Friluftspris til Olav Thon

Morgentur i skogen, forretningsmannen Olav Thon sitter sjelden stille.
Morgentur i skogen, forretningsmannen Olav Thon sitter sjelden stille. Foto: Julie Maske

Gjennom sitt 89 år lange liv har fjellvandreren, turentusiasten, hotell- og eiedomsutvikleren Olav Thon hatt et sterkt forhold til naturen, fjellet og skogen. I august ble han tildelt Den norske friluftslivsprisen 2012.

Det er Helsedirektoratet, Direktoratet for naturforvalting, Friluftslivets fellesorganisasjon og festivalen ”Friluftsliv for alle”, med juryleder og mangeårig styrelder i DNT,  Øystein Dahle,  som deler ut prisen.  I sin begrunnelse fastslår de at det er en ekstraordinær vandringsmann som i år ble tildelt Den norske friluftslivsprisen.

- Når Friluftslivsprisen tildeles Olav Thon er det for hans glødende interesse for friluftslivet og hans grenseløse bidrag til å bygge ubetjente og selvbetjente turisthytter innenfor Den Norske Turistforenings (DNTs) hyttenettverk. Han har også vært hovedmann bak den omfattende rehabiliteringa av Sæteren Gård i Bærumsmarka. Også NJFFs nye Jakt- og Fiskesenter i Flå og Fønhuskoia i Vassfaret hatt glede av Olav Thons engasjement,skriver juryen i sin begrunnelse.

Skarvheimen

Olav Thon er født i Ål i Hallingdal i 1923.  Farsgarden Thon ligger nesten opp mot tregrensa 780 meter over havet. Her lærte han seg å bli dus med naturen, ikke minst om somrene da han var gjetergutt på Djupsetra i Skarvheimen.

- Noe av det aller viktigste i livet er vissheten om at lykken kan hentes i naturen og i arbeidet, og man finner den ved å gjøre sin gleder enkle, sa Thon om livet som tur- og naturelsker og forretningsmann, i Turistforeningens årbok om Skarvheimen i 2008.

Krefter og inspirasjon

Viktigst for pristildelinga er hans enestående og omfattende turinteresse i skog og fjell gjennom et langt liv. Thon er nå 89 år gammel. Få har tilbakelagt flere mil til fots og på ski i norske fjell. Det er ingen fjellområder han ikke har vandra i, og turene har vært lange og krevende. Det er i naturen han henter krefter og inspirasjon, og det er på stiene han sliter ut sine støvler. I dyp beundring for en ekstraordinære vandrer får Olav Thon i år Den norske friluftslivsprisen.

Delt ut på Friluftsliv for alle

Prisen, som gis av Helsedirektoratet, Direktoratet for naturforvalting, Friluftslivets fellesorganisasjon og festivalen ”Friluftsliv for alle”, er en høythengende anerkjennelse som har blitt delt ut hvert år siden 1995. En rekke kjente profiler innen norsk friluftsliv er så langt blitt tildelt prisen. Blant anna mottok HM Dronningen hedersbevisningen i år 2000.

Juryen består av tre fylkesmenn og framtredende personer fra friluftslivsorganisasjoner og media. Prisen ble delt ut under en høytydelighet i forbindelse med arrangementet ”Friluftsliv for alle” på Raufoss fredag 24. august.

Gjennom Olav Thons stiftelse har Olav Thon gitt en gave til fremtiden for alle fjellvandrere i Norge. Blant annet har han gitt støtte til Yksendalsbu, Guvåghytta, Iungsdalshytta og Lebiko.

Les mer om Olav Thons stiftelse i "En gave for fremtiden" av Knut M. Ore.

En rast for å nyte sola kan han ta seg tid til, traveren Olav Thon.
En rast for å nyte sola kan han ta seg tid til, traveren Olav Thon. Foto: Julie Maske

Skrevet av Julie Maske 30. august 2012