Fem skiturer i shortsvær

Sunnmørsalpene en forlokkende vårdag.
Sunnmørsalpene en forlokkende vårdag. Foto: Hallgrim Rogn

Har du ikke brukt skiene i vinter? Frykt ikke! De flotteste turene går du nå på våren.

Det er ingen grunn til å legge bort skiene ennå. Bruk vårens varme og lyse helger til å gå på ski. Det er duket for fregne-eldorado, solbrilleskille og brune armer nå. Med bikini eller shorts som antrekk går du vårsola lett i møte. De mest spektakulære toppene er også innen rekkevidde med mer dagslys og tryggere snøforhold. Sjekk snøkartet for flere detaljer.

Herlig i Skarvheimen og Hemsedal

Forrige helg gikk Skarverennet av stabelen mellom Finse og Ustaoset. Mange av deltakerne har rapportert om upåklagelig føre på de 37 kilometerne hvor trassèen gikk. Bilder fra andre deler av Hardangervidda, og Hemsedal har også tikket inn til Turistforeningens facebook-side hvor folk forteller om strålende forhold i fjellet.

- Vi hadde strålende sol i Hemsedal. Skisesongen holder ut mai i Skarveheimen. Løp til fjells folkens, sier den ivrige skigåeren Bjørn Sjåstad.

Han og datteren Taran var på Skarvanfjellet denne uken og kan rapportere om påskeføre der. En annen tur som er veldig populær på andre siden av Hemsedal er toppturen til Storeskardnosene.

Sunnmøre venter

Etter en tørr vinter kom det endelig en del snø på Sunnmøre på vårparten. Flere forteller om nydelige forhold i Sunnmørsalpene nå om dagen. Hva med en topptur til Kolåstiden? På denne toppen ligger ennå snøen, mens turen fra Standdalshytta nok må skje til fots.

Perlen i Rana

Sist helg var Fjellsportgruppa i Nord-Trøndelag Turistforening på toppturer i Rana kommune. De tok turen til både Snøfjellet og Høgtuva. På begge toppene var det godt med snø, hele fire meter på det meste.

-Toppturen til Innerstøtten på 746 meter passer for alt fra nybegynnere til erfarne topptur-kjørere. Vi hadde litt varierende føre. Det var hardt på toppen, perfekt slush i mellompartiet og mer rotten snø helt nederst, sier Sindre Thoresen Lønnes i DNT.

En annen nydelig vårtur i Rana er toppturen til Raudsandtind. Ettersom snøen har smeltet og nå danner en hard såle, er rasfaren mye mindre enn før. Uansett bør man sjekke rasfaren på varsom.no og snakke med andre erfarne fjellfolk som har vært i området.

Hvitt i Jotunheimen

Det er nå man virkelig kan nyte dagene i Jotunheimen. Påskeinnrykket er borte og igjen ligger stille topper og vidder med mye snø.

Hva med en topptur på Norges nest høyeste topp, Glittertind? De 2465 meterne er innenfor rekkevidde fra Glitterheim Turisthytte. Den betjente delen av hytta er ikke åpen lenger, men den ubetjente delen kan fortsatt benyttes med DNT-nøkkel.

En klassiker i Breheimen

Hvis man ønsker seg en skikkelig krevende vårskitur blir Jostedalsbreen på langs av mange regnet som en klassiker. Den Norske Turistforening arrangerer flere turer med taulag og overnatting på breen denne våren. Helt i slutten av mai tar Stavanger Turistforening turen til Breheimen.

- Dette blir en episk tur for dem som er med. Sola i ansiktet og utfordrende terreng rett forut, sier Sigurd Rønningen i Stavanger Turistforening.

Både DNT Lillehammer, DNT Oslo og Omegn, Sogn og Fjordane Turlag, og Hamar og Hedmarken Turistforening arrangerer denne ettersøkte vår-klassikeren. Flere vårskiturarrangement finner du her.

Folgefonna eller Supphellenipa i juni?

Jula varer helt til påske, sier noen. Da kan vel også skiføre vare helt til St. Hans? Indre Sunnfjord Turlag arrangerer i hvert fall fellestur til Suphellenipa fra Befring den siste helga i mai.

For de som ønsker å strekke ut skisesongen enda litt lenger, arrangeres det også fellestur over Folgefonna i pinsehelgen. Så det er ingen grunn til å spenne av seg skiene riktig ennå.

Se video fra vårskiturer på Haukelifjell under saken.

Klikk her for å skrive tekst.
Hemsedal mandag på 1735 m på  Skarvanfjell.
Hemsedal mandag på 1735 m på Skarvanfjell. Foto: Bjørn Sjåstad

Skrevet av Elin Hansson 30. april 2014