Alle i aktivitet

Målet for Kom deg ut -dagen er å få så mange som mulig ut på tur og i aktivitet. Foto: Linda Hantveit

Endelig er høsten her. 2. september feirer Turistforeningen inngangen til den nye årstiden med Kom deg ut-dag. I førersetet er generalsekretær Kristin Krohn Devold som heier på alle som kommer seg opp av sofaen.

For sjette år på rad arrangerer Den Norske Turistforening Kom deg ut - dagen. I fjor var over 30.000 mennesker med på aktivitetsdagen hvor alle kan få en smakebit av hva friluftsliv er. Du kan lære å spikke med kniv, klatre i trær, gå natursti, fiske torsk og makrell i sjøen eller kose deg med matlaging rundt bålet.

Heiagjeng

- Med Kom deg ut – dagen vil vi vise at alle kan bli med på aktiviteter ute i naturen. Nå er høsten kommet og vi vil heie på alle som ønsker å komme i gang med en aktiv høst, sier generalsekretær Kristin Krohn Devold. Hun er selv på tur både tidlig og sent, og gleder seg over naturen som i disse dager skifter fargeprakt.

Hele landet på tur

Norges nasjonale turdag finner du over hele landet, men med lokale variasjoner. Her kommer et utdrag av hva man kan møte hvis man stiller opp på Kom deg ut – dagen på søndag.

·Bærum Turlag holder til ved Nedre Gupu i Vestmarka, ikke langt fra Oslo. Både store og små kan prøve seg på taustiger mellom trærne, stubbebalansering i myra eller natursti med artige spørsmål. Der vil også være gapahuker med bålplasser hvor man kan varme seg eller steke litt mat. Styreleder i DNT, Berit Kjøll, vil være tilstede på dette arrangementet.

·DNT Valdres har klatretårn og stiller med utstyr og instruksjon. For dem som synes det er skummelt i høyden kan man padle med kano, gå natursti eller spise gratis pølser ved bålet.

·Troms turlagkan kan by på hundekjøring, natursti, kanopadling og kasting med fiskestang ved Rundvannet i Tromsø. I tillegg vil Barnas Turlag vise frem noen av sine aktiviteter. Rundvannet er også et fint utgangspunkt for topptur til Varden.

·Ålesund-Sunnmøre Turistforening inviterer til kajakkpadling denne dagen. Padling er en flott aktivitet som både voksne, eldre og barn kan ta del i. Her får du mulighet til å prøve kajakk, og bli vist hvordan dette fungerer.

·DNTung Trondheim arrangerer klatresamling ved Tikneppen i Bymarka. Her blir det klatring for bådenye og mer erfarne klatrere. Utstyr kan lånes og det blir bålkos ved klatrefeltet hele dagen.

Her kan du finne et arrangement der du bor: Kom deg ut dagen

Genialt inkluderende
Dette året er mosjonistgruppa Tjukkasgjengen og deres familier ekstra velkomne til Kom deg ut – dagen. Tidligere i sommer tok DNT initiativ til et samarbeid med den spreke gjengen.   Generalsekretær Kristin Krohn Devold er svært begeistret for folkebevegelsen som har fått nordmenn ut av sofaen.
- De er ikke tjukkere enn de fleste av oss, men har valgt et navn som er genialt inkluderende. Sammen ønsker vi å markere at nærturer ikke er for ekspertene, men for alle, sier Devold.
Startet i Moss
Tjukkasgjengen er en gruppe mennesker som for et halvt år siden samlet seg for å gå tur, sammen. I løpet av et halvt år spredte fenomenet seg fra Moss til resten av landet, og nå er det allerede blitt over 20.000 «Tjukkaser» i hele Norge. Tore Kubberød, en av ildsjelene bak Tjukkasgjengen, påpeker at Den Norske Turistforening er den organisasjonen som Tjukkasgjengen har mest til felles med.
- Begge to har et lavterskelstilbud som alle kan være med på og som ikke setter noen krav. I tillegg er det viktig for oss at det er gratis, sier Kubberød.
Både DNT og Tjukkasgjengen håper at samarbeidet fører til at enda flere kommer seg ut i fjell og mark.

Startskudd for nærturer

Da DNT ble stiftet i 1868 hadde organisasjonen som hovedmål å få folk høyt til fjells. I dag kryper friluftslivet ned fra fjellene og til der folk bor. Den daglige gåturen, sykle til jobb, jogge i nabolaget, gå tur i hundremeterskogen eller padle kajakk er blitt viktige aktiviteter i hverdagen. DNT har derfor en økt satsing på tilbud i nærmiljøet der folk bor. Kom deg ut- dagen er startskuddet for en aktiv høst. Ved hvert arrangement kan man få mer informasjon om alle de lokale tilbudene man kan benytte seg av resten av året.

- Vi vil vise at alle kan bli med og at det finnes noe i ditt nærmiljø, sier generalsekretær Kristin Krohn Devold.

Kom deg ut- dagen er åpen for alle og man trenger ikke ha tidligere erfaringer med friluftsliv.

Her kan du finne et arrangement der du bor: Kom deg ut dagen

Turgeneral Kristin Krohn Devold heier på alle som kommer seg opp av sofaen.
Turgeneral Kristin Krohn Devold heier på alle som kommer seg opp av sofaen. Foto: Marius Nergård Pettersen

Skrevet av Julie Maske 31. august 2012