Europa samles i Stavanger

De europeiske turistforeningene skal blant annet besøke Preikestolen fjellstue.
De europeiske turistforeningene skal blant annet besøke Preikestolen fjellstue. Foto: Kjell Helle-Olsen

I helgen arrangerer European Ramblers Association (ERA) årsmøte i Stavanger. Vandreorganisasjoner  fra hele Europa møtes for å diskutere utvikling av fotturer i Europa.

De 55 vandre- og friluftslivsorganisasjonene i ERA representerer til sammen tre millioner medlemmer. Organisasjoner over hele Europa opplever at interessen for tur og friluftsliv er stigende.

- Til Stavanger kommer representanter fra bla Portugal, Spania, Bulgaria, Østerrike, Tyskland, Serbia samt representanter fra de andre nordiske landene, forteller DNTs generalsekretær Kristin Krohn Devold. Hun står i spissen når DNT er vertskap i Stavanger.

Stimulere til aktiv fritid

- Hvem er European Ramblers Association?

- European Ramblers 'Association (ERA) ble grunnlagt i Tyskland i 1969. I dag er dette  paraplyorganisasjonen for  mer enn 55 friluftslivs- og vandreorganisasjoner fra 30 europeiske land. I tillegg kommer fire organisasjoner fra Canada / USA, Israel og Marokko som observatører, sier Krohn Devold. Hun legger til:

- Med de folkehelseutfordringene de fleste land står overfor blir det stadig viktigere å stimulere til  aktiv fritid og naturbaserte ferier. ERA ønsker å bidra til dette.

Populære langturer gjennom Europa fyller 40 år

Det er i år 40 år siden de første europeiske langdistanse vandrerutene ble etablert. ERA opplever at vandring øker i popularitet over hele Europa og ønsker å være med å bidra til å gjøre turmulighetene mer kjent. En viktig fellesoppgave for ERA er samordning av stier som krysser landegrensene og de står i dag for 11 europeiske langdistanse fotturruter gjennom hele Europa. I tillegg ønsker de å bidra til utviklingen av et bærekraftig friluftsliv, til vern av naturområder og for å bevare retten til fri tilgang til natur- og friluftslivsområder.

Første gang i Norge

Det er første gang samlingen legges til Norge.

- Hvilke saker skal diskuteres?

- På dagsorden står blant annet ny felles merking for stier i hele Europa, felles utdanning for turledere og såkalt "enjoyable walking". Man skal prøve å bli enige om de beste fotturene i Europa, forteller Krohn Devold.  Hun vil ta med gjestene på Norges mest populære fjelltur til Preikestolplatået med svimlende utsikt over Lysefjorden. Lørdag blir det tur på Solastranden. Og hele arrangementet er støttet av GDF Suez, som også har representanter tilstede under konferansen.

- Jeg gleder meg til å vise noe av det fine Norge har å tilby aktive mennesker, avslutter Krohn Devold.

ERAs arbeider for å:

• Tilrettelegge, merke og vedlikehold av 11 europeiske langdistanse fotturruter over hele Europa

• Tilrettelegge, merke og samordning av stier som krysser landegrensene (minst over to stater)

• Bidra til utviklingen av et bærekraftig

• Bidra aktivt til å sikre friluftslivets natur- og kulturgrunnlag

• Fremme kunnskap om europeisk historie og kultur, og vern av naturarv

• Bevaring av retten til fri tilgang til natur og friluftslivsområder

• Grenseoverskridende samarbeid

• Organisering av pan-europeiske arrangementer