Drømmepåsken er rett rundt hjørnet

Det er nydelige forhold ved Tomashelleren i Jotunheimen nå.
Det er nydelige forhold ved Tomashelleren i Jotunheimen nå. Foto: Hallgrim Rogn

Selv om blåveisen blomstrer, er det fremdeles flere meter snø på fjellet. Planlegg drømmepåsken nå!

Få glemmer påsken i fjor; sol over store deler av landet og nydelige forhold i fjellet. Som en drøm fra barndommens rike. Med påsken hele tre uker senere i år og barføre i byene er det lett å tro at skisesongen er over for denne gang. Men der tar du feil! På ut.no kan du sjekke snøforholdene over hele landet, mens du kan holde deg oppdatert på føret her. Allerede nå kan du skreddersy din egen drømmepåske.

Hardangervidda

I forrige uke var det fantastiske forhold på Hardangervidda. Flere meter med snø og strålende sol bidro til å sette en skikkelig påskestemning i fjellfolket. Skal vi tro yr.no kommer det et lite snødryss i neste uke som gir perfekt blåswix-føre til påske. Til Hardangervidda kan man lett komme både med buss og tog, fra øst og vest.

- Det er mer enn nok snø på Krækkja, sier Elin Wiborg og ler.

Krækkja Turisthytte har det kommet så mye snø at hovedinngangen fortsatt er gjensnødd. Sist helg var det nærmest vindstille og sol fra helt klar himmel. Ettersom det er kuldegrader om natta holder snøen seg godt og utpå dagen er det silkeføre.

Jotunheimen

Det rapporteres også om strålende forhold i Jotunheimen denne uka. Alle hyttene er åpne og det er fremdeles god plass på mange av de store turistforeningshyttene i området.

- Vi har hatt strålende sol og vindstille i nærmest ti dager nå. Bedre forhold får du ikke, sier Sara Afzelius.

Hun jobber som resepsjonist på Gjendesheim og lover at det er plass til alle som ennå ikke har bestilt rom på den tradisjonsrike turisthytta til påske.

Rondane

Snøforholdene i Rondane er bedre enn på mange år og alle løypene mellom hyttene er kvistet. På Rondvassbu er de klare for påskeinnrykket snart.

- Vi har fått mye snø i år. Det er litt hardt enkelte steder, men til påsken har det blitt fint og mykt. Klassisk påskeføre, lover Berit Solem, kjøkkensjefen på Rondvassbu.

- Og det blir like god mat som alltid hos dere, ikke sant?

- Hehe, ja, det er alltid planen, sier hun og ler.

Sylan og Trollheimen

Etter en ganske så brun vinter, har snøen endelig inntatt Trøndelag for fullt. Det er gode forhold både i Trollheimen og Sylan denne uka.

- Vi tar gjerne imot mer snø, men det er ikke sånn at det blir påske på barmark slik som forholdene er nå, sier Knut Balstad i Trondhjems Turistforening og ler.

De har hatt flere på tur i begge fjellområdene. Mest snø er det i Trollheimen.

- Vi hadde en innom som hadde gått i Meråker-traktene i forrige uke og han hadde hatt knallvær og nysnø, forteller Balstad.

Setesdalsheiene

-Påskesola har brått okkupert heiene i Sirdalen og Ryfylke og kjørt extreme makeover etter en vinter med ekstremvær: Nå er fjellet er et skiparadis, sier Sigurd Rønningen i Stavanger Turistforening.

Han lover knallblå himmel, steikende sol, episk skiføre og kritthvite heier for alle som tar turen til Sør-Vestlandet.  Den rykende ferske førerapporten fra Sandvatn ubetjente turisthytte var sol, sol og atter sol. Det er altså ingen grunn til å sitte inne denne påsken, med andre ord.

Fjellbussen

Det er mange transportmuligheter til fjells, her får du tips fra DNT Oslo og Omegn. Den tradisjonsrike fjellbussen til DNT går fra Oslo går til Gjendesheim 11.- 12.- og  17. april i påskeuken klokka ti om morgenen.  Bussen til Sotasæter går 11.- 12.- og 16. april.  Det er lett å komme seg tilbake med returbusser fra Gjendesheim og Sotasæter eller offentlig transport fra Fondsbu/Tyin.

Åpne hytter?

Hvis du har lyst til å legge turen innom ei annen hytte eller betjent fjellstue enn de vi har skrevet om her, finner du en totalt oversikt over hvilke hytter som er åpne her.

Strålende forhold på Sandvatn denne uka.
Strålende forhold på Sandvatn denne uka. Foto: Ola Njå Bertelsen

Skrevet av Elin Hansson 3. april 2014