Fjellfest for bøker på Finse

Eskil Rønningsbakken er verdens beste balansekunstner. Nordmannen bor i Peru og reiser verden rundt for å utøve balansekunst på toppen av stup, på line over et juv eller mellom skyhøye bygninger.
Eskil Rønningsbakken er verdens beste balansekunstner. Nordmannen bor i Peru og reiser verden rundt for å utøve balansekunst på toppen av stup, på line over et juv eller mellom skyhøye bygninger. Foto: Sindre Lundvold

- Galskap er å ikke ta i bruk livet hundre prosent, sier Eskil Rønningsbakken. Den verdenskjente balansekunsteren kommer til Fjellitteraturfestivalen på Finse i oktober for å fortelle om et liv på kanten. 

- Programmet for årets fjellitteraturfestival er både bredt og spektakulært, forteller festivalsjef Henriette Larsen. Hun er i full gang med å klargjøre detaljene til høstens store begivenhet på Finse. Festivalen går av stabelen 11.-14. oktober.

- Oktober i fjellet kan by på overraskelser. På Fjellitteraturfestivalen møter du folk som liker å lese, gå på tur og dele opplevelsene, bedre kan det ikke være, utdyper Larsen, og lover høytlesning utendørs og et bredt utvalg bøker på Norges høyestliggende bokhandel.  

Galskap?

Verdens beste balansekunstner er norsk og heter Eskil Rønningsbakken. I en liten rød underbukse, på toppen av en stige, ytterst på kanten av Preikestolen, Trolltunga eller på toppen av Monolitten står han helst på hendene. 

- Det er ikke galskap å balansere i tusen meters høyde uten fysisk sikring. Galskap er å ikke ta i bruk livet hundre prosent, sier Eskil Rønningsbakken. 

Sammen med forfatter Randi Fuglehaug kommer han til Finse og skal snakke om den høyaktuelle boka om hans liv - På kanten. 

Sydpolen og Nordmarka

Spennet på foredragsholderne er stort. Forfatter Sigri Sandberg Meløy er bosatt i Longyearbyen og utgir i disse dager "Polarheltinner", om djerve damer i vill natur. Hennes foredrag er en garantert motvekt til Aleksander Gamme. 

Gamme er fallskjermhopper og fjellklatrer. Han ble verdenskjent i fjor da han på en og samme sesong gikk alene tur retur Sydpolen, uten annen hjelp enn depotene han selv la ut da han gikk til Sydpolen. 

Sammenlignet med Aleksander er Marius Nergård Pettersen ingen ekstremist, men han gjør likevel det ekstreme. Hans prosjekt er Stort, Nært og Oppnåelig for mange. 

- Nergård Pettersen fascinerer med sine turer. Han velger ikke å dra langt for å være ute, men tar denne gangen Oslo som utgangspunkt og ser hvor langt han kommer i sitt store prosjekt "Oslos nære villmark", forklarer festivalsjef Larsen.  Fra før har Nergård Pettersen utgitt boka Lomsdal-Visten fra Norland.

Zapffe

I tillegg til levende helter og heltinner kommer Berit i Ura og forteller om Peter Wessel Zapffe. Tror det blir ett og annet til ettertanke på årets festival. Lørdag kveld blir det stemningsfull konsert i Rallarmuseet. 

Det er stiftelsen Fjellkultur som arrangerer Fjellitteraturfestivalen, i år for tredje gang. Stiftelsens formål er å samle tur- og litteraturinteresserte til en innholdrik helg på Finse. 

Finse 1222 er et av de beste stedene på jord for å samles rundt bøker. Her er det lune kroker hvor man kan synke ned og la seg gripe av historiene. Rundt gode langbord samles man for de fine samtalene. Utendørs er det ingen lysforurensning. Her er det mulig å samle tankene og la alle inntrykkene synke inn.

Skrivekurs og fotokurs

Årets fotokurs på Finse ledes av den erfarne og dyktige fotografen Simen Berg, mens forfatter Sigri Sandberg Meløy leder skrivekurset. 

Påmelding og mer informasjon om årets Fjellitteraturfestival på Finse

Fjellitteraturfestivalen byr også i år på mange spennende foredrag.
Fjellitteraturfestivalen byr også i år på mange spennende foredrag. Foto: Sindre Thoresen Lønnes

Annonse

Skrevet av Julie Maske 24. september 2012