På langtur med Fjell og Vidde

Bodil Daae på langtur gjennom Skarvheimen.
Bodil Daae på langtur gjennom Skarvheimen. Foto: Tom Daae

Tom for lesestoff og fortreffelig turinspirasjon med næring til drømmene? Fortvil ikke. I disse dager er Fjell og Vidde nr. 4 på vei ut til leserne.

Halve sommeren er historie, men de beste dagene er fortsatt igjen for den som nå planlegger en tur til fjells. Blåbær, villbringebær og multer er snart modne, fjellbekkene har hatt tid til å bli varme og de siste snøflekkene er endelig smeltet.

Langtur

I Fjell og Vidde nr. 4 kan du la drømmene få vinger og kanskje bli til virkelighet om du lar deg inspirere av magasinets store utbrettskart. Her lanseres Europas nye hovedvei - E1. Langruta er merket fra Nordkapp, gjennom Finnmark og Nordland til Femundsmarka og derfra gjennom Sverige, Danmark, Tyskland, Sveits og Italia til Sicilia. Den er fyldig presentert med forslag til etapper man kan begynne å gå allerede nå.

Lurer du på hvordan det er å være på langtur er det godt å lese om Bodil og Tom Daae. De valgte ikke E1, men brukte tre uker på  gå fra fjord til fjord, fra Aurlandsdalen via Skarvheimen, Jotunheimen og Breheimen til Skjolden.

- Inni meg boblet jeg av glede. Det var dette vi hadde lengtet etter hele høsten. Vinteren. Våren. Nå var vi her. Utslitte etter en tøff førstedag. Lykkelige over å være underveis med nesten tre uker på tur foran oss.

Togturer

Om du ikke har mange dager til rådighet, men har lyst til å få feriefølelsen med en gang du låser deg ut av huset må turer med tog være midt i blinken. Vi har funnet fram sju fine turmål du kan ta fra tog til tog, enten om du vil gå i sirkel eller fra en stasjon til en helt annen.

- Du kan hoppe på hvor du vil, hoppe av hvor du vil. Og selv om du ved endestoppet fremdeles befinner deg i en
by eller et tettsted, er det sjelden langt til nærmeste sti, til veien mot nye naturopplevelser i områder du aldri
før har vært, skriver artikkelforfatter Marius Nergård Pettersen.

Ny styreleder

Mange er nok nysgjerrige på Berit Kjøll, DNTs nye styreleder. I portrettet møter du en fjell- og friluftlivsentusiast med godt humør. Hun er tindebestigeren med høydeskrekk som ikke er redd for å ta i et tak. Nå vil hun jobbe for å få enda flere ut på tur. 

- Jeg vil jobbe for et enda bredere tilbud til folk flest, alminnelige folk som ikke er aktive i dag. Vi må tilby alle
slags turer: fra det ekstreme og utfordrende, til enkle lavterskelturer, sier Berit Kjøll. Selv går hun på lange turer i skog og hei, og har stillheten som en fast følgesvenn, noe hun lærte av DNT-veteranen Claus Helberg.

Vannveier og hest

Sommerens Fjell og Vidde kan også friste med en morsom og ganske annerledes reise gjennom vestfold. Journalist og fotograf Mikkel Bølstad valgte vannveiene gjennom Vestfold, på gummimadrass. Dette er en nærmiljøtur av de sjeldne. 

For fotograf Sindre Thoresen Lønnes var det en egenartet opplevelse å oppdage at rideturer over vidda ikke bare er for tenåringsjenter. Med hjelp av islandshesten Vørdur galopperte han seg til følelse av mestring. 

Du kan lese om Sindres eventyr på hest, topptur på De syv søstre, en ferd gjennom ekte villmark i Børgefjell og ikke minst om hyttesamleren Arne Nyborg som i løpet av 2012 kan krysse av for å ha besøkt over 300 DNT-hytter. Du får også en oversikt over de ti aller beste turene du kan gå fra Gjendesheim.

Om ikke dette er nok kan den store liggeunderlag-testen være nyttig lesestoff. Er du i tvil om hva du skal velge for å sove godt på telttur får du svarene her. 

Med hest over Hardangervidda.
Med hest over Hardangervidda. Foto: Sindre Thoresen Lønnes

Annonse