Titusenvis gjennomførte OPPTUR

Stiene i Drammensmarka var tettpakket med turglad ungdom i dag.
Stiene i Drammensmarka var tettpakket med turglad ungdom i dag. Foto: Marius Dalseg Sætre

I dag har over 30 000 ungdommer besteget topper over hele landet sammen med DNT. 


- Det var en slitsom tur, men det er deilig når man først kommer opp. Det er fint å gjøre noe annet enn å sitte på en stol hele dagen, sier Dina Solvang Persson. 


På tur med 1000 andre

Dina, Ada Vollebæk og og Maja Trostad Finnerud fra 8cd på Marienlyst skole i Drammen har akkurat kommet til Landfalltjern i Drammensmarka. Den tyngste stigningen og tilbakelagt og jentene er klare for lunsj og lek i sola sammen med 1000 andre fjortenåringer fra flere Drammenskoler. 


- Dette er kjempegøy! Det er deilig å komme ut fra klasserommet. Her treffer vi mange på vår egen alder og man får pratet med ukjente fra andre skoler i byen. 


Rekordmange skoler med

OPPTUR er en nasjonal turdag for landets åttendeklassinger.  Første arrangement var i 2006. Den gang med om lag 6000 deltakere. I dag var over 3o 000 elever med. Totalt deltar 481 skoler, det er 40 flere enn i fjor. Kontaktlærer ved Marienlyst skole, Katrine Dybendal, sier turdagen er et viktig avbrekk fra klasserommet:  


- En turdag som OPPTUR styrker klassemiljøet.  Når elevene kommer ut av klasserommet oppstår det et  rom for å møtes. Klassekamerater som vanligvis ikke har kontakt, kommer oftere i snakk og blir kjent. Vi prioriterer å bruke en dag på dette da elevene får være sosiale, aktive og bli bedre kjent med hverandre. 

Vokser for hvert år

Siden starten for ti år siden, har arrangementet vokst for hvert år. I år står DNTs medlemsforeninger bak 114 turer over hele landet. Flere steder står skoler på venteliste for å være med. 


 - Det er kjempegøy at over halvparten av landets åttendeklassinger er med oss på tur, men det store målet vårt er at vi en dag får med oss alle, sier sjef for OPPTUR, Kristin Oftedal.

 

 Fakta om OPPTUR:

- Nasjonal turdag for åttendeklassinger, arrangert av Den Norske Turistforenings medlemsforeninger

- Arrangeres for 11. gang i 2016 med over 34.000 ungdommer, over halvparten av landets 8. klassinger  

- Det er rundt 114 OPPTUR-arrangementer over hele landet

- Turene er om lag 10 km lange og går til en topp eller lignende i nærområdet

- DNTs medlemsforeninger merker en løype til en topp eller et utsiktspunkt, og stiller med vakter underveis for å sikre at alle kommer trygt frem og tilbake.

Annonse