Fullt trøkk på Fjellfilmfestivalen

Festivalstemning på Gjendesheim.
Festivalstemning på Gjendesheim. Foto: Thor Håkon Ulstad/Fjellfilmfestivalen

Drøyt 900 personer har vært samlet til film, tur, fest og foredrag på Gjendesheim i helga.

- Det har vært en opptur fra start til slutt. Publikum har gitt god respons på både filmer, foredrag og turprogram, forteller festivalsjef Marte Strand.

Sammen med sine førti frivillige har Strand sørget for at 900 gjester og foredragsholdere har fått seg en real fjellfest på Gjendesheim i helga. Folk som Sirgrid Henjum og Aleksander Gamme har briljert fra ulike scener, mens totalt førti fjellfilmer fra inn og utland har blitt vist på lerretet. Dette er første året Fjellfilmfestivalen arrangeres på Gjendesheim, og festivalsjefen er godt fornøyd med sin nye arena.

- Flyttingen av festivalen hit til Gjendesheim har gått veldig bra. Turisthytta har sørget for strøken matservering og gode arbeidsforhold for oss som arrangerer. Det eneste problemet har vel egentlig vært vinden som har vært såpass kraftig at utelerretet vår ble satt ut av spill, sier Strand.

Bestyrer Marius Haugaløkken på Gjendesheim Turisthytte var godt fornøyd med å få filmfolket på besøk for første gang.

- Det er utrolig stas å samle så mange spreke og glade fjellfolk her hos oss. Det har vært kun blide fjes å se hele helga. Dette ble en heftig avslutning på sesongen her på Gjendesheim, forteller en akkurat passe sliten Marius på søndag.

Fjellfilmfestivalen arrangeres av Stiftelsen Fjellkultur, som er et samarbeid mellom Den Norske Turistforening og Friflyt. Festivalen ble første gang arrangert på Turtragrø i 2003. De siste årene har festivalen solgt ut alle billettene, så også i år. Stiftelsen arrangerer også Fjelliteraturfestivalen på Finse fra 11.-14. oktober.

Full pakke

Fjellfilmfolket har ikke bare sett film. Stisykling, elvepadling, multisportkonkurranse med DNT ung, flere turer over Besseggen og en hel haug med andre korte og lange utfordringer har stått på programmet. I tillegg har mange utforsket området på egenhånd.

DNT ung har stilt med turledere, og totalt har drøye 250 personer  deltatt på aktiviteter under festivalen.

- De som har tatt turen til Fjellfilm lever virkelig etter mottoet "helt om natten, helt om dagen". Et imponerende sprekt festivalpublikum, forteller en strålende fornøyd aktivitetssjef, Jørgen Blystad Houge.

Flere filmvinnere

Av ti nominerte amatørfilmer, ble det til slutt Mikkel Bølstad som vant Bergans Fjellfilmstipend på 10.000 kr.

- Filmen evner å kombinere formidlingen av vakker natur, med solid historiefortelling. Ikke bare viser bidraget frem naturens kontraster i farger, lys og væromslag, den bruker også disse elementene til å formidle kontrastene i ettertenksomt alvor og barnlig lek for turens deltakere, fortalte jurymedlem Eskil Waldenstrøm under utdelingen lørdag kveld. (Se filmen i bunn av saken.)

Vinneren av UT.no sin publikumspris ble Stian Aadland med filmen "Min sommmer i fjellet". Avstemmingen har foregått på UT.no, og vinneren får være med NRK natur på reportasjetur seinere i høst.

– Dette er den beste nyheten jeg noensinne har fått, det betyr utrolig mye for meg, fortalte en overlykkelig Stian Aadland da han fikk nyheten om seieren.

På tur med DNT ung over Knutshøe under Fjellfilmfestivalen
På tur med DNT ung over Knutshøe under Fjellfilmfestivalen Foto: Sindre Thoresen Lønnes

Skrevet av Hallgrim Rogn 16. september 2012