Årboklansering

På vei over Høystakka mellom Gjendebu og Fondsbu i Jotunheimen.
På vei over Høystakka mellom Gjendebu og Fondsbu i Jotunheimen. Foto: Sindre Thoresen Lønnes

Hvilke fjellturer er Norges mest klassiske? Det får du svar på i DNTs 146. årbok som fredag 21. november lanseres på et frokostmøte på Litteraturhuset i Oslo.

Årets årbok fra Den Norske Turistforening omhandler 20 av våre mest kjente fjellturer, fra Preikestolen i sør til Finnmarksvidda i nord. Alle turene rommer interessante historier, i årboka presentert med helt nye vinklinger.

Stein P presenterer høydepunkter

På frokostmøtet vil eventyrer og forfatter Stein P. Aasheim, i samtale med DNT-veteranen Sven Bjørne-Larsen, trekke frem høydepunkter fra boka, blant annet fra turer i Aurlandsdalen, Jotunheimen, Breheimen, på Folgefonna og Hardangervidda.

Var Slingsby først?

Og var virkelig Slingsby først på Store Skagastølstind? Eller var det nordmannen Amund Lammers som var førstebestiger 50 år tidligere? De to klatrerne Arne Larsen og Øyvind Bruland har de siste årene gravet seg ned i alle historiene om Storen, i et forsøk på å finne sannheten om hvem som virkelig var førstemann på toppen. Blant annet har de jaktet på noen mynter på toppen. Disse skal kunne bevise at historien må skrives om. Bruland og Larsen kommer på frokostmøtet for å fortelle om sitt prosjekt.

Velkommen til Litteraturhuset, Wergelandsveien 29 i Oslo fredag 21. November kl. 08.00-09.30

Her er noen smakebiter fra boka:

DNTs årbøker har blitt utgitt hvert år fra foreningens stiftelse i 1868 fram til i dag. De representerer et enestående kildemateriale om DNTs historie, friluftsliv, kulturhistorie og naturvern.

Skrevet av Helle Andresen 18. november 2014