Slottet får nye hyttenaboer i sommer

Foto: Marius Dalseg, DNT

I sommer kan du besøke to DNT-hytter i Slottsparken. Her ruller Hovinkoia opp den røde grusen til sommerens kuleste hyttetomt.

I forbindelse med kongeparets jubileum, "Kongepar i 25 år", blir Slottsparken midlertidig til Jubileumsparken. Fra den offisielle åpningen mandag 13. juni, inviteres det til spennende utstillinger og et mangfold av aktiviteter frem til september. Som en del av feiringen er DNT invitert til å sette opp to av sine hytter, og i dag kom Hovinkoia rullende. Sammen med Skåpet skal den nå klargjøres til bruk, slik at DU kan komme på besøk, være med på ulike DNT-aktiviteter, skrive en hilsen til kongeparet i hytteboka og delta i andre tilbud Jubileumsparken har å by på.

Og kanskje kommer Kongen? Kongen og Dronningen får i alle fall kort vei til hytta i sommer. Velkommen!

Kongeparet startet jubileumsfeiringen med en skidag i Slottsparken 17.januar, og vil gjennom sommeren formidle hvordan friluftslivet er en sentral del av norsk identitet. «Å gå på tur er magi. Det er en livsnødvendighet», sa Hennes Majestet, da hun fortalte om sitt forhold til tur og natur under åpningen av DNTs TUR-konferanse i november 2015. Dronning Sonja har vært æresmedlem i Den Norske Turistforening siden 2007, og hennes kjærlighet til norsk natur og friluftsliv er velkjent. Hun og turfølget har gått Norge på kryss og tvers og i stor grad benyttet de ubetjente DNT-hyttene til overnatting underveis.

DNT hyttehistorien fra gammelt til nytt
For å vise utviklingen av norsk kulturliv ønsket Slottet både en tradisjonell og en moderne DNT-hytte i parken. Hovinkoia fra Ringerike er en enkel, ubetjent skogskoie fra 1937 som eies av DNT Oslo og Omegn. Når utstillingen i Jubileumsparken avsluttes i september, tar koia turen videre som pensjonist på Norsk Folkemuseum. Den andre hytta er en av fem sovehytter fra «Nye Skåpet», et ultramoderne hytteprosjekt i regi av Stavanger Turistforening, som åpner i sin helhet ved Lysefjorden 21. august.

Stram giv akt og slakk line i Jubileumsparken
Hyttene blir betjent med hytteverter torsdag - søndag gjennom hele sommeren. Åpningstider og komplett aktivitetskalender for både parken og DNT-hyttene publiseres på www.kongehuset.no og www.dnt.no til 13. juni. Ut fra hyttene skilter vi turer til flere fine by-turmål: Oscarshall, Folkemuseet, Akershus Festning, Vigelandsparken, Frognerseteren, Havnepromenaden (Friluftshuset på Sørenga), Skulpturparken på Ekeberg, Akerselva og Grefsenkollen. Turene blir lagt inn i turplanleggeren www.ut.no innen 13. juni.

DNT gjennomfører utstillingen med støtte fra Gjensidigestiftelsen og Inge Steenslands Stiftelse. Og ikke minst ved hjelp av en fantastisk gjeng frivillige DNT-hytteverter som gleder seg til å ta i mot og aktivisere besøkende i Jubileumsparken i sommer.

Foto: Marius Dalseg, DNT
"Det er her Skåpet skal stå".
"Det er her Skåpet skal stå". Foto: Marius Dalseg, DNT
Byggeutsikt fra Skåpet til Slottet.
Byggeutsikt fra Skåpet til Slottet. Foto: Marius Dalseg, DNT
Hovinkoia på Ringerike - før flytting.
Hovinkoia på Ringerike - før flytting. Foto: Per Roger Lauritzen