Lengre enn langt

VIDEO: Neste sommer åpner turstien E1 som går fra Nordkapp til Sicilia i Italia. Møt en dugnadsgjeng som har vært med på å gjøre det mulig.

Regnet drypper ned over Porsangerhalvøya i Finnmark en onsdag i juli. Seks våte skikkelser bærer steiner fram og tilbake, stabler dem møysommelig inntil eller oppå hverandre. I viddelandskapet bak dem synes nå små varder og bautaer på rekke og rad. I den andre enden av rekken sitter Turid Nielsen og Hanne Olstad. Utstyrt med malingskoster går de i gang med å merke nok en varde med rød maling.

- Det er ikke så enkelt å få malingen til å sitte når det regner, men det går akkurat, forteller Turid.
Hun ble med på sin første dugnad for tre år siden og har siden blitt bitt litt av basillen.
- Jeg liker nemlig å gå og røre meg i fjellet og samtidig gjøre litt nytte for meg. I tillegg er det sosialt og man møter mange forskjellige mennesker, sier hun.

Nesten 20 frivillige
Turid er en av nesten 20 frivillige som i tur og orden har deltatt på den tre uker lange merkedugnaden langs E1 i Finnmark i sommer. Dugnadsleder Jarle Nilsen er godt fornøyd med innsatsen.
- Det er jo utrolig for en entusiasme og guts i disse folka, stråler han. Nilsen forteller at han blir veldig inspirert av å se at dugnadsgjengen står på både i ruskevær og godvær.
- Stadig vekk får jeg høre kommentarer som “dette her er jo morsomt”. Det er trivelig å oppleve sånt, forteller han.
Denne siste dugnadsuka har han med seg syv hardtarbeidende sjeler, som alle er med på å løfte, flytte, bygge og merke for at vandrere skal kunne gå fra Nordkapp til Sicilia.

Aha-opplevelse
Solveig Irene Skjærvik (21) og Joachim A. Dolven (22) har tatt turen helt fra Larvik for å være med på dugnad for første gang.
- Det er jo litt utfordring å gå og bære tung sekk og samtidig bygge varder. Det er ikke det jeg vanligvis gjør når jeg er på tur, å lage stien, sier Joachim.
Solveig synes det har vært en lærerik prosess og har også fått seg en liten aha-opplevelse underveis.
- Man innser at det faktisk er andre som har gått og laget de stiene vi går på til vanlig, smiler hun.

E1 – Europas nye langrute
På kryss og tvers mellom øst, vest, nord og sør går det 11 merkede vandreruter i Europa. Den lengste er E1 som i sommer blir ferdigmerket gjennom Finnmark. Drømmer du om å gå virkelig langt, kan du nå snøre på deg skoene på Nordkapp og gå til Sicilia. Langdistanseruta E1 er vel 8000 km og går gjennom Norge, Sverige, Danmark, Tyskland, Sveits og Italia. Merkingen er variert fra land til land. Den er mangelfull fra Scapoli til Sicilia i Italia.

Samler turstiene
På 1960-tallet var det en gruppe tyske vandrere som drømte om å forene Europas land med merkede turstier. Ideen var å lenke sammen gamle ferdselsårer, handelsveier, pilegrimsleder og nye stier i såkalte fjernvandreveier. Entusiasmen smittet. I 1969 ble European Ramblers Association (ERA) stiftet, med turorganisasjoner fra hele Europa. I september møtes medlemsorganisasjonene i ERA til Europamøte i Stavanger. Om du velger å følge hele eller deler av E1, er du sikret levende historie, kultur og gastronomiske herligheter.

Planlegg langturen
E1, den nye, sammenhengende langruta fra Nordkapp til Sicilia, er nøye beskrevet på nettstedet www.traildino.com . Her er gode beskrivelser og lenker til flere av etappene og rutene langs E1. Du finner også informasjon om alle de andre europeiske vandrerutene. Overnattingsstedene langs E1 er alt fra femstjerners hotell til gapahuk, små pensjonat og enkle hytter. Selv om vandreruta er kalt E1, er stiene merket forskjellig fra land til land. Merkingen bygger på gamle tradisjoner. Mye kan planlegges på forhånd, men regn med en del improvisering på turen – spesielt i Italia. Les mer om E1 i boka «Til fots gjennom Europa» av Lise Foss og den tyske boka «Europäischer Fernwanderweg E1» av Arthur Krause.