Det du er glad i, tar du vare på

Jostein Løwer og Live Mork kildesorterer i teltet.
Jostein Løwer og Live Mork kildesorterer i teltet. Foto: Marius Dalseg Sætre

Rekordmange unge er i fjellet i sommer. DNT ung oppfordrer alle til å ta med miljøvettet i sekken. 

Sommer er høytid for å gå i friluftsliv, og spesielt for unge. 58 prosent av de mellom 15 og 29 år skal på fjelltur i ferien. Det viser en undersøkelse TNS Gallup har gjort for DNT. 

Og aller mest populært? Toppturer. Det overrasker ikke DNT ung -leder Stig Øystein Schmidt: 

- Det er noe eget med å slite seg opp motbakke etter motbakke for så å få servert 360 graders utsikt som lønn for strevet. Når man i tillegg har med seg venner på turen, blir det en opplevelse man husker ekstra godt, og som man automatisk ønsker seg flere av. 

Det du er glad, i tar du vare på 

Nordmenn bor midt i honningkrukka, med tilgang til et vell av turområder de fleste utelandske turister misunner oss. Jotunheimen er et av de. Nå er 3000 unge samlet til fjellfestivalen Vinjerock ved Fondsbu, for å få med seg konserter og turer høyt over tregrensa. Med så mange unge på ett sted, vil DNT ung vise festivalfolket hvordan man enkelt kan ta gode miljøvalg på tur.

-Det er dessverre fort gjort å ta den for gitt, men naturen er ingen selvfølge. Vi må ta vare på den, på samme måte som vi tar vare på oss selv, og alt annet vi er glad i. For DNT ung er det selvsagt å gjøre vårt for å ta vare på naturen, slik at den er er der i like god stand til neste generasjon, sier Schmidt.  

Nye Miljøvettregler

Nå har DNT ung, i samarbeid med organisasjonen Protect Our Winters (POW), utarbeidet sju miljøvettregler. Reglene skal hjelpe deg til å ta bedre valg i forkant, underveis og etter turen. Det er ikke store ting man trenger gjøre for å ta vare på miljøet. 

– Jeg er fan av å reparere ting. Jeg har vokst opp med at ting skal brukes til de er utslitt, og at det som kan repareres, skal repareres. Det er bare tull stadig å kjøpe nytt. Og skal man gjøre det, fins det ufattelig mye bra på bruktmarkedet, sier Stig Øystein.

La miljøplan før festivalen

Ida Melen (20), Live Mork (19) og Jostein Løwer (19) hadde et eget planleggingsmøte før avreise til Jotunheimen. Miljø var et av punktene som ble diskutert.

- Vi samler selvsagt opp alt søppel og tar det med oss, men i år prøver vi også å kildesortere her i teltet. Samtidig har vi droppet helt engangsbestikk og vasker opp isteden. I tillegg kjørte vi sammen hit - i hybridbil! sier Ida.


3. Fiks alt, alltid. Gjør gaffateip, ståltråd og lommekniv til fast inventar i tursekken. Miljøvettregel nr 3

MILJØVETTREGLENE:

1. Reis minde, opplev mer
Jo kortere tid du bruker på selve reisen, jo mer tid har du til å oppleve, nyte og utforske naturen.

2. Sats på opplevelser, ikke utstyr
Turutstyr trenger ikke være nytt for å gjøre nytta si.

3. Fiks alt, alltid
Gjør gaffateip, ståltråd og lommekniv til fast inventar i tursekken.

4. Spis grønt
Å spise mer grønt er bra både for miljøet og helsa.

5.  Samkjøring er bra kjøring
Reis kollektivt eller fyll opp bilen.

6. Vær rustet mot uventet søppel
Sporløs ferdsel er viktig for å bevare naturen.

7. Vis vei, vær et godt klimaforbilde
​​​​​​​Vis andre hvor enkelt det er å gjøre hverdagen og turlivet mer miljøvennlig.

Foto: Marius Dalseg Sætre

Annonse

Skrevet av Mari Stephansen 22. juli 2016