg i testen av lett telt for tre personer.

I tillegg inneholder siste nummer av Fjell og Vidde en rekke turtips, anmeldelser av de siste fjell- og friluftslivsbøkene, nytt og nyttig  og ikke minst en flott artikkel om føring på norske breer. Her er det bare å la seg forføre.

Fjell og Vidde nr. 3/2012