Tips til morsomme uteaktiviteter!

Snøhulegraving er kjekt å holde på med, selv om det blåser og snør synes disse blide gutta Foto: Mette Øinæs Habberstad

Snø og vind? Finn en snøskavl og la barna grave seg ned! Eller lek sisten med skiene på utenfor hytteveggen. Det viktigste av alt er at du blir med på leken!

Måkebilen kommer, roper Liv Christine Strandenæs  og hiver seg ut i ungeflokken på ski og fanger inn et par barn. Hun er aktivitetsleder på Finsehytta i påsken, en jobb hun har for 8 året på rad.

Liv Christine Strandenæs er aktivitetsleder på Finsehytta i påsken og er opptatt av at de voksne er med på leken.
- Egentlig er jo ikke dette en jobb, det er i hvert fall verdens beste jobb, smiler hun mens vinden rusker i lua hennes. Til vanlig studerer hun psykologi på universitet i Oslo, men påsken tilbringer hun med å lage aktiviteter for de mange barnefamiliene som har lagt påsken til Finsehytta.

Lærer om snøen og holder varmen
- Å grave snøhule er perfekt aktivitet hvis det blåser og snør, da finner man en lun krok og så kan barna holde på i mange timer. Når de graver og tester lærer de litt om de ulike snøtypene, og så kan de holde på ute i mange timer uten å bli kalde, legger Liv til.

- Dette er helt supert for oss, når barna har mange lekekamerater har de voksne det også bra, smiler far Rune Tønnesen, mens døtrene Signe og Vilde graver og aker i snøen.

Vil du være med på leken?
Som aktivitetsleder er Liv opptatt av at de voksne også er med på turen.
- Barna blir entusiastiske om vi er entusiastiske. Blir vi med på leken synes de det er mye mere stas. Det er bare å kle på seg godt og hive seg med, da holder du deg garantert varm, oppfordrer hun.

Snøhuesklie
Det er en oppfordring familien Nesbø gjerne følger.  I en snøfonn er Håvard og Mads Nesbø opptatt med å grave hver sin snøhule. Nå har de fått laget et hull i toppen, og vips har det blitt en snøhulesklie. Den vil pappa Andreas teste, til stor fornøyelse for mamma Maria som lurer på om han får plass. Og ut kommer pappa i stor fart, mens gutta er ivrig i gang med nye utvidelser.
- Det er ingen hemmelighet bak det å få barna glade i å være ute, vi har alltid vært glade i å være ute, så da har de alltid bare vært med. Men gutta liker å spille data også de så vi må ta initativ, legger far Andreas til.

Leken påske
På flere av Turistforeningens hytter er det aktivitetsledere- og veiledere i påskeferien. Kombinert med flere barn i samme alder kan dette bety mye moro og påskeglede. Disse hyttene har egne aktivitetsledere i påsken:
Finsehytta på Hardangervidda
Sota Sæter i Breheimen
Preikestolen turisthytte i Lysefjorden
Haukeliseter fjellstue

I tillegg kan disse hyttene nevens som spesielt velegnet for barnefamilier:
Svukuriset - den hyggelige fjellgården i Femundsmarka arrangerer hundeturer for barn og guidede turer med isfiske og bål. Vertskapet melder om veldig godt skiføre og bra med snø. Hytta er et fantastisk utgangspunkt for turer i Femundsmarka nasjonalpark.Terrenget rundt Svukuriset er lett og variert og egner seg veldig godt for barn. Gode muligheter for å se både reinsdyr, ryper og harepus.

Gjendesheim - er kjent for et hyggelig mål for småbarnsfamilier som vil ha deler av påskeferien i fjellet. Hytta er også  et supert utgangspunkt både for de som vil gå fra hytte-til-hytte inn i Jotunheimen, og mange 2000-meterstopper er enkelt tilgjengelig for toppturentusiaster. I påsken setter DNT opp direktebusser fra Oslo til hytta.

Vilde har funnet seg en lun snøskavl og koser seg ute, selv om det blåser på Finse. Foto: Mette Øinæs Habberstad

BARNAS TURREGLER
• Alle barn kan gå på tur.
• Vi vil gjerne ha med en venn.
• Vi vil være med på å planlegge turen.
• Vi har lyst til å gå foran og bestemme farten.
• Vi vil ha tid til å leke og oppleve spennende ting underveis.
• Vi vil ha tid til å snakke om det vi ser og opplever på turen.
• Vi vil ha noe godt på toppen.
• Vi vil kose oss om kvelden når vi er på overnattingstur.
• Vi vil ikke være frosne, våte eller redde.