Ti aktive utetips med barn nå

Ta sensommersats og innta #mittlekeland med liv og lyst.
Ta sensommersats og innta #mittlekeland med liv og lyst. Foto: Julie Maske

Ferien er på hell. Hva er da bedre enn å forlenge feriefølelsen med aktiviteter som smaker av lek og sensommer?

- Det er lett å overse mange av de enkle og morsomme mulighetene naturen og nærmiljøet har å by på, sier generalsekretær i DNT, Nils Øveraas. For å få flere til å oppdage mulighetene har DNT i sommer lansert kampanjen Verdens Største Lekeland. På mittlekeland.no gir DNT råd og tips til leker og aktiviteter som alle kan få til, og over 10.000 har nå delt bilder med #mittlekeland.

- Det trenger ikke være avansert eller langreist å få fine naturopplevelser med barna. Enten du er ved kysten, skogen eller i fjellet har naturen mysterier og utfordring å by på for alle, understreker han.  Og deler gjerne ti av foreningens mange aktuelle utetips med deg.

På svai og på utforsking av ferdigheter og elementer. Og jo høyere og lenger ut, jo blidere blir de fleste:-) Foto: DNT.

Her gir DNT deg ti fine tips til uteaktiviteter med barna:

1. Trolltur i skogen: Ta med kamera og se hvordan stubber, trær og tuer kan ligne troll, og påvirkes av lys og skygge. Finn masse mose og plasser på hodet. Pynt med pinner og blader, og lag trollunger, trollpappaer - og mammaer. Post bilder på Facebook/Instagram, # mittlekeland. Likerklikk-garanti!

2. Bærtur: Matsanking er spennende, og bærtur er ekstra velsmakende og sunt, for bærene er proppfulle av gode næringsstoffer. Plukk i en kopp og spis det opp. Eller ta med noe tilbake, så flere kan få smake, og spis som dessert eller i en kake? Blåbær, multer, tyttebær, bjørnebær? Namm!

3. Besøk en ubetjent hytte: Søk på ut.no og finn DNT-hyttene som ligger nærmest deg, eller som er lett tilgjengelige med tog, buss eller bil. Gjevilvasshytta, Ivarsbu, Sæteren Gård, Åkersætra, Olalia m. fl. er spesielt godt egnet for barn. Og la barna bestemme turmiddagen og litt av turprovianten.

4. Krabbetur: Er du ved sjøen og kan fiske strandkrabber med barna er lykken nær. Med blåskjell som agn, er du garantert en krabbe eller ti på klypekroken. La barna fylle en bøtte/balje med sjøvann, sand, steiner, tang og annet. Husk å sende fangsten uti igjen, så de kan bli morgendagens krabber.

5. DNT-tur: Vi arrangerer familiecamper, hverdagsturer og helgeturer og mye av dette er enkelt, gratis og åpent for alle. Se www.dnt.no/aktiviteter/, samt web- og Facebook til din lokale forening.

6. Turbingo: Lag et ark med bilder av ting dere kan se på turen (ulike trær, blomster, bekk, vann, hytte, turskilt, ekorn, fugler og kanskje en sjokolade?). Barna krysser av når de ser de ulike tingene.

7. Vennetur: Inviter venner, familie, barnebarn, naboer m. fl. med på nærtur. Gå et sted du er kjent, eller utforsk et nytt sted på kartet, f.eks. via ut.no. Ta med mat og drikke - og lek sammen.

8. Gjør-noe-nytt-tur: Legg badeturen til et nytt sted, og kombiner med en å sykle eller gå til og fra. Google klatring og padling? Mange padleklubber leier ut kano for en time eller tre. Klatreparker og klatrevegger for ulike nivåer finnes mange steder, eller test klatring inne.

9. BarkebåtBoogie: Gå til en bekk, strand eller en stor dam, og lag barkebåter. Finn furubark, bor et hull, ha en pinne som mast og papir eller blader som seil. Gi båtene navn og ha seilas. Lag historier om båtene. Hvor kommer de fra og hvor skal de på eventyr? Lager bølger for båtboogie.

10. Fisketur: Vet du hvor fisken biter best? Undersøk gjerne agn og lokale fiskeplasser med kjentfolk, eller dra på tur med en som har fiskelykke. Ingen ting smaker vel bedre og er mer stas enn aldeles fersk, nystekt og selvfisket til middag? Skitt fiske!