Ta toget til løypa

Den selvbetjente hytta Hallingskeid ligger et lite steinkast fra Bergensbanen.
Den selvbetjente hytta Hallingskeid ligger et lite steinkast fra Bergensbanen. Foto: Trond J. Hansen

Ikke turplanene klare for påsken? Opplevelsene kan være en togtur unna.

Påske står snart for døren, du har vel tenkt deg en tur ut i naturen? Har du ikke bil for å komme deg avgårde, ikke fortvil, for mange flotte turområder er lett tilgjengelige med tog. DNT sin turekspert Nils Bloch-Hoell gir deg et knippe forslag til hvor du kan hoppe av toget og ha en DNT-hytte tilgjengelig fra stasjonen:

Få meter unna

For deg som kanskje har litt ekstra bagasje og reiser med barn, kan det være praktisk med en hytte nær togstasjonen.

Særlig nærmere enn Hallingskeid på Hardangervidda kan du ikke komme, 200 meter fra Bergensbanen.  Her er det mange turmuligheter, bl a kvistet løype til Finse og Geiterygghytta i Skarvheimen.

Lønsstua er også kun 200 meter fra stoppet Lønsdal på Nordlandsbanen. Den er ei populær hytte blant alle typer brukere, og for noen en innfallsport til turisthyttene inne på Saltfjellet eller over mot Sulitjelma. For andre er hytta helgeturmål med dagsturer i nærområdet.

En skitur fra stasjonen

Tradisjonsrike Krækkja åpnet sesongen 26.februar, et utmerket utgangspunkt for å gå hytte-til-hytte på Hardangervidda. For å komme deg til denne sjarmerende hytta må du spenne på deg skiene og få deg en fin skitur langs kvistet løype, 12 km fra Haugastøl stasjon.

Fra Narvik kan du ta toget til den veiløse stasjonen Katterat, følg deretter anleggsvei ca 12 km til Hunddalshytta. Hytta benyttes gjerne som start og avslutning på turer i Narvikfjellene (Skjomfjellet) og er et godt utgangspunkt for spektakulære toppturer vinterstid.

Svensk eller storbynært

Fra Trondheim kan du ta toget til Storlien i Sverige, spenne på deg skiene og gå til Blåhammaren på svenskesiden,  neste dag kan du krysse grensen og gå videre til Storerikvollen i Sylan.

Fra Trondheim kan du også ta Dovrebanen og hoppe av på Kongsvold. Herfra går det kvistet løype ca 14 km til Reinheim, gradert som en mer krevende tur.

Mer bynært ligger barnevennlige Fjellvang i Oslomarka, hit er det få km å gå fra Snippen stasjon på Gjøvikbanen. En opplevelse er det også å gå til hytta Katnosdammen fra Stryken stasjon på samme toglinje.

Sjekk alltid hyttene og rutene på UT.no før du skal på tur, eller kontakt din lokale turistforening for mer informasjon om åpningstider og merkeperiode for løypene. 

Slik pakker du vintersekken.

Les mer om Kvistekartet 2016.

Riktig god tur!

Annonse

Skrevet av Solveig Thiis-Evensen 11. februar 2016