Erna og Anniken nådde toppen

Anikken Huitfeldt og Erna Solberg hadde en strålende tur til topps på Galdhøpiggen, her sammen med generalsekretær Sven Molleklev i Røde kors. Foto: Ida Slettvold

Under lørdagens  integreringstur Til Topps gikk partileder i Høyre, Erna Solberg, Kulturminister, Anniken Huitfelt og statsekretær i BLD, Ahmad Ghanizadhe til toppen av Galdhøpiggen sammen med 1100 turdeltagere med innvandrerbakgrunn.

Det var første gang de tre politikerne var på Norges høyeste fjell

- Det var en flott tur opp, men synd at tåke og skyer begrenset utsikten. Det viktigste i dag var uansett at mennesker fra hele verden kom seg opp på Norges høyeste fjell i fellesskap. Jeg har møtt flere i dag som bor på asylmottak, de lever kanskje til vanlig med ganske begivenhetsløse dager, da er det bra å ha noen mål å gå etter og opplevelser som dette. Det er viktig å få vist fram at innvandrerne er mennesker med stor lyst på livet, og veldig mye de har lyst til å gjøre, sier partileder i Høyre, Erna Solberg.

- Og så har de gjort noe i dag ikke så mange nordmenn har gjort, de har gått til toppen av Galdhøpiggen, fortsetter hun.

Frivilligheten er avgjørende

- I dag har vært en fantastisk dag å være frivillighetsminister på. Dette er et arrangement som ikke hadde vært mulig uten de frivillig, og det er imponerende å se alle som er i sving langs hele turen. I tillegg har jeg har blitt kjent med folk fra hele verden, smiler Kultur- og frivillighetsminister Anniken Huitfeldt etter å ha nådd Norges høyeste punkt. Til tross for dårlig vær og lite sikt var hun fornøyd med turen.

- Turen gikk kjempebra. Det er en helt spesiell opplevelse å gå opp sammen med folk fra 77 forskjellige nasjoner. Det er jo helt utrolig, fortsetter hun.

Vil inspirere flere til å ta turen ut i naturen

Til Topps er et samarbeid mellom Turistforeningen (DNT), KS, IMDI og Røde Kors. Styreleder i DNT, Tom-Ivar Bern, var også med på turen til toppen i dag.

- En flott tur og et fantastisk arrangement. All ære til de som har tatt initiativet. Vi i Turistforeningen håper vi kan bruke vårt arbeid til å stimulere interesse, for dette er virkelig noe å bygge videre på. Dette passer godt med vårt mål om å inkludere innvandrermiljøet, sier Bern.

Tom Ivar Bern, styreleder i DNT, sammen med to deltagere som opprinnelig er fra Afghanistan. Foto: Lise Corwin

DNT har hatt flere flere lokale Til topps grupper som denne våren har gått turer sammen for å lade opp til Galdhøpiggenturen. Sammen med Røde Kors satser organisasjonen nå på å bygge videre på å rekruttere flere med innvandrerbakgrunn til friluftslivsaktiviteter.

Til Topps

Til Topps er et årlig integreringsarrangement, der det frivillige og flerkulturelle Norge går sammen og arrangerer tur til toppen av Galdhøpiggen.

I 2012 er femte gang Til Topps gikk av stabelen. Til sammen har over 4000 mennesker fra mange ulike nasjoner vært med på tur.

Til Topps er et samarbeid mellom Turistforeningen, Røde Kors, Integrerings og mangfoldsdepartementet (IMDI) og Kommunenes sentralforbund.