De beste påsketipsene

-Påskesola har brått okkupert heiene i Sirdalen og Ryfylke og kjørt extreme makeover etter en vinter med ekstremvær: Nå er fjellet er et skiparadis, sier Sigurd Rønningen i Stavanger Turistforening. Foto: Ola Njå Bertelsen

Med flotte skiforhold og gode værmeldinger ligger alt til rette for en fantastisk påske i fjellet. Her er påsketipsene til Den Norske Turistforening.

- Mange har avventet fordi påsken er sen i år, men nå melder våre hytter om stor pågang fra folk som lurer på om det er ledige senger i påsken. Og det er det. Mange av de betjente hyttene våre kan melde om meget gode snøforhold så dette lover godt for påsketradisjonen. For mange blir det jo ikke skikkelig påske uten fjelltur med klisterføre og appelsinpause i solveggen, sier generalsekretær i Den Norske Turistforening, Nils Øveraas.

Alt klart til storinnrykk
DNT har de siste ukene forberedt påskeinnrykk i fjellet med å merke 4300 kilometer med vinterløyper med kvist, samt sørge for at alle betjente, selvbetjente og ubetjente hytter har nok av proviant til å huse alle som vil til fjells. Selv om årets påske kommer senere enn i fjor, tror Øveraas at folk vil benytte sjansen til lange, solrike aprildager i fjellet.

- Ikke pakk skiene vekk for tidlig, det er i denne perioden du kan få de flotteste fjellskiturene. I april kan det være ekstra flott i fjellet, det blir lengre lyse dager og solen kan ofte varme skikkelig, minner Øveraas om.

Her er påsketipsene til Den Norske Turistforening:

Leken påske
På flere av Turistforeningens hytter er det aktivitetsledere- og veiledere i påskeferien. Kombinert med flere barn i samme alder som dine egne kan dette bety mye moro og påskeglede. Disse hyttene har egne aktivitetsledere i påsken:

• Finsehytta i Skarvheimen
• Sota Sæter i Breheimen
• Preikestolen turisthytte i Lysefjorden
• Haukeliseter fjellstue

Det er spesielt populært for barnefamilier å bo fast på en betjent hytte. Men det er også fint å gå fra hytte til hytte i påsken. DNT kan tilby betjente, selvbetjente og ubetjente hytter for enhver smak, ta en titt på ut.no!

Det er mange transportmuligheter til fjells, her får du tips fra DNT Oslo og Omegn. Den tradisjonsrike fjellbussen til DNT går fra Oslo går til Gjendesheim 11.- 12.- og  17. april klokka ti om morgenen.  Bussen til Sotasæter går til 11.- 12.- og 16. april klokken 9.30..  Det er lett å komme seg tilbake med returbusser fra Gjendesheim og Sotasæter eller offentlig transport fra Fondsbu/Tyin.

• Bergen Turlag tilbyr også i år og tilbyr medlemmer av Barnas Turlag med foreldre fast opphold på Alexander Grieghytten i påskeferien. Hytten, som ligger flott til i Bergsdalen, har innlagt vann og strøm.

• Stavanger Turistforening arrangerer femdagers familietur til Ådneram både første og andre halvdel av påsken. De kan lokke med fine skiturer, mye skileik og uhøytidelige konkurranser og turer i skitrekket.. Alle som vil kan også få være med å lage noe påskefint inne.

• Fjellvante og skiglade barn og voksne inviteres til hytte til hytte-tur i Rondane. Det blir passe lange turer med tid til snøhulegraving, hopprenn og kakao med krem. Turen passer for barn i alderen 10-16 år, men godt turvante og motiverte barn fra 8 år og oppover vil også henge greit med.

Finn flere tips på turistforeningen.no/fellesturer

For ungdom

• Pakk med solkrem, Kvikk Lunsj og appelsin, og bli med på tidenes påskeopplevelse fra hytte til hytte med ungdomsgruppa til Stavanger Turistforening. Turen går i Ryfylkeheiene 11.-16. april.

• Sogn og Fjordane Turlag arrangerer BaseCamp for de mellom 15-18 år i påsken. Campen har base på Fivlehyttene i Breheimen i Luster kommune. I tillegg til turer og skredkurs blir det også god tid til mye moro og sosialt samvær på hyttene. BaseCampen holdes 12.-15. april.

• DNT ung Sunnmøre arrangerer Toppturpåske for sjette året på rad. Toppturer står i fokus på dagtid og kos og god mat, enten rundt et bål eller i ei hytte står i fokus på kveldstid. 17.-21. april.

Kombiner påsketuren og vårskituren

Dagene er lengre og sola varmer, det finnes ingenting som er så fint som fjelltur i april. Vi vil absolutt slå et slag for selve påske-klassikeren; Hytte-til-hytte-turen. Med den sene påsken vi har i år, kan folk få oppleve vårskitur og påsketur i ett.

• Det arrangeres flere fine fellesturer i påsken, hva med en tur fra hytte til hytte i Breheimen, Skarvheimen eller Jotunheimen? Eller hva med en tur over Hardangervidda med sola i ansiktet hele veien? DNT kan tilby turer for de som ønsker seg gode motbakker, herlige utforkjøringer, utsikt til topper og tinder, og de som liker flatere vidder og kortere etapper. Finn turen for deg på turistforeningen.no

• En skikkelig herlig påsketur, er turen fra Sota Sæter - Nørdstedalster i Breheimen over til Sognefjellet og Smørstadbreen, videre ned til Skogadalsbøen og så til Fondsbu midt i Jotunheimen. Legger ved et par bilder fra Smørstadbreen. Dette er dager man husker for livet. Det er bare å komme seg til fjells, her venter de magiske øyeblikkene! For de som ikke vil gå på egenhånd, er det fellesturer å bli med på, akkurat på denne ruta.

• Mange skiturer starter på fjellet og ender ved fjorden. Denne gangen gjør Bergen Turlag det omvendt! Turen begynner bokstavelig talt ved havnivå i Kinsarvik med skiene på ryggsekken, før vi spenner på oss skiene og legger i vei mot høyfjellet og Stavali. En storslått tur med det beste av fjord og fjell!

Alt ligger  til rette for en drømmepåske. Her er et turfølge på vei til Thomashelleren i Jotunheimen.
Alt ligger til rette for en drømmepåske. Her er et turfølge på vei til Thomashelleren i Jotunheimen. Foto: Hallgrim Rogn