Hva slags ryggsekk velger du?

«På med sekk – humøret vekk» er det noen som sier. Det trenger ikke være slik. Du må bare finne en sekk som er god å bære.

Tekst: Nils Bloch-Hoell. Foto: Sindre Thoresen Lønnes. Fjell og Vidde 2/2014

Kjenn etter

Når du kjøper sekk, prøv forskjellige sekker på ryggen med den tyngden du skal bære. Sekkeryggen skal være behagelig. Bærebeltet og skulderreimene skal kjennes komfortable og overføre tyngden effektivt. 

Få hjelp i butikken til å innstille sekken riktig og regulere reimene. Sekken må sitte stabilt når du vrir og vender på deg i ulendt terreng.

Lang eller kort rygg?

Sekkene er laget for å passe ulike rygglengder. Som oftest fins sekkene i minst to lengder, damesekk og herresekk, men rygglengde er avgjørende, ikke kjønnet. 

Både herre- og damesekker fins i to ulike varianter: Med fast og regulerbar rygg. Sekker med fast rygg leveres i én til fire lengder. Det er lett å stille inn slike sekker riktig når man har valgt riktig rygglengde. 

Sekker med regulerbar rygg leveres også i to til fire lengder. Disse gir større muligheter for tilpasning, men ikke alltid så gode når rygglengden må reguleres langt ned. Mange er også litt vanskelige å stille inn riktig første gangen. De regulerbare sekkene er tyngre enn sekkene med fast rygg. I tillegg er de ofte dyrere.

Hvor tungt kan du bære?

Pakk lett. Påkjenningen og slitasjen på ledd og muskler blir mindre og turen finere. 

Vi regner at det er greit for menn å bære 1/6 av kroppsvekten. Kvinnekroppen har noe større andel fett. De skal derfor trekke fra 3–5 kilo før de regner ut hva sjettedelen er. Den som er litt rund har mindre muskelmasse og allerede en «sekk» å bære på, og må beregne lettere sekk. En trenet person kan bære 1/4 – 1/3 av kroppsvekten.

Pris?

Til bører under 14–15 kilo har du ingen nytte av de dyreste og kraftigste sekkene. Men også til lettere bører lønner det seg å velge en sekk av god kvalitet. Kvalitet og pris henger sammen. 

Gode dagstursekker koster fra 700–800 kroner. Gode hytte til hytte-sekker kan du finne fra 1500 kroner. Skal du bære tyngre enn 14–15 kilo, må du regne med å betale minst 2500 kroner for en god sekk. 

Sjekk også loppemarkedene eller gjøre gode kupp på finn.no

Hva bør jeg pakke? Se DNTs pakkeliste Vinterogpakkeliste Sommer

Hvor tung blir sekken?

SOMMER:

Hytte til hytte: 7–12 kg

Teltturer: 14–20 kg

VINTER:

Hytte til hytte: 10–15 kg

Teltturer: 18–25 kg

Hvor stor sekk trenger du?

SOMMER:

Hytte til hytte: 40–70 liter

Teltturer: 60–90 liter

VINTER:

Hytte til hytte: 55–70 liter

Teltturer: 75–100 liter

Herresekker

LETT BØR

Sekk for 5–14 kg

Regulerbar rygg

(Osprey Kestrel 48)

MEDIUM BØR

Sekk for 10–18 kg

Fast rygg

(Berghaus Expedition Light)

TUNG BØR

Sekk for 15–30 kg

Regulerbar rygg

(Arc Teryx Altra)

Damesekker

LETT BØR

Sekk for 5–12 kg

Fast rygg

(Bergans Helium 55 Lady)

MEDIUM BØR

Sekk for 10–20 kg

Regulerbar rygg

(Norrøna Svalbard Synkron 65 W)

TUNG BØR

Sekk for 18–45 kg

Regulerbar rygg

(Bergans Alpinist 100 Lady)

Annonse