Langtur for bedre klima

Lang ferie i lokale fjell er bra for klimaet
Lang ferie i lokale fjell er bra for klimaet

I forbindelse med FNs klimarapport som legges frem på søndag har fire norske skientusiaster de siste to ukene gjennomført en spektakulær langtur i Jotunheimen, med frikjøring og toppbestigninger.

– Vi ville vise at man kunne oppleve fantastiske skiturer i norske fjell, med bare en brøkdel av klimautslippene i forhold til å reise med fly til Alpene, forteller deltaker Stein Stoknes. 

De er nå framme på Fondsbu og har tilbakelagt 12 000 høydemeter med 18 topper over 2000 meter, gått 8 dagsetapper og sovet på 8 ulike hytter. Opplevelsene har de dokumentert løpende på bloggen sin. Der formidler de også et tydelig miljøbudskap

-I et klimaperspektiv er det å ta lengre ferier lokalt i Norge mye bedre enn korte flyreiser til utlandet. Det er egentlig helt absurd at folk drar på langhelg til Japan for å stå på ski når norsk natur har så mye å by på, sier han.

Turen startet 31. mars, samme dag som FN la fram den første av tre klimarapporter som kommer i vår. Søndag 13. april kommer FNs tredje klimarapport. Den handler om hva som kan gjøres for å begrense klimautslippene. En av deltakerne på turen, Eivind Selvig, arbeider til daglig med klimaregnskap i Civitas og sitter i rådet til DNT Oslo og Omegn. Han har beregnet klimautslippene ved denne turen, sammenlignet med andre ferieformer. Konklusjonen er at skiferie i Norge er et svært godt klimavalg, sammenlignet med flybasert utenlandsferie, særlig dersom man bor på Turistforeningens hytter.

-Vi ønsket å lansere en ny måte å gå i fjellet i Norge på, inspirert av toppturene i Alpene. Vi har så flotte fjellområder her i Norge. Vi ville vise at man kan gå langturer fra topp til topp i her stedet for å velge flybaserte skiturer til andre land, forteller Stoknes.

Turdeltakerne skryter av tilretteleggingen i norske fjell:

-DNTs hytter er supre. De som jobber der er så utrolig positive! Vi har fått god mat hele veien, og nå som vi har kommet fram til Fondsbu vil de spandere sjampanje på oss, forteller Stoknes.

Turen deres har gått over all forventning.

-Turen var enda flottere enn vi hadde trodd! Vi har vært heldige med været og hatt mye sol og ingen skredfare. Spesielt kan jeg anbefale turen mellom Gjendesheim og Gjendebu, over Gjendealpene. Det var helt rått, forteller han.

Årets tur frister til gjentakelse, med noen nye variasjoner neste gang. Gutta håper turen deres og bloggen kan inspirere flere til å ta tilsvarende toppturer.

-Man kan ta hele rundturen, eller velge seg ut noen av etappene. Det går an å starte på flere av de hyttene vi har vært innom. Vi ønsker å få fram hvilke muligheter som finnes i de norske fjellene, sier han. 

Annonse