Hvilken kystperle er Norges vakreste?

Helgelandskysten er kåret til Norges vakreste kystperle. På dette bildet ser man utsikten sørover mot Tvillingene og Kvasstind. Foto: Sindre T. Lønnes

Folkets favoritt ble Helgelandskysten.

For to uker siden spurte Den Norske Turistforening sine facebook-venner hva de mente er Norges vakreste kystperle. Allerede tidlig i stemmeperioden utmerket Helgelandskysten seg og da kåringen var over satt vinneren igjen med 431 stemmer.  Det er mer enn nummer to, tre, fire og fem til sammen.

Slik ble resultatet i kåringen av Norges vakreste kystperle:

• Helgelandskysten: 431 stemmer
  • Lofoten: 187 stemmer
  • Sørlandskysten: 86 stemmer
  • Sunnmørskysten: 62 stemmer
  • Vesterålen: 51 stemmer

Til sammen har 1134 personer stemt på nærmere 50 ulike kystperler. Daglig leder i Rana Turistforening, Robert Bjugn, er glad for all oppmerksomheten rundt Helgelandskysten.
- Det er flott at denne delen av fylket vårt blir løftet frem. Det viser at folk setter pris på verdien av natur som ikke er preget av tekniske inngrep, sier Bjugn.

Mer friluftsliv langs kysten

At nettopp Helgelandskysten vant overrasker heller ikke generalsekretær Kristin K. Devold.
- Helgelandskysten tilbyr virkelig et variert tilbud innen friluftsliv. Øyhopping, sykling, padling og ikke minst fjellturer. Man skjønner at folk blir glade i dette stedet, sier Devold.

Devold ser en klar trend i at friluftslivet sniker seg fra fjelltoppene og ned til der folk bor. Den Norske Turistforening har en økt aktivitet der folk bor og siden 70 prosent av den norske befolkning bor langs kysten er det der det merkes best. De siste året har DNT rettet søkelyset mot utbygginger som vil ødelegge kystlandskapet.

- Vårens engasjement mot vindmølleparker i våre mest sårbare naturperler understreker kjærligheten det norske folk har til kysten, sier Kristin K. Devold.

• Les resolusjonen der DNT krever stans i energiutbygginger som skader verdifull natur.

Ny turisthytte i Lurøy

Langs Helgelandskysten kan man få store naturopplevelser. Området blir kalt «de tusen øyers land» og Bjugn anbefaler spesielt å utforske øyene med sykkel. Dessuten er Helgelandskysten en ubeskytta kyststrekning der det til tider heftig stormvær. Hvis du ikke har opplevd ruskete kystvær kan det være en eksotisk opplevelse.  For dem som vil besøke Helgelandskysten i fremtiden har Bjugn en gladnyhet å komme med.

- Vi åpnet nettopp et nytt overnattingssted med seks sengeplasser på Huse i Lurøy, sier Bjugn.

Dette overnattingsstedet kan brukes på akkurat samme måte som andre ubetjente turistforeningshytter.

Fjellturer man kan ta langs Helgelandskysten:

• Klassikeren De syv søstre
• Stortuva – en liten topp med stor utsikt