Den store barkebåtdagen - bli med!

Bli med og sett norgesrekord i barkebåter lørdag 16.juli!
Bli med og sett norgesrekord i barkebåter lørdag 16.juli! Foto: Marius Dalsegg Sætre

Lørdag 16. Juli arrangerer Den Norske Turistforening «Den store barkebåtdagen» over hele landet. Bli med på seilasen!

- Du trenger ikke å reise til utlandet eller store familieparker for at barna skal få fantastiske sommeropplevelser, det enkle er ofte det beste. Naturen er verdens største lekeland og det er kun fantasien som setter grenser for hva man kan finne på, sier generalsekretær i DNT, Nils Øveraas.

Vil sjøsette tusenvis av barkebåter

16. juli arrangerer Den Norske Turistforening «Den store barkebåtdagen», og oppfordrer alle som skal på tur til å lage en barkebåt og sjøsette den. Målet er tusenvis av barkebåter over hele landet. Det store spørsmålet er: Hvilket sted sjøsetter flest barkebåter?

- Tenk så gøy det hadde vært om vi klarte å sette norgesrekord i barkebåter! Bank på til naboen, invitèr med deg venner, familie eller kollegaer til en barkebåt-tur på lørdag. Enten lager du båten på forhånd, eller så gjør dere det i felleskap underveis. Husk å dele barkebåtbildene med #barkebåtdagen og #mittlekeland, forteller Øveraas.

Døgnåpent tilbud

DNT oppfordrer hele Norge til å arrangere barkebåtrace, og håper på mange fine bilder i sosiale medier. Men det aller viktigste er at enda flere blir minnet på hvor gøy og morsomt det kan være å bruke tid på å leke i naturen.

- Ligg på magen og drikk rett fra bekken, legg en snegle på tunga og kjenn at den lever, hopp fra stein til stein på stien og konkurrer om å ikke tråkke på bakken. Det gjelder bare å ha tid til å stoppe opp og utforske naturen på ens egne premisser, sier Barnas turlag- sjef Kristin Oftedal, og legger til: - Det beste er at den ligger der åpen, gratis og tilgjengelig 24/7, det er bare å ta den i bruk.

Slik lager du barkebåt:

Å lage barkebåt er lett og morsomt! Du trenger bare en barkebit, en pinne og et blad. Det kan også være lurt med en kniv for å lage hull til pinnen.

1. Finn en barkebit, enten på bakken eller du kan bruke bark som sitter løst fra et tre. Om du tar fra treet må du passe på å ikke ta mye, så treet blir skadet. Furubark passer perfekt til barkebåter!

2. Se på formen på barkebiten. Kan den brukes som båt? Hvis ikke bruker du en kniv for å få riktig form på barkebiten. Husk å vær forsiktig med kniven. Om barkebåten allerede har form som en båt behøver du ikke å spikke, da kan du bruke den som den er.

3. Lag et hull midt i barken, og fest en pinne i hullet. Du kan lage hullet med en spiss pinne, men aller lettest er det med en skrutrekker eller kniv.

4. Fest et blad på pinnen.

Nå er barkebåten ferdig. Hvis du lager flere kan dere ha barkebåtrace nedover en bekk eller elv!

Naturen er verdens største lekeland. Ta med venner og familie og arranger barkebåtrace! Foto: Margrete Ruud Skjeseth

Skrevet av Mette Habberstad 12. juli 2016