Flotte forhold i påskefjellet

Alt ligger til rette for en fantastisk påske i fjellet. Dette bildet er tatt i Jotunheimen sør i forrige uke. Foto: Kari Merete Horne

4300 kilometer med skiløyper er ferdig merket, og påskefjellet er dermed klart for storinnrykk melder Den Norske Turistforening. Det er opp til tre meter snø i fjellet, og det som faller som regn i lavlandet denne uken blir til fin nysnø i fjellet.

- Det er meget gode snøforhold med opp til tre meter snø og bare det siste døgnet har det falt rundt 40 centimeter i flere fjellområder. Folk har nok sittet litt på gjerdet fordi påsken er sen i år, men nå melder våre hytter om stor pågang fra folk som lurer på om det er ledige senger i påsken. Og det er det, forsikrer generalsekretær i Den Norske Turistforening, Nils Øveraas.

Les også: De beste påsketipsene

Dugnadsrekord
Organisasjonen har de siste ukene jobbet på spreng for å gjøre klar fjellet, blant annet med å merke 4300 kilometer vinterløyper med kvist, samt sørge for at alle betjente, selvbetjente og ubetjente hytter har nok av proviant til å huse alle som vil til fjells.
- Vi hadde ikke klart dette uten en ekstraordinær innsats fra hele organisasjonen, i tillegg legges ned mange dugnadstimer. Bare det siste året har vi hatt en oppgang på 30 000 dugnadstimer. Nå er antallet dugnadstimer over 500 000, opplyser Øveraas.

Frivillig hyttevakt i påsken
I påsken har organisasjonen blant annet frivillige hyttevakter på plass på de mer enn 200 selvbetjente hyttene. Ole Fingal Harbek og sønnen på ti år stiller opp som hyttevakt på Jammerdalsbu i Rondane for tredje året på rad.

- Min jobb er å sørge for at alle får en plass på hytta, og at de rydder opp etter seg slik at det er hyggelig for de neste gjestene som kommer.  Jeg har ikke hytte selv og synes dette er en perfekt måte å få oppleve påskefjellet på samtidig som jeg bidrar til DNT, og i tillegg treffer jeg så masse hyggelige folk, legger han til.

Fjellpåsken er fortsatt populær
Det er liten tvil om at hyttetur i påsken fortsatt er en tradisjon som står sterkt.  Den Norske Turistforenings hytter har de siste fem årene hatt en oppsving 7,4 prosent i antall overnattinger. I fjor opplevde DNT en vekst på 10500 overnattingsdøgn. Selv om årets påske kommer senere enn i fjor, tror Øveraas at folk vil benytte sjansen til lange, solrike aprildager i fjellet.

- Ikke pakk skiene vekk for tidlig, det er i denne perioden du kan få de flotteste fjellskiturene. I april kan det være ekstra flott i fjellet, det blir lengre lyse dager og solen kan ofte varme skikkelig, minner Øveraas om.

Du kan bestille på forhånd
 - Det er mulig å bestille overnatting på våre betjente hytter, men du er alltid garantert å få husrom. Vi har hytter for de som vil ha sosialt fellesskap og for de som søker ro og fred. Våre betjente hytter sørger for god oppvartning med lokal mat og hyggelig stemning, mens du på de ubetjente hyttene er din egne herre. Å feire påske på en DNT hytte er en opplevelse jeg unner alle, sier Øveraas.

Også i Ryfylkeheiene er påskeføret flott, her er Barnas Turlag på tur til DNT-hytta Sandvatn. Foto: Ola Njå Bertelsen

Tips til påske i siste liten

• På ut.no ligger det over 4000 turforslag, i tillegg til et eget kart som viser snøforholdene.
• Det er fortsatt mulig å bli med på en av DNT sine fellesturer, sjekk turistforeningen.no for tips
• For barnefamilier så kan Liomseter turisthytte i Gausdal vestfjell være et flott alternativ - terrenget er barnevennlig og det er masse snø.
• Den tradisjonsrikefjellbussen til DNT går fra Oslo går til Gjendesheim 11.- 12.- og  17. april klokka ti om morgenen.  Bussen til Sotasæter går til 11.- 12.- og 16. april klokken 9.30.  Det er lett å komme seg tilbake med returbusser fra Gjendesheim og Sotasæter eller offentlig transport fra Fondsbu/Tyin.
• Nå som Valdresflya er åpent er det masse 2000- metere som er enkelt tilgjengelig for toppturentusiaster fra Gjendesheim
• Hardangervidda på langs er en klassiker, 5 dager med stor variasjon og flotte skiopplevelser - start enten fra Haukeliseter eller Finse.
• Vil du ligge fast på en hytte? Det er aktivitetsledere for barn på  Finsehytta , Sota Sæter, Preikestolen turisthytte og
Haukeliseter fjellstue.
• Bergen Turlag tilbyr også i år og tilbyr medlemmer av Barnas Turlag med foreldre fast opphold på Alexander Grieghytten i påskeferien. Hytten, som ligger flott til i Bergsdalen, har innlagt vann og strøm.
• Ungdomsgruppa til Stavanger Turistforening arrangerer tur for alle unge i Ryfylkeheiene 11.-16. april.
•  Sogn og Fjordane Turlag arrangerer BaseCamp for de mellom 15-18 år i påsken. Campen har base på Fivlehyttene i Breheimen i Luster kommune. I tillegg til turer og skredkurs blir det også god tid til mye moro og sosialt samvær på hyttene. BaseCampen holdes 12.-15. april.
• DNT ung Sunnmøre arrangerer  Toppturpåske for sjette året på rad.