Slik pakker du påskesekken

Tur- og utstyrsekspert Anders Gjengedal gir råd
Tur- og utstyrsekspert Anders Gjengedal gir råd Foto: Sindre Thoresen Lønnes

Skal du gå fra hytte til hytte i fjellet i påsken? Her er tipsene som gjør sekken lettest mulig, samtidig som du er forberedt på det meste i vinterfjellet.

Hva er det du absolutt MÅ ha med i sekken?

– Det er veldig viktig å ha med seg liggeunderlag, vindsekk, spade og sovepose. Dette er sikkerhetsbeltet ditt på tur. Været i fjellet er lunefullt og skiftende, derfor handler det om å være forberedt på det meste. Om man blir nødt til å gjøre en ufrivillig overnatting ute er det dette utstyret som redder liv.

Det sier utstyrsekspert og turrådgiver Anders Gjengedal fra turinformasjonen til DNT Oslo og Omegn. Han trekker fram flere ting som er viktig for sikkerheten:

-Kart, kompass og førstehjelpsutstyr må med. Skal du dra ut på egenhånd kan en GPS og satellittmeldingssender gi ekstra trygghet. Da får du gitt beskjed om du trenger hjelp, sier Gjengedal.

Han anbefaler heller å spare vekt på sekken ved ikke å ta med unødvendig mye klær.

-I tillegg til klærne du har på deg trenger du nesten bare et ekstra skift med ullundertøy. Du kan eventuelt ta med en lett dunjakke eller varmejakke til å ta utenpå anorakken for å holde varmen når du skal sette deg ned og ta pause, anbefaler han.

Noe godt til rastepausene må selvfølgelig med på påsketuren. Sørg for å ha nok mat og drikke i tilfellet turen tar lengre tid enn planlagt. Om nistepakken inneholder appelsiner og Kvikk Lunsj eller noe annet godt, velger du selvfølgelig selv.

-Men husk at det kan være kaldt, og at vann og mat kan fryse. Ta med termos med noe varmt å drikke og noe du kan spise selv om det er mange minusgrader, lyder rådet fra Gjengedal. 

Se hele DNTs pakkeliste for skiturer i vinterfjellet og videoen «Slik pakker du sekken for vinterturen»

Annonse