Dra på hyttetur!

Vilde Holt synes nærtur med overnatting var topp, så lenge kosedyret fikk være med. Foto: Anja Holt

Lørdag 30.juli oppfordrer Den Norske Turistforening alle til å være med på hyttetur. Målet er å vise at du verken trenger å dra langt eller ha egen hytte for å få den gode hytteopplevelsen.

Nordmenns  kjærlighet til turgåing og natur gir også en særnorsk interesse for hytteliv. Omkring halvparten av oss eier eller har tilgang til hytte eller fritidsbolig, i følge tall fra SSB. Men du trenger ikke å eie egen hytte for å dra på hyttetur. Lørdag 30.juli inviterer DNT til den store hyttedagen.

- Vårt mål er at alle som vil skal bli med på hyttetur. Har dere ingen hytte å dra til? Bygg deres egen! Alt som trengs er ett par pledd og noe å henge det over.  Det er også mulig å besøke en av de over 530 DNT-hyttene eller kystledhyttene rundt om i landet. I fjor hadde vi nesten 410 000 overnattingsdøgn på DNT-hyttene, og det er plass til mange flere. På ut.no kan du søke opp og besøk den hytta som ligger nærmest i kilometer, foreslår generalsekretær i DNT Nils Øveraas, som også oppfordrer til å dele bilder fra turen med #hyttetur og #mittlekeland.

Ta verdens største lekeland i bruk

Anja Holt og jentene hennes på 11 og 13 er flittige brukere av sitt nærområde og tar deler av sin ferie hjemme. Da barna sa de ville ut og overnatte brukte de en gapahuk i skogen rett ved huset.

- Det ble en utrolig kul opplevelse for alle tre. Med mygglys og varme klær ble det veldig god stemning når vi lå ute og lyttet på lydene. Å være ute gjør at vi er sammen på en helt annen måte enn hjemme, hvor det alltid er avbrytelser, forteller hun.

Hun har ett råd til familier som lurer på hva de skal finne på i ferien.
- Gå ut. Dere trenger ikke gjøre det så komplisert, en enkel middag med pølser er lov av og til. Og husk at det ikke er feigt med myggspray og lue, ler Holt.

Slik får dere en fin hyttetur

•  La barna lete og finne frem til et sted de har lyst til å dra på hyttetur i nærområdet
  • Kanskje har dere en DNT-hytte i nærområdet? Bruk www.utno  og søk opp den hytta som er nærmest dere i kilometer
  • Ingen hytte i nærheten? Slå opp telt eller bygg en hytte av granbar
  • Finn på et navn på hytta sammen
  • Ta med middagen ut, og når kvelden senker seg kan dere ligge og lytte til lydene utenfor, dikte historier om hva som rører seg eller lese spennende historier i lyset fra lommelykten

Flere utetips
På www.dnt.no/lekeland har DNT samlet masse gode tips til hvor barnefamilier kan dra og hva de kan gjøre. Over 5600 har allerede delt sine tips og turmål under emneknaggen #mittlekeland.

Når mørket senker seg blir det en trolsk og fin stemning å ligge og lytte til lydene fra naturen eller lese spennende historier høyt for hverandre. Foto: Anja Holt
Foto: Anders Sten Nessem
  • Slik lager du sommerens lekehytte:
    Begynn med å finne seks stokker som du kan bruke til reisverk. Lag en spiss på to av stokken i ene enden slik at de kan stikkes ned i jorden.
  • Dytt de to stokkene ned i jorden med passe avstand. Legg en stokk på toppen og fest med tau. Legg så de ande stokkene på toppstokken og fest på samme måte. Velg ganske lange takbjelker, slik at du kan lene dem bakover mot underlaget. Da blir det en slag gapahuk.
    Finn granbar eller et pledd og heng over stokkene, og dekk til på sidene med mer granbar.
  • Nå gjenstår det bare å finne et fint navn til hytta.
Foto: Anders Sten Nessem

Skrevet av Mette Habberstad 27. juli 2016