Planlegg høstferien nå

Høstferie og skolefri smaker godt i oktober.
Høstferie og skolefri smaker godt i oktober. Foto: Håvard Storås

Om tre uker er det oktober, høstferie og skolefri. Turistforeningen har flere alternativer til skolebarna. Her er gode ideer til de fineste ukene i oktober.

Det er duket for årets kanskje siste uker i fjellet. En siste rast på en mosegrodd stein, en siste håndfull med glassklart vann fra bekken, et modent multebær og noen varme solstråler. Du kan plukke med deg en bukett lyng. Tenne et bål og la flamme kjæle for svartkjelen. Og om været slår seg vrangt er det bare å ta på regnklærne. Tøffe ut med gummistøvler. Komme inn til hyttekos, stearinlys og spillkveld.

Gradestokken kan fort krype ned mot null og under, men med gode klær – kanskje en dunjakke til kalde kvelder – og riktig oppakning i sekken, er vi forberedt på det meste.

For familien

Fellesturer sammen med andre barnefamilier skaper som regel god dynamikk for barn som ikke alltid vil være med på tur. Plutselig går de hele veien selv, finner en kompis de småkonkurrerer med og spiser mat de aldri har likt.

Turbohøst på Rondvassbu

Bli med Barnas Turlag og DNT Oslo og Omegn til Rondvassbu på ekte turbodager fra 1.-5 oktober. Dette er et opplegg som passer for hele familien fra 5 år og oppover. Her blir det aktiviteter og travle dager fra morgen til kveld, fem dager til ende.

Til Østerbø og Aurlandsdalen

Hva med å ligge en hel uke på en betjent hytte? DNT Vansjø har inngått avtale med Østerbø turisthytte i Aurlandsdalen og her er det plass fra 30. september til 5. oktober. Her blir det dagsturer for alle, rusling i nærområdet og kanskje en dagstur ned Aurlandsdalen i høstprakt.

Kurs for nybegynnerfamilien

På Haukeliseter på Hardangervidda arrangeres det nybegynnerkurs for familier som vil lære å ferdes i fjellet. 2.- 4. oktober og 9.-11. oktober er det duket for høy læringskurve, frisk luft, bad i stampen og ikke minst nye venner for liten og stor.

Læring og moro

På en Newtoncamp får deltakerne hjernetrim samtidig som de er ute på tur. Dette er et samarbeidsprosjekt mellom DNT og Tekna, og målet er å stimulere barn og unges interesse for friluftsliv og realfag.

For ungdommer i alderen 6.-9. klasse blir det Newtoncamp i Haugesund 28. - 30. september. Her blir det naturfag, kosthold og tur i en fin kombinasjon av læring og lek.

Newtoncamp på Sæteren Gård

Store barn som klarer seg selv kan delta helt uten foreldre på Newtoncamp på Sæteren Gård 1.- 4. oktober. Her blir det blir det gøy med kart og kompass, ulike typer bålmat, tauarbeider,  lek og moro.

Newtoncamp på Lyngør fyr

Utfordrende aktiviteter på et fantastisk sted for barn i alderen 12-15 år. Her er det snakk om Newtoncamp på Risøya og Lyngør fyr fra 1.- 3. oktober.

Newtoncamp på Skolla

Er du i alderen 10-12 år og undrende over alt som er i verden? I så fall kan du melde deg på Newtoncamp på Skolla på Hedemarksvidda i regi av Hamar og Hedemarken Turistforening 8.-11. oktober.

Newtoncamp ved Preikestolen

Overnatt i fjellveggen eller i toppen av et tre! Stavanger Turistforening og Preikestolen fjellstue arrangerer Høstcamp for aldersgruppen 13-16 år 9.-12. oktober.

Turer for ungdom

Ingen steder knytter man bedre vennskap enn på fjellet. Man må hjelpe hverandre, sove på samme rom og lage mat sammen. Slikt gir gode minner for livet.

Høsttopptur i Jotunheimen

Fra 29. september til 2. oktober arrangerer DNT Oslo og Omegn høsttopptur til Jotunheimen for ungdom 16-19 år.

Turen går fra Oslo til Fondsbu der det blir teltleir og utgangstur for toppturer i området. Turmålene holdes åpne med tanke på været.

Høstferietur i Etnefjellene

DNT Ung Haugesund følger tradisjonene sine og inviterer til fellestur i Etnefjellene 6. – 9. oktober. Aldersgruppen er fra 16 år og oppover.

Ridetur gjennom Sylan

DNT ung Trondheim arrangerer, sammen med Dyrhaug ridesenter, ridetur fra Stugudal inn til Nedalshytta 8.-10. oktober.

Prøv en selv- eller ubetjent hytte

Man må ikke ha egen hytte på fjellet for å oppleve fargepaletten på myr og mose i oktober. På UT.no kan familien og vennegjengen søke etter en hytte i nærmiljøet som de sammen kan oppsøke i høstferien. Av større hytter det er morsomt å prøve ut sammen med flere kan vi anbefale Alexander Greighytten i Bergsdalen med 34 sengeplasser, Bakken gard i Ryfylkleheiane med 24 sengeplasser, Bjørneggen ved Stordalen i Meråker med 26 sengeplasser, Blomstølen i Etne og Saudafjellene med 48 sengeplasser og Mustadkroken i Oslomarka, 30 sengeplasser (må reserveres).

Luftige steg på ungdsomtur med DNT.
Luftige steg på ungdsomtur med DNT. Foto: Thea Reinertsen

Skrevet av Julie Maske 6. september 2012