Fotfolket trosser værmeldingen

Fjellvandrer med paraply over Venabygdfjellet i juli
Fjellvandrer med paraply over Venabygdfjellet i juli Foto: Svein Magne Morken

Til tross for en våt, kald og snørik sommer melder DNT Oslo og Omegn om bra besøk i fjellet. 

- I Rondane har det vært svært bra, dobbelt så mye som i fjor, sier daglig leder Sverre A. Larsen i DNT Oslo og Omegn.

Å drive hyttene i fjellet er utfordrende når avisene repeterer hvor elendig sommeren 2012 har vært. For DNT Oslo og Omegn betyr hver dårlige værmelding færre besøk, og færre folk langs stier og ruter. 
- Tallene viser at vi har hatt en besøksvekst på 3,6 prosent, hele 9 prosent om vi regner med Snøheim. Det har totalt vært 77 000 gjester på våre 20 betjente hytter så langt i sommersesongen. Folk flest er glad i å være ute, uansett vær. Problemet er at folk sjekker værmeldingen hele tiden, og handler ut i fra langtidsvarselet, forklarer Sverre A. Larssen. 
Jubel i Rondane 
Nasjonalparkjubileum, stort oppslag i Fjell og Vidde og økt oppmerksomhet i media generelt har gitt Rondane etterlengtet vekst. 
- Hos oss er det kjempebra. Hadde 700 gjester her på tre dager forrige uke, forteller Øystein Gården, bestyrer på Rondvassbu.  Han legger til at det er fine forhold i Rondane, tørt og ikke snø igjen.             
- Vi opplever at mange planlegger turen etter hva yr.no melder. Når det er bra blir det innrykk hos oss. Det er også mange som har begynt å trasse værmeldingen og reiser til fjells selv om det er spådd litt dårlig vær. De er enormt glade for at de tok den sjansen, sier Gården. Været i fjellet skifter fort og det er mange som har opplevd sol hele dagen selv om det var meldt regn. Bestyreren i hjertet av Rondane forteller om gode tilbakemeldinger fra turene, både fra hytte til hytte turister og topptur turister. 
- Den største utfordringen vår i år er dårlig langtidsvarsel fra yr.no. Det er villedende og det er vanskelig for oss å overbevise gjester om at de ikke skal stole for mye på langtidsvarselet.
Snøen smeltet 
Fra Gjendesheim i Jotunheimen meldes det om bra forhold og en liten, men merkbar økning i besøkstallet fra i fjor. På Sota Sæter i Breheimen har bestyrer Jorun Svingen hatt litt større utfordringer. Der har det vært mer snø enn på de siste 40 årene, og gjestene har ikke tråkket ned dørkarmene.
- Vi har en flott gruppe faste gjester som vet hvor fint det er her inne. Stemningen har vært god, og nå som mye av snøen smeltet er det flotte forhold, forteller Svingen. 
- Værmeldingen har sagt regn, regn, uansett hvor fint været har vært. Jeg har fått tvilende gjester overbevist gjennom å se på web-kamera. Og gjett om de har hatt flotte dager når de fant veien hit!
Kalhovd på Hardangervidda har hatt en tredobling på besøkstallene i forhold til i fjor, mens Glitterheim i Jotunheimen hadde en vekst på fire prosent. På Sunnmøre er det Patchellhytta og Runde fyr som har hatt mest besøk. Alle steder har været vært bedre enn meldt. 
Mange til Fondsbu, færre til Finse
Daglig leder Sverre A. Larssen finner ingen overraskelser i besøksstatistikken som DNT Oslo og Omegn la fram 1. august, men han liker det merkbare hoppet på gjestesiden for Fondsbu. 
- Akkurat der tror jeg TV-serien Fjellfolk har slått inn. Mange har blitt inspirert og fått lyst til å se hvordan Solbjørg Kvålshaugen egentlig har det der oppe på Fondsbu. 
For Finsehytta sin del har det været tyngre. Mye snø har forsinket syklistene som skulle ta Rallarvegen. Mange har snudd. 
- Vår utfordring nå er å få fjellvandreren og syklisten til fjells, til tross for dårlige værmeldinger . Det finst ikkje dårlig ver, bare dårlige kler, sier bestyrerne Rigmor og Edvar Sæbø på Finsehytta. Akkurat nå er det fine forhold og fullt mulig å sykle Rallarvegen fra Haugastøl til Flåm.
Høysesong
For nykommeren Snøheim på Dovre har det i hvert fall vært besøksrekord. 1610 overnattinger på de 17 første døgnene er en bra utfordring for ferske bestyrere. Nå er det august og høysesong for alle fjellområdene i Norge. 
- Vi vet at august er nordmenns klare fjellmåned og har stor tro på at mange finner veien til Jotunheimen, Rondane, Breheimen, Dovre og alle de andre flotte fjellområdene i Norge den neste måneden. Vår drøm er et skikkelig bra langtidsvarsel som kan friste mange til å finne veien opp, til multemyrer, vide horisonter og gode senger på flotte hytter, ønsker Sverre A. Larssen. 
Sommerfjellet slik vi elsker å oppleve det.
Sommerfjellet slik vi elsker å oppleve det. Foto: Kirsti Hofstad

Annonse