Ledige plasser på fellestur

- Det beste med en fellesturer er den sosiale biten. Man treffer utrolig mange hyggelig menensker som har samme interesse, sier Erik Hernes. Bildet er tatt på vei opp fra Rondvassbu.
- Det beste med en fellesturer er den sosiale biten. Man treffer utrolig mange hyggelig menensker som har samme interesse, sier Erik Hernes. Bildet er tatt på vei opp fra Rondvassbu. Foto: Sindre Thoresen Lønnes

Avslutt sommeren med en sosial fellestur.

Har du fortsatt litt ferie til overs og trenger turfølge?

På en fellestur i fjellet får du oppleve det beste fjellet har å by på – uten å bruke tid og energi på planlegging og sikkerhetsvurderinger.Du stiller opp på avtalt sted med ditt eget utstyr. De neste dagene kan du lade batteriene og nyte naturopplevelsene.Over 58.000 mennesker var med DNT på fellestur i 2011 og sjansen er ennå ikke over for dem som har en ledig helg eller uke i kalenderen.  Mange lokalforeninger arrangerer også dagsturer.

Nye fjellvenner

Erik Hernes har vært glad i gå på fjellet hele livet. Da han ble pensjonist bestemte han seg for å kombinere naturen med hyggelig sosialt samvær – som turleder. De siste syv årene har han ledet over 30 fellesturer.

–Det beste med en fellesturer er den sosiale biten. Man treffer utrolig mange hyggelig menensker som har samme interesse. I tillegg kan man senke skuldrene helt med tanke på sikkerhet og ulike veivalg. Det tar jo turlederen seg av, forteller Erik Hernes.

På fellesturer er det meste praktiske allerede planlagt, som for eksempel rutevalg, overnatting og transport. Turistforeningens fellesturer er sannsynligvis Norges eldste pakketurkonsept og var i gang lenge før folk tenkte på sydenreiser. I fjor ble det arrangert 2921 fellesturer og det er en økning på 600 sammenlignet med 2009. Å gå fra hytte til hytte i ferien er mer populært enn noen gang.

Trine Karin Berge er en av dem som var med på fellesturen «Rondane på langs» i sommer og skriver på DNTs facebookside: «En fantastisk tur sammen med en kjempehyggelig gruppe. En super turleder gjorde turen til et minne for livet.»

Gå inn fjellskoa på forhånd

Som deltaker må man selv vurdere om man er fysisk/psysisk i stand til å delta på turen og ha med seg klær og utstyr som er egnet for den aktuelle årstiden. Ellers kreves det lite forkunnskap for å være med.

–  Det er lurt å ha gått inn skoa på forhånd og ha gått litt med sekk før fellesturen, sier turlederen Erik.

Hva er det du som turleder har ansvaret for?

–  Det er selvsagt sikkerheten på tur. I tillegg passer jeg på at vi går i samlet flokk og at det er en god tone i gruppa. Blir det    gnagsår eller problemer underveis så tar jeg meg av det. Også prøver jeg å fortelle litt om naturen vi befinner oss i, sier Erik Hernes.

Erik forteller at mange deltakere melder seg på fellesturene for å lære mer om friluftsliv, kart og kompass. Og har man først vært på fellestur en gang blir det ofte flere. Mange av deltakerne som er med har vært på fellestur både en og to og tre ganger før.

10 fellesturer i august og september som fremdeles har ledig kapasitet:

Seniortur i sommerfjellet.

Bli med på en femdagers den 20. august til Rjukan fjellstue og vandring i fine omgivelser. Her skal de følge i Tungtvannsabotørenes fotspor, besøke Vemork og Norsk Industriarbeidermuseum samt besøk til DNTs aller første hytte, Krokan. Fellesturen har flotte dagsturer med ulik lengde. Påmelding og mer informasjon om turen ved å kontakte DNT Oslo og Omegn. 

Helgetur for studenter i Bodø.

Fredag 17. august kan nye studenter blir med på helgetur til Saltfjellet. Avmarsj til Bjellåvasstua fredag kveld, dagstur på lørdag og hjem igjen på søndag. Påmelding ogmer informasjon hos DNT ung Bodø. 

Kajakksamling på Sørfugløy.

Møt opp med godt humør, kajakk og nødvendig utstyr i Nordvågen fredag 24. august. Padleturen går til Sørfugløy der man bor to netter i telt. Du må ha padleerfaring. Ta kontakt med Bodø og Omegns Turistforening for mer informasjon.

Helgetur i Breheimen.

Lørdag 25. august går turen til Mørkrisdalen i Breheimen. Overnatting på Arentzbu, som er en selvbetjent hytte som er fredet av Riksantikvaren. På søndag går turen videre i retning Nørdstedalsseter og ned til stølen Nobbi som ligger på Østsida av Mørkridsdalen. Siden turen går en del opp og ned er den tung, men med fantastisk utsikt i fjellheimen.Ta kontakt med Sogn og Fjodane Turlag for påmelding og informasjon.

Lyst på topptur-helg til Fongen?

Helga 31. august -2. september kjører man i samlet tropp fra Trondheim og inn til Skarpdalen. Overnatting på Ramsjøhytta og topptur til Fongen på lørdag.Mer informasjon får du hos Trondhjems Turistforening.

Helgetur til Besshø.

Hvis du bare har mulighet til å stikke av helga 31. august til 2. september kan du få med deg en flott tur med mulighet for to 2000-meterstopper i Jo Gjendes fjellverden. Dere bor på en leigd hytte på Bessheim og bestiger Besshø på lørdagen. Påmelding og mer informasjon får du hos Hamar og Hedmarken Turistforening.

Singeltur

Fellesturen med flotte naturopplevelser sammen med mange hyggelige single mennesker. Du kan velge mellomSingeltur i Jotunheimen fra 40-55 år som går fra hytte til hytte eller å bo fast på Sota Sæter med dagsturer i Breheimen. På en av kveldene blir det mulighet for å svinge dansefoten.

Høsttur på Hardangervidda.

Ta en langhelg på Hardangervidda med sesongens bær, nydelige høstfarger og siste rest av årets sommervarme. Turen tar fire dager og starter både 30. august og 6. september. Overnatting på Tuva og Krækkja. Mer informasjon finner du her.

Langhelg i Skarvheimen.

Lot deg deg stoppe av sommerens værvarsel har ennå ikke sjangsen gått fra deg. DNT Oslo og Omegns fellestur starter ved Iungsdalshytta og ender opp ved Finse. Man har utsikt mot Hallingskarvet store deler av turen. Avgang 30. august, 6 september eller 13. september.  Les mer om turen.

Helg i Huldreheimen.

Seterdrift,god mat og flott utsikt mot Jotunheimen er kjennetegnet på dennefellesturen. Man begynner på Liomseter innom Svarthamar som er kjent for å være et idyllisk seterdriftsområde. Siste dag går man i lettgått terreng til Lenningen. Denne turen går både 31. august og 7. september. Påmelding og mer informasjon på DNT Oslo og Omegns nettsider. 

Vær oppmerksom på at dette IKKE er en fullstendig liste over fellesturer med ledige plasser. Søk etter turer etter ulike fjellområdet, tidsrom eller vanskelighetsgrad her eller kontakt de lokale medlemsforeningene.

Annonse