Norges mest historiske hytte ligger i Tafjordfjella

Med over 50 prosent av stemmene er Fieldfarerhytta i de mektige Tafjordfjella kåret til Norges mest historiske hytte. 

Etter en uke med intens stemmegivning på UT.no, gikk Fieldfarerhytta seirende ut av konkurransen om å bli Norges mest historiske hytte. Med 54,3 prosent av stemmene vant hytta overlegent. 

- Vi er kjempestolte over at vår hytte vant. Men det er også på høy tid at flere får øynene opp for denne perlen, som virkelig er et unikt stykke kringshistorie midt i Tafjordfjella, sier daglig leder i Ålesund-Sunnmøre Turistforening, Linda Flem.  

Fieldfarerhytta er en tro kopi av krigskvarteret som Kompani Linge-offiserene og Ålesund-Sunnmøre Turistforening-medlemmene Joachim Rønneberg, Birger Strømsheim og Olav Aarsæther bygde våren 1944. Les mer om vinnerhytta her

Kåringen fortsetter

Norge har DNT flere hytter enn kommuner, og turkulturen har aldri stått sterkere.  Mange av oss har en favoritt, eller flere, som vi stadig reiser tilbake til.  Etter at en uavhengig jury av hytte- og turfolk har nominert seks hytter i ti kategorier, er det i løpet av sommeren opp til folket å bestemme hvilke som er de beste. 

Du bestemmer!

Dersom din hytte ikke stakk av med seieren denne gangen, er det ikke for sent. Du kan stemme frem favoritthytter i hele sommer, hver fredag fra klokken 09.00 på UT.no. Denne  uken er det Norges artigste barnehytte det står om. Her kan du lese mer om hyttene og bestemme deg for hvilken av de som fortjener din stemme:  

Gjevilvasshytta

Som en staselig kongsgård troner Gjevilvasshytta oppe i lia ovenfor Gjevilvatnet. Hytta er landets eldste bevarte turisthytte bygget i solid tømmer. Den gir barna et innblikk i hvordan livet artet seg før i tida. Bare noen steinkast fra hytta ligger sandstranda Raudøra. En tur dit på varme sommerdager gir en forfriskende følelse av å være på «sydenferie» langt til fjells. Omgivelsene rundt hytta byr på mange fine turopplevelser tilpasset barneføtter, blant annet har området en sjelden frodig og artsrik fjellflora. Om vinteren er det ni barnevennlige kilometer å gå på ski etter oppkjørte spor inn til hytta. 

Breisjøseter Turisthytte

Plassert i Alvdal Vestfjell, midt mellom Oslo og Trondheim, tilgjengelig sommer som vinter. Godt merkede T-stier og skiløyper for store og små, kildevandring og sandstrand med bademuligher. Rikt dyre- og fugleliv, samt godt multeterreng. Her er det fiskemuligheter (flue, mark, sluk, isfiske) og kanoutleie.

Ivarsbu

En liten time fra parkeringsplassen, på blåmerket sti, ligger hytta ved Stølevann på Skrim i Kongsberg kommune. Hytta ligger idyllisk til, like ved vannkanten. Her kan små og store fiske, bade og kose seg. Vinterstid er det flotte oppkjørte skiløyper i området. Ivarsbu er derfor et ypperlig utgangspunkt for dagsturer i nærområdet. Et opphold på Ivarsbu kan også kombineres med en rundtur fra hytte til hytte på Skrim. Runden Ivarsbu- Darrebu- Sørmyrseter-Ivarsbu kan by på korte dagsetapper som passer ypperlig for barn. Ivarsbu er trivelig innredet, med familievennlige soverom.

Olalihytta

Olalihytta er Haugesund Turistforenings største hytte og ligger idyllisk til med flott utsikt sørover mot Hauganuten (755 moh.). Turen til Olalia er lett tilgjengelig for små føtter på god sti. Man trenger ikke gå langt for å delta i ulike aktiviteter. Man kan padle i Furevatnet, bade i Furevasselva, eller klatre og rappellere i en vegg nær hytta. Olalihytta er tilrettelagt for funksjonshemmede. 

Sæteren Gård

Sæteren Gård i Bærumsmarka er ikke bare en hytte, men en aktivitetsgård for barn. Her finnes alt fra natursti, zipline, hinderløype, bålplasser, faste orienteringsopplegg og massevis av plass å boltre seg på. Her er det også soveplass for mange. Det er god plass for telting, det finnes lavvo, gapahuk og flere små koier i tillegg til hovedhuset og sovehuset. Sæteren er et yndet turmål for barn, sommer som vinter. Og kanskje er den lille søte koia «Spettesmia», det beste stedet i verden å overnatte for en liten kropp? 

Åkersætra

Den gamle sætra i Hedmark innbyr til lek og aktivitet. Det er bilvei helt fram som er åpen hele året. Sauer og kyr gresser rett utenfor gjerdet og de tar mer enn gjerne imot kos på sommeren. Ute er det en stor bålplass, gapahuker, volleyballbane, et lite tjern og en bekk hvor det er populært å leke for de minste. Kanopadling på Åsta elv, fisking, fotturer, skilek, snøhulegraving, orientering og førstehjelp – listen over aktiviteter som tilbys her er lang. 

Hyttene har køyesenger, vedovn, bord og stoler for kortspill, brettspill og Yatzy. Hyttene på Åkersætra er også utstyrt med klassiske Donald-pocketbøker. 

På fredag 09.00 blir en vinner kåret. Gå inn på UT.no nå og gi din stemme til den artigste barnehytta!

Annonse

Skrevet av Mari Stephansen 1. juli 2014