Rekordstor turdag over hele landet

Sara (8 år) og Magnus Molund (4 år)leker i tauene på Kom deg ut - dagen 2. september. Foto: Sindre T. Lønnes

Med over 130 arrangement over hele landet  ble Kom deg ut - dagen Norges største friluftslivdag.

Med over 130 arrangement og 30.000 deltakere er årets Kom deg ut – dag Norges største friluftslivarrangement. Styreleder i Den Norske Turistforening, Berit Kjøll, var selv tilstede på arrangementet til Bærum Turlag.

-    I år har vi hatt et rekordhøyt antall arrangementer. Det er inspirerende å se responsen! Aldri har så mange nordmenn omfavnet friluftslivet på en og samme dag. Dette bekrefter friluftslivets stadig sterkere posisjon i samfunnet, sier Berit Kjøll, mens hun går naturstien.

Hun og over 30.000 andre tok søndagsturen til Norges nasjonale turdag. Her fikk alle en smakebit på friluftslivet; natursti, klatring i trær, matlaging på bål og andre aktiviteter. En dag der hele familien er i bevegelse blir det færre av, skal man tro statistikken. En stadig mindre del av befolkningen er i regelmessig aktivitet og bare en av fem voksne følger statens anbefalinger om å være moderat fysisk aktive i minst en halvtime hver dag.

-    Med de helsemessige utfordringene vi står overfor, er en nasjonal turdag som dette viktig! Vi er stolte over å ha klart å inspirere nordmenn i alle aldre over hele landet ut på tur i dag. Dette er et godt eksempel på hvordan vi kan bruke hele organisasjonen, mange steder i nært samarbeid med kommuner og andre organisasjoner, sier Berit Kjøll.

Som deltaker i Aktivitetsalliansen heier DNT på alle som ønsker å bevege seg mer. Kom deg ut - dagen hadde aktiviteter som passet folk i alle aldre.

Klatring i hinderløype
Kjetil Molund og barna Sara og Magnus var ivrige deltakere på Kom deg ut – dagen i Bærum. Pappa er fornøyd med arrangementet og at barna treffer andre barn å leke med.
- Jeg synes dette er et bra tiltak. Arrangementet setter fokus på naturen som jo er gratis og tilgjengelig hele året, sier Kjetil Molund.

Magnus på fire år klater i herdig i hinderløypa som er satt opp på Nedre Gupu. Pappa følger med i bakgrunnen og hjelper til der det blir for vanskelig.
- Vi har klatret i tau og spist pinnebrød, forteller Magnus. - Det var gøy!

Satt ut fisk i fjellvann i Bergen

Barne- og ungdomsansvarlig i Bergen Turlag, Birgithe Roald, forteller om yrende folkeliv ved Skomakerdiket og Fløyen i Bergen. Nærmere 2500 mennesker kom seg ut og de aller modigste prøvde seg på svevebanen.

- Det er en taubane hvor man svever over Revurtjern. Litt skummelt er det nok, men det har vært en veldig populær aktivitet i dag, forteller Birgithe Roald.

I tillegg til taubane har det vært kajakkpadling, edderkoppnett, fugetitting, natursti og vaffelsteking på bekkalokk. De ble også satt ut ørret i Skomakerdiket. På neste Kom deg ut- dag er den kanskje stor nok til å spises?

Blomstervandring i Sogn og Fjordane
Barnas Turlag i Gloppen gikk turen til Kvile Kulturminnesti og med på turen var besøk fra Gloppen hagelag. Det ble derfor lagt ekstra vekt på å kikke på planter og blomster som dukket opp langs veien.
- Vi har kikket på myrlada,som var en metode for å skaffe seg brensel på i gamle dager. Da var det ikke så mye skog, men tørket myr, kalt torv, var god brensel.  Tyttebær og blåbær fant vi også i skogen, forteller Gro Pleym Iversen i Barnas Turlag Gloppen.

Barnas turlag i Gloppen har de siste årene hatt en god medlemsvekst. Den viktigste årsaken er nok Turbotrimmen som de lager til hvert år. Dette er turposter for barn og familier som blir plassert på ulike steder i kommunen.

- På denne måten får man utforske nye turmål i sitt eget nærmiljø, forteller Gro Pleym Iversen.

Kom deg ut - dagen arrangeres i samarbeid med DNTs hovedsamarbeidspartner One Call og turpartner Norsk Tipping.

Som deltaker i Aktivitetsalliansen heier vi på alle som ønsker å bevege seg mer. Heia deg!

Sju fakta om Kom deg ut - dagen:

1. Ble arrangert på over 130 steder i hele Norge 2. september 2012
  2. Ble første gang arrangert i 2006
  3. Arrangeres to ganger i året, februar og september
  4. Arrangeres i nærmiljøet der folk bor
  5. Åpent for alle
  6. Varierte aktiviteter som klatring, natursti, fiske, bål og andre aktiviteter for hele familien
  7. Har som mål å gi alle deltakerne en smakebit på friluftsliv
Styreleder Berit Kjøll deltok på Kom deg ut - dagen