Ungdom søker utfordringer i naturen

Aldri har DNT hatt så mange ungdomsmedlemmer.  I helgen er DNT ung samlet til landsmøte i Telemark.
Aldri har DNT hatt så mange ungdomsmedlemmer. I helgen er DNT ung samlet til landsmøte i Telemark. Foto: Sindre Thoresen Lønnes

Unge strømmer til friluftslivet som aldri før, viser tall fra Den Norske Turistforening. I helgen samles 58 ungdom fra hele landet på DNT ungs landsmøte på Gaustablikk.

I fjor aktiviserte organisasjonen over 30.000 13-26-åringer gjennom sine turer og aktiviteter. Det er en økning på 37 prosent fra året før. Med rapporter om frafall fra idretten og mindre aktivitet blant ungdom er dette en ny og spennende trend.

- Ungdom er ikke late, de vil bare ha andre utfordringer. Friluftslivet representer spenning, frihet og mestringsfølelse- og gir sterke naturopplevelser.  Vi tror at tallet på unge som like gjerne pakker tursekken som treningsbaggen bare vil øke fremover, sier DNT ung-leder Hanna Melhus.

På ungdommens premisser

DNT merker at ungdom gjerne vil ha et sosialt fellesskap samtidig som de får testet nye aktiviteter og områder i trygge omgivelser. Mye av suksessen til DNT ung ligger i at det skjer på ungdommens premisser.  Det er ungdommen selv som står i ledelsen, både lokalt og sentralt. I helgener 66 unge fra hele landet samlet til landsmøte på Gaustablikk i Telemark.

-  Området rundt Rjukan har massevis av fin natur og muligheten for varierte aktiviteter er stor. Vi har lagt inn både topptur til Gaustatoppen og skiturer i området i turprogrammet, en spennende og utfordrende helg, sier Melhus.

Oppfordrer til skredvett

Å utforske naturen er viktig, samtidig vil DNT Ung sette fokus på sikkerhet. Alle DNTs vinterturledere er utdannet innenfor skredsikkerhet, og organisasjonen arrangerer flere skredkurs i løpet av vinteren. Før vinterturen oppfordrer Melhus å sette seg inn i skredsikkerhet og rådføre seg med eksperter.

- Mange unge liker best å gå på ski utenfor de oppkjørte løypene, gjerne på toppturer i terreng der det kan være skredfare. Jeg oppfordrer alle som skal på tur utenfor kvistede løyper å sette seg inn i skredsikkerhet og rådføre seg med eksperter.  Jo bedre du kjenner naturen jo mer spennende er det å ferdes i den, sier Hanna Melhus.

Om DNT ung
DNT ung er ungdomsgruppa til Den Norske Turistforening, med 31.700 medlemmer fra 13-26 år. I fjor
arrangerte de lokale DNT ung-gruppene 500 ulike aktiviteter over hele landet.
Med tilbud som skredkurs, turlederkurs, BaseCamp, kitekurs, kajakkurs, skredkurs og tradisjonelle ski og fotturer er det nok å velge mellom for friluftsinteresserte ungdom.

Styreleder i DNT, Berit Kjøll, med representanter fra DNT ung Telemark som  arrangerer landsmøtet.
Styreleder i DNT, Berit Kjøll, med representanter fra DNT ung Telemark som arrangerer landsmøtet. Foto: Sindre Thoresen Lønnes